​Economia Romaniei ar putea scadea cu 3,8% in 2020, iar deficitul bugetar ar ajunge la 8,6% ● Ce bani mai pot obține PFA-urile de la stat ● Elevii germani fără mască la cursuri riscă exmatricularea ● Cu cât vor creşte efectiv pensiile în septembrie. Simulare de calcul ● Varujan Pambuccian: "Decizia legată de 5G nu ţine de tehnologie, ci doar de securitate şi de politică" ● Tichetele de 1.000 de euro ale PMB încalcă legislația și siguranța transfuzională ● Primăria din Iași a cumpărat coșuri de gunoi dotate cu GPS și voce ● 70% din hotelurile din Sunny Beach şi Nisipurile de Aur vor rămâne închise ● Soluțiile Guvernului la aglomerația din Valea Prahovei ● Se amână termenul pentru declararea și plata impozitului pe profit ● Blue Air face apel la Guvern să îi aprobe de urgență ajutorul de stat ● Cum poate fi redus decalajul dintre România şi Polonia? Prin investițiile în cercetare și dezvoltare.

Business reportFoto: Colaj foto

Economia Romaniei ar putea scadea cu 3,8% in acest an, iar deficitul bugetar ar ajunge la 8,6% din PIB, estimeaza Ministerul de Finante. Economia Romaniei ar putea scadea cu 3,8% in acest an, revizuita de la o scadere de 1,9% in scenariul precedent, in conditiile in care starea de alerta s-a prelungit si in prima jumatate a trimestrului III, ceea ce va conduce la o revenire mai lenta decat se estimase initial, arata nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. "In proiectul de buget pentru anul 2020 cresterea reala a produsului intern brut a fost prognozata la 4,1%. La prima rectificare bugetara, cresterea economica a fost ajustata in teritoriu negativ pe fondul unor incertitudini ridicate asupra relansarii economiei. In scenariul actual, pentru a doua rectificare bugetara, cresterea economica pentru anul 2020 este estimata la -3,8%, revizuita de la -1,9% in scenariul precedent, in conditiile in care starea de alerta s-a prelungit si in prima jumatate a trimestrului III, ceea ce va conduce la o revenire mai lenta decat se estimase initial, scrie ziare.com.

Ce bani mai pot obține PFA-urile de la stat în perioada aceasta, în contextul pandemiei. Guvernul le-a acordat persoanelor fizice autorizate (PFA), precum și altor tipuri de profesioniști o indemnizație de pandemie încă din timpul stării de urgență; bani care, în domeniile unde activitatea a fost restricționată și pe perioada stării de alertă, s-au acordat în continuare. Guvernul a mai oficializat între timp un alt tip de indemnizație, de data asta, pentru cei cu activitate restrânsă, precum și unele granturi care să acopere anumite tipuri de cheltuieli (finanțări, mai exact). PFA-urile cu activitatea total afectată de restricțiile existente în perioada aceasta încă mai pot beneficia de indemnizația specială, conform OUG nr. 92/2020, de care au beneficiat și pe perioada stării de urgență (e vorba de domeniile de activitate restricționate de autorități prin HG nr. 394/2020, HG nr. 476/2020 și HG nr. 553/2020). În categoria asta intră, de exemplu, cei cu activități artistice, care nu mai pot juca în spectacole în perioada aceasta, scrie avocatnet.ro.

Germania: Elevii care nu poartă masca la orele de curs riscă să fie exmatriculați. Pentru Christopher Niiaddysai este prima zi de școală. De acum încolo, trebuie să se pună serios cu burta pe carte, fiindcă peste doi ani dă bacalaureatul. Împreună cu doi colegi se îndreaptă către poarta școlii "Bonns Fünfte”. Înainte de a intra se oprește pentru a-și pune masca de protecție. Gura și nasul vor rămâne acoperite până la încheierea orelor de curs. Fiindcă aproximativ două milioane de elevi din landul Renania de Nord-Westfalia, situat în vestul Germaniei, sunt obligați să poarte mască inclusiv în clasă. Astfel speră guvernul de land să evite răspândirea coronavirusului. "Mă enervează!", mărturisește Niiaddysai. "Nu pot să respir cum trebuie. Așa n-ai cum să înveți, să te concentrezi.” Obligativitatea purtării măștilor de protecție este valabilă până cel puțin la sfârșitul lunii august. Elevul speră să poată scăpa de mască măcar în clasă. Același lucru și-l dorește și colega sa, Amelie Gerhardt. "Doar în curtea școlii, mai merge”, spune ea. "Este mult mai plăcut să ne putem zâmbi unul altuia când ne privim, când stăm de vorbă." Pentru a evita contaminarea, Amelie spune că păstrează distanța. Apoi dispare în incinta școlii, nu înainte de a-și dezinfecta mâinile, scrie Deutsche Welle.

