Liderii din domeniul tech și alți miliardari ar putea fi forțați să plătească sute de miliarde de dolari câștigați în timpul pandemiei de COVID-19 potrivit unei legi introduse de senatorul Bernie Sanders din Vermont, fostul candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinția Statelor Unite, relatează CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legea „Faceți-i pe miliardari să plătească” ar impune o taxă care să fie plătită o singură dată asupra câștigurilor realizate de către miliardari între 18 martie 2020 și ianuarie 2021. Fondurile ar urma să fie folosite pentru acoperirea costurilor de sănătate ale americanilor pentru un an de zile.

Potrivit estimărilor valabile până la 5 august, legea ar urma să aducă trezoreriei americane 731 de miliarde de dolari de la 467 de miliardari, potrivit unui comunicat de presă. Însă dacă va trece legea ar urma să taxeze veniturile acumulate până la sfârșitul anului.

Legea ar impune o taxă uriașă asupra patronilor din domeniul tech și din alte domenii care au asistat la o creștere a acțiunilor pe bursă ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum Amazon sau Walmart, aceasta aducându-le miliarde de dolari acționarilor lor.

Potrivit estimărilor preliminare CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, ar urma să plătească 42,8 miliarde de dolari, CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, 27,5 miliarde, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, 22,8 miliarde iar familia Walton, care deține lanțul Walmart, 12,9 miliarde, însă aceste cifre ar putea crește sau scădea în funcție de evoluția viitoare a acțiunilor pe bursă.

Citește și: