Majoritatea țărilor europene nu au ieșit încă din primul val. Cum se desfășoară în general un prim val? Curba se ridică, se stabilizează și începe să coboare încet datorită involuției virusului. Dar acum, scăderea numărului de cazuri nu s-a datorat involuției naturale a virusului ci măsurilor foarte restrictive luate. Și dacă ridicăm acum măsurile de restricție în timp ce virusul este încă foarte prezent în societate, situația explodează din nou. Măsurile de restricție sunt necesare pentru a nu supraîncărca serviciile spitalicești și pentru a ne permite să dezvoltăm un sistem de urmărire a contactelor. Dar astăzi vedem că acest sistem încă nu funcționează suficient de bine în multe locuri. Iar al doilea val nu a început cu adevărat, explică belgianul Hans Kluge, director european al Organizației Mondiale a Sănătății, într-un interviu acordat publicației belgiene L`Echo.

Hans Kluge, șeful pe Europa al OMSFoto: OMS

Discuția a avut loc prin intermediul Skype din locuința de vară din Dordogne a oficialului OMS. "Mi-am dorit să vin aici, pentru ca cel puțin familia mea să beneficieze de puțină odihnă. Pentru că atât soția mea cât și copiii mei au trebuit să facă multe sacrificii. Imediat după ce mi-am preluat postul de director regional al OMS, pandemia Covid-19 a început, iar de-atunci presiunea nu a scăzut. În ultimele șapte zile, abia dacă am părăsit pentru scurtă vreme ecranul computerului".

”Primul lucru pe care îl fac când mă trezesc este să-mi verific mesajele pe WhatsApp și să răspund la unele dintre întrebările puse de cei 53 de miniștri ai sănătății din țările aflate în responsabilitatea mea. Aceștia sunt preocupați de creșterea numărului de contaminări. Întrebările sunt foarte diverse: se referă la echipamente de protecție, sunt întrebări tehnice sau politice. Acum, când Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat că au încheiat contracte pentru vaccinuri, primesc mesaje aproape în fiecare zi de la miniștri sau președinți care întreabă: „Ce se întâmplă în celelalte țări?””, mai spune Kluge.

Ceea ce mă șochează este că toți oamenii sunt obosiți. Tinerii prezintă în special un anumit defetism. În mai multe țări, vedem că numărul de cazuri crește în special în grupa de vârstă de 20 până la 40 de ani. Trebuie să ajungem la acești oameni cu un anumit tip de comunicare. Și să le arătăm riscurile privind grupa lor de vârstă.

Împreună cu un grup de experți, dezvoltăm algoritmi pentru ceea ce se va întâmpla la toamnă. Această perioadă va fi critică, deoarece ne vom confrunta cu trei fenomene simultane: gripa sezonieră, redeschiderea școlilor și universităților și mortalitatea suplimentară la populația vârstnică, din cauza climei și a bolilor tipice. Dacă aceste trei fenomene apar în același timp și coincid cu un nou val de pandemie Covid-19, vom avea de suferit.

Citește interviul integral în publicația L`Echo