”Revizuim prognoza evoluției PIB pentru trimestrul al doilea din acest an la -10,8% (trimestru la trimestru), de la -15,2%, după o citire mai atentă a principalelor date economice. Menținem proiecția PIB pe întregul an neschimbată la -4,7%, deoarece modelele noastre indică o recuperare mai lentă decât se aștepta anterior în trimestrul al treilea”, spun reprezentanții băncii într-un raport destinat investitorilor.

În iunie, vânzările cu amănuntul au crescut cu + 6,3% (lună la lună), ceea ce se traduce printr-o creștere de + 0,9% an/an. Prima lună de vară a adus o revenire puternică în ceea ce privește vânzările de produse nealimentare și combustibili auto de + 8,1% și, respectiv, 16,4% deoarece majoritatea restricțiilor de mobilitate au fost ridicate. Centrele comerciale s-au redeschis în România pe 15 iunie. Vânzările de produse alimentare au crescut cu + 4,9% an/an, cifra de afaceri pentru produsele nealimentare a crescut cu + 6,4% an/an, în timp ce vânzările cu amănuntul de carburanți auto au scăzut cu -10,3%, mai arată raportul.

Perspectiva pe termen scurt a vânzărilor cu amănuntul este probabil să fie modelată de dezvoltarea crizei COVID-19 și de restricțiile ulterioare de mobilitate. Iulie a adus o creștere accentuată a numărului de noi cazuri COVID-19, iar autoritățile locale au anunțat noi restricții pentru unele regiuni din România la începutul lunii august. Considerând că aceste constrângeri par ușoare și sunt în principal legate de sectorul serviciilor (reguli stricte cu privire la activitatea de noapte a barurilor, restaurantelor și industriei jocurilor de noroc), recuperarea economică pare inegală.

Situația actuală a fost apreciată ca fiind mai bună de către managerii din sectorul cu amănuntul, deși condițiile de afaceri s-au agravat în iulie, după câștigurile semnificative din mai și iunie. Pe un orizont pe termen mediu-lung, riscurile pentru vânzările cu amănuntul sunt legate de măsurile potențiale de consolidare fiscală care ar putea fi luate după alegeri, măsuri care ar putea afecta venitul disponibil al gospodăriilor.