*De precizat că este vorba despre metodologia UE, iar acum au fost luate ultimele 3 trimestre din 2019 și primul din 2020, deoarece nu au sosit, încă, datele pe cel de-al doilea trimestru din 2020.
Ca sumă, datoria guvernamentală este de 430,8 miliarde lei, la jumătatea acestui an, comparativ cu 373,5 miliarde lei în 2019.
Despre ce se întâmplă la fiecare prag (45, 50, 55 și 60% din PIB) HotNews.ro a scris un text în luna iulie: Datoria publică crește spre primul prag al Legii responsabilității fiscal-bugetare. Ce se întâmplă atunci.
Consiliul fiscal vede depășirea primului prag anul acesta
Conform calculelor Consiliului Fiscal, este previzionată o creștere accelerată a datoriei publice pe parcursul următorilor 2 ani până la nivelurile de 45,9% din PIB în 2020, respectiv 54,3% din PIB în 2021 (pentru 2021 este inclusă majorarea pensiilor cu 40% si a alocatiilor), fiind depășite pragurile de 45% și 50% prevăzute de Legea responsabilității.
în primele șase luni din 2020 s-a cheltuit cu 4,5% mai mult cu pensiile speciale decât în perioada similară din 2019.
Cheltuielie cu salariile bugetarilor s-au dublat in ultimii 5 ani, de la 50 de miliarde de lei la 100 de miliarde de lei, Am avut crestere semnificativa inclusiv in 2020.
Nu a avut loc nicio restrangere de personal in mediul bugetar, cu toata caderea economica si cu toata explozia defictului public.
Criza e pusa, ca de obicei, in carca mediului privat. Tot boii din mediul privat vor trebui sa plateasca si datoriile de mai sus. Fiecare procent din PIB=2 miliarde de euro imprumutati, cu dobanzi de 4% pe 10 ani.
Cineva trebuie sa puna osul la bataie pentru a plati datoriile astea.
Si ce e tragic: nu o sa ramana nimic din acele datorii. Nici autostrazi noi, nici spitale noi, nici scoli noi, nici linii de metrou, nici aeroporturi, nici cai ferate reabilitate. Nimic. Totul pentru consum. O sa ajungem 60% din PIB, adica la peste 100 de miliarde de euro imprumutati numai pentru consum. Cred ca nu a mai existat tara ca noi.
De ce se intampla asta? Pentru ca boii de mai sus, aia care aduc bani la buget, dar nu decid cum se cheltuie, nu s-au prins nici pana acum ca ei sunt majoritari (vorbim de minim 5 milioane de oameni, angajati, antreprenori, PFA-uri si profesii liberale) si ca ar fi fost cazul pana acum sa intre in politica si/sau sa isi faca un partid care sa ii reprezinte si pe ei, cei care aduc bani la buget.
Un partid votat de 5 milioane de oameni ar conduce tara asta 10 ani de aici incolo fara probleme.
Nu am o problema cu pensiile speciale, daca nu ii platim noi ii plateste Rusia si ne cumpara pe gratis.
Daca nu platim bugetarii la fel. Dar putem reduce aparatu.
Datoria va creste, nu poate scade. Suntem prea mici.
PSD-ul e vinovatul numărul unu și majoritatea toxica din parlament dar nu sunt semne bune nici cu noua guvernare care singura se erodeaza asumandu-si guvernarea. Fără acest pas, majoritatea actuala din Parlament ar fi fost spulberată după alegeri, dar un calcul greșit și nerăbdarea vor costa PNL la alegeri. Nici atitudinea USR nu este lăudabilă dar ei vor profita parțial de greșelile PNL.
La parasirea guvernarii de catre PSD, in noiembrie 2019, situatia tarii ( conf. INS):
- datorie publica: 360,85 mld Ron/ 36,5% PIB
- deficit bugetar: 29,5 mld Ron/2,84 % PIB
- rata inflatie: 3.8%
- curs E = 4,755 Ron.
Si eu cred ca PSD e principalul vinovat; pentru ca la presiunea serviciilor a cedat guvernarea. Fiind insa sarcina, nici KWI si nici PNL nu au avut de ales.