Culise: Cu cât vor creşte efectiv pensiile în septembrie. Simulare de calcul. Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” care este procentul cu care vor creşte pensiile publice de luna viitoare, procent care se va aplica şi pensiilor sociale, aşa cum a anunţat recent premierul Ludovic Orban. Începând cu luna septembrie a.c., pensiile publice vor fi majorate cu 14%, acelaşi procent urmând să fie aplicat şi pentru pensiile sociale, cele care sunt acum la nivelul de 704 lei”, au declarat sursele citate pentru „Adevărul”. Potrivit datelor publicate de Casa de Pensii Publice, în luna iulie pensia medie a fost de 1.387 lei, ceea ce ar însemna că se va majora cu 194 lei, ajungând la valoarea de 1.581 lei. În cazul pensiei sociale, care este în prezent de 704 lei, majorarea va fi mai mică de 100 de lei, până la nivelul de 802,56 lei. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a susţinut joi seară o conferinţă de presă în care a anunţat că pensiile vor fi majorate cu cea mai mare sumă cu care au fost vreodată crescute. „Am spus că vom creşte pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creştere pe care a avut-o vreodată. PSD niciodată nu a avut această sumă, arata adevarul.ro.

Varujan Pambuccian: "Decizia legată de 5G nu ţine de tehnologie, de tehnică, ci doar de securitate şi de politică". Securitatea reţelelor 5G se poate realiza rapid, prin impunerea a trei măsuri, chiar dacă avem mai mult soft şi mai mult firmware, a afirmat deputatul Varujan Pambuccian. "Prima se referă la depunerea codului sursă, undeva, în siguranţă, în urma unei convenţii făcută între stat şi producător şi, în acest fel, securitatea datelor din soft şi firmware este asigurată. Apoi, operatorii reţelelor 5G să fie obligaţi să ia măsurile de securitate necesare şi, în cele din urmă, statul să educe publicul, pentru ca fiecare utilizator în parte să îşi ia măsuri de securitate", a declarat Varujan Pambuccian. Referitor la proiectul de act normativ iniţiat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, deputatul a menţionat că acesta are multe lacune. Varujan Pambuccian a precizat: "Mi-e teamă să nu ducă la scumpirea nejustificată a ceea ce plăteşte utilizatorul final şi la pierderea locului fruntaş în raportul preţ-performanţă, scrie bursa.ro.

Directorul Centrului de Transfuzii din București, despre tichetele de 1.000 de euro date de PMB: „Încalcă legislația și siguranța transfuzională”. Stimularea donatorului printr-o răsplată financiară pune în pericol siguranța sângelui, pentru că nu va fi sincer în discuția cu medicul și în completarea chestionarului dinainte de donare, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din București, Doina Goșa, pentru Libertatea.

Potrivit Legii 282/2005 privind donarea de sânge, acesta este un act „nonprofit, voluntar, anonim și neremunerat”. De altfel, normele europene spun că donarea trebuie să fie benevolă, exclusiv din altruism, iar donatorii nu trebuie să primească nicio răsplată pentru fapta lor. Este o condiție respectată deja de țările occidentale la care și România trebuie să se conformeze. Doina Goșa a mai spus că proiectul inițiat de Gabriela Firea nu doar că încalcă clar legislația, atât cea națională, cât și cea europeană, dar creează și discriminare între donatori, pentru că în timp ce donatorii de sânge primesc doar câteva tichete de masă, cei care donează plasmă vor primi 4.800 de lei. „O să mă trezesc cu foarte mulți donatori care vor dori să doneze plasmă și vor fi agresivi când vor fi restricționați pe anumite criterii, care sunt foarte importante. Apoi nu vor veni ceilalți donatori de sânge pentru că se vor supăra. Vor spune că ei donează de trei ori pe an și primesc șapte tichete de masă și ceilalți donează o dată și primesc 4.800 de lei. Vor spune că vor veni la donare dacă primesc mai mulți bani”, subliniază directorul CTS București, potrivit Libertatea.ro.

Primăria din Iași a cumpărat coșuri de gunoi dotate cu GPS și cu voce. Sistemul de salubritate din Iaşi se alătură celui din marile oraşe ale lumii, precum Paris, Londra, New York, care folosesc deja aceste staţii inteligente cu succes. Am instalat în Iaşi 30 de astfel de compactoare de ultimă generaţie, pentru că au performanţe deosebite. Sunt alimentate sută la sută din energie solară, au sistem de recunoaştere a celor care le lovesc. Mai mult decât atât, pentru că au memorie şi voce, poţi purta un mic dialog, poţi transmite un mesaj sau poţi veni cu îndemnuri şi explicaţii pentru cei care le utilizează", a anunțat primarul Mihai Chirica printr-un anunț postat pe Facebook, scrie Romania Libera.

Oficial bulgar: 70% din hotelurile din Sunny Beach şi Nisipurile de Aur vor rămâne închise. Ministrul bulgar al turismului Mariana Nikolova a declarat că există pericolul ca aproape 70% din hotelurile din cele mai mari staţiuni din ţară, Sunny Beach şi Nisipurile de Aur, să rămână închise, notează Novinite. Din cauza absenţei turiştilor străini, transporturile, industria alimentară, agricultura şi multe servicii se vor confrunta cu o criză financiară, a arătat oficialul bulgar, potrivit zf.ro.

Soluțiile Guvernului la aglomerația din Valea Prahovei: studii pentru pasaje peste DN1 și nod rutier la Comarnic. Compania de Drumuri a scos săptămâna aceasta la licitație studii pentru pasaje pietonale și rutiere peste DN1 și pentru nod rutier la Cormanic. Soluțiile “temporare” ale Guvernului Orban necesită însă mai mulți ani pentru a fi implementate. Prin urmare, cei care vor să ajungă în Valea Prahovei vor pierde în continuare mai multe ore stând la cozi pe drumul național cu o singură bandă pe sens. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat săptămâna aceasta mai multe licitații pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru pasaje pietonale și rutiere pentru fluidizarea traficului pe DN1 în zona stațiunilor de pe Valea Prahovei. Pe lângă studiile pentru șase pasaje pietonale și rutiere, CNAIR a mai scos la licitație și SF + PT pentru nod rutier Comarnic Nord. Valoarea estimată a tuturor contractelor depășește patru milioane de lei. Ofertele pentru studiile necesare construirii pasajelor, dar și nodului rutier, urmează să fie depuse după 10 septembrie. Dacă pentru pasaje se estimează o durată a contractelor de 180 de zile (circa șase luni), pentru studiul necesar nodului rutier, perioada de derulare este de 27 de luni, scrie economica.net.

Finanțele amână termenul pentru declararea și plata impozitului pe profit. Propun reduceri la impozitul pe profit pentru firmele care înregistrează capitaluri proprii pozitive și cele care își majorează capitalurile proprii - proiect. Firmele care înregistrează capitaluri proprii pozitive și cele care își majorează capitalurile proprii vor beneficia de reduceri la plata impozitului de profit, potrivit unui proiect redactat la nivelul Ministerului Finanțelor. Măsura se aplică plătitorilor de impozit pe profit, microîntreprinderilor și plătitorilor de impozit specific. Pentru îndeplinirea mai multor condiții privind capitalurile, procentajele se cumulează, astfel că se poate ajunge la o reducere mai consistentă. Pentru a putea acorda aceste reduceri, termenul limită pentru declararea/plata impozitului pe profit va fi amânat la 25 iunie. Având în vedere că informațiile despre capitalurile proprii și capitalurile proprii ajustate fiscal sunt cele înregistrate în situațiile financiare anuale/raportări contabile, iar acestea au termen de depunere 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, urmează să fie prelungit termenul de calcul și depunere a declarației anuale de impozit pe profit de la 25 februarie/25 martie la 25 iunie. Pentru firmele cu an fiscal diferit de anul calendaristic, amânarea este pe data de 25 a celei de-a șasea luni de la încheierea anului fiscal, scrie profit.ro.

Blue Air face apel la Guvernul României să îi aprobe de urgență ajutorul de stat, pentru compensarea pierderilor cauzate de covid. Blue Air și KPMG RESTRUCTURING SPRL, în calitate de administrator concordatar, au transmis o Scrisoare Deschisă către Guvernul Romaniei, făcând un apel de aprobare, în regim de urgență, a Ordonanței de Urgență privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat Societății Comerciale “Compania națională de transporturi aeriene române – TAROM” S.A., respectiv, Societății Comerciale Blue Air Aviation S.A pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19”. În scrisoare se precizează că prin redresarea activității BLUE AIR se realizează un impact asupra bugetului României care este strict pozitiv, întrucât astfel va fi evitat efectul direct asupra bugetulului din acest an precum și efectul de multiplicare negativ asupra aviației românești și economiei naționale, iar în urma primirii finanțării BLUE AIR va redeveni un contributor semnificativ la bugetul statului – acesta însemnând că la atingerea nivelului de activitate din 2019 contribuția sa la buget va depăși din nou 100.000.000 Lei anual, scrie financialintelligence.ro.

Nivelul producției industriale – cea mai redusă revenire din regiune. Efectele pandemiei în context european și care ar fi creșterea necesară. România s-a situat în luna iunie 2020 pe locul 5 din coadă între țările membre UE în ceea ce privește nivelul producției industriale raportat la aceeași lună din anul precedent. Cu -14,3%, ne-am situat imediat sub media Zonei Euro, în timp ce Ungaria și Cehia s-au plasat, alături de Slovenia și Franța