Conferința de presă susținută de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avut două părți. Una privind rectificarea și cealaltă - atac la Ciolacu și PSD. Ceea ce a atras atenția, așa cum vedeți în video de mai jos, e că a spus de câteva ori că vor crește pensiile foarte mult, dar nu a spus cu cât.

HotNews.roFoto: Hotnews

Două informații avem certe, noul deficit bugetar de 8,6% din PIB și noua prognoză economică a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP): contracție de 3,8%.

În privința rectificării am înțeles că transporturile au un buget record. Mai mult nu ne-a zis. La sănătate am aflat că sumele alocate față de bugetul inițial au crescut cu 45%. La educație ar fi suplimentat bugetul dar, la fel, nu știm cu cât.

La Ministerul Muncii în schimb a zis suma de 10 miliarde lei.

Despre alte instituții nu a zis nimic.

Cea mai mare confuzie, pentru mulți dintre noi, a fost când a vorbit despre creșterea economică.

A spus că CNSP are o nouă cifră privind contracția economică, dar a făcut o comparație cu o cifră care spune că ar fi a Comisiei Europene. La cererea presei, reprezentanții MFP au spus că 3,8% e noua estimare a contracției economice a Comisiei de Prognoză. Pare că ministrul a confundat CNSP cu Comisia Europeană.

Conferința a fost una ambiguă, lipsită de lucruri concrete.

La final pare că au fost probleme tehnice în zona Ministerului Finanțelor, că jurnaliștii nu au reușit să-i pună întrebări ministrului prin Zoom, deși erau înscrisi pe listă.

Principalele declarații ale sale:

  • V-am promis ca voi face lucrurile diferit și voi prezenta datele onest și transparent.
  • Am alocat mai multe resurse pentru investiții. După 7 luni suma este de 20 miliarde lei.
  • Bugetul pentru Ministerul Transporturilor este unul record.
  • La Sănătate ne vom uita dacă va fi nevoie de suplimentarea resurselor. Vom fi pregătiți să asigurăm resursele suplimentare. Transporturile, Sănătatea și Educația sunt sectoarele de la care PSD tăia în fiecare an
  • Ministerul Muncii are cel mai mare buget- are alocate sume suplimentare de peste 10 mld. lei.
  • Am spus că vom crește pensiile. Da, le vom crește. Punctul de pensie va avea cea mai mare creștere. PSD nu a mărit niciodată punctul de pensie cu această sumă. În acest context dificil, am reușit să creștem pensiile cu cea mai mare sumă cu care am putut.
  • La Sănătate am alocat mai multe resurse. Au crescut cu aproximativ 45% sumele. Echipamente medicale, sporuri.
  • Deficitul bugetar crește de la 6,7% la 8,6% din PIB.
  • România a pornit cu un handicap, după ce anul trecut deficitul a fost de peste 4%, după dezmățul făcut de PSD.
  • Sperăm ca mâine, când INS va anunța evoluția economiei în trimestrul al doilea, să avem o creștere economică mai mare decât a altor țări din UE.
  • IMM Invest, cel mai de succes din istorie. Ce le veți spune domnule Ciolacu celor 14.000 de companii care au luat resurse, au făcut rost de capital și bani de investiții, în jur de 13 miliarde lei? Ați vrut să opriți acest program.
  • CNSP a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția pe care o estimează Comisia Europeană (a vrut sa spună Comisia de Prognoza n.r.) pentru acest an este de 3,8%, față de o contracție inițială de 1,9%. Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă.