Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România(ACDBR) solicită premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului o întâlnire pentru consultări pe tema unei ordonanțe care prevedere granturi de 1 miliard de euro, ce a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din RomaniaFoto: ACDBR

"Nivelul scăzut de compentență profesională în unele ministere (agricultură, economie, fonduri europene) și nesocotirea concluziilor dialogului cu asociațiile profesionale și patronale golesc de conținut prevederile OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile", se arată într-un comunicat al asociației.

Așteptată din aprilie de mediul de afaceri din România, conform Asociației, această Ordonanță a Guvernului instituie granturi pentru capital de lucru și pentru investiții pentru anumite sectoare economice fără fundamentare economică prealabilă, fără a ține cont de realitate economică generată de epidemia de COVID-19, iar criteriile de selecție la finanțare ale proiectelor de investiții sunt neabordabile de multe dintre IMM-uri din punctul de vedere al șanselor de a obține punctaj necesar pentru a primi finanțare.

Principalele coduri CAEN specifice activității de distribuție de bunuri de larg consum nu figurează în anexele OUG 130/2020, deși din discuțiile și corespondența oficială purtate de noi cu reprezentanți ai autorităților publice naționale și europene, aceste coduri CAEN nu sunt interzise la eligibilitatea finanțării din fonduri europene:

4617 - Intermedieri in comerțul cu produse alimentare, bauturi si tutun

4634 - Comerț cu ridicata al băuturilor

4639 - Comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun

Această OUG, spune comunicatul, neavând o fundamentare economică, pe de-o parte, creează discriminare între sectoare economice și, pe de altă parte, prioritizează anumite sectoare economice total irelevante în contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19.

De exemplu:

• Este declarat eligibil la finațare codul CAEN 4778 - Comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate, care include în diviziunea sa vânzarea cu amănuntul a armelor și munițiilor...

• Sunt declarate eligibile la finanțare codurile CAEN 4941 - Transporturi rutiere de marfuri și 5210 - Depozitări. Transportatorii și depozitarii pot accesa granturi, iar distribuitorii nu, întrucât codurile CAEN 4941 și 5210 nu sunt specifice distribuției, nu generează cifră de afaceri în activitatea noastră economică, acestea fiind doar activități auxiliare în comerțul cu ridicata.

"ACDBR contribuie în context macroeconomic la asigurarea securității alimentare și la diminuarea deficitului de balanță comercială ale României prin supraviețuirea comerțului tradițional (independent), în contextul în care peste 65% din comerțul cu bunuri de larg consum pe teritoriul național se realizează prin supermagazinele firmelor multinaționale", se arată în comunicat.

ACDBR reprezintă prin membrii ei:

• cifră de afaceri însumată de cca. 1,36 miliarde euro, capital 100% național,

• 35% din totalul pieței de distribuție tradiționale de bunuri,

• cca. 11.000 de angajați,

• peste 75.000 de clienți asigurând “distribuția tradițională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul național în sistemul HORECA și în piața magazinelor de proximitate/retaileri independenți,

• companiile de distribuție livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populația României) aproape 100%, ”comerțul modern” nefiind activ în acest segment de piață.

"Neincluderea codurilor CAEN specifice distribuției de bunuri de larg consum în lista sectoarelor eligibile la finanțare în OUG 130/20202 ne ridică semne de întrebare asupra seriozității Guvernului României în elaborarea Planului național de investiții și relansare economică, în care a fost menționată ca prioritate strategică finanțarea rețelei de opt depozite regionale de colectare, depozitare, sortare, ambalare, procesare și comercializare a produselor românești (pag. 140 a documentului adoptat în iulie), deoarece codurile CAEN specifice distribuției de bunuri sunt tratate diferit de Guvern în adoptarea politicilor publice", spune comunicatul.

  • Milităm pentru nerestricționarea vreunui cod CAEN în OUG 130/2020, cu excepția domeniilor expres interzise prin reglementări europene.
  • Subliniem că am făcut și vom continua toate demersurile legale, inclusiv informarea Comisiei Europene și a membrilor Parlamentului național, pentru a urmări obiectivele și nevoile legitime ale distibuitorilor de bunuri de larg consum din România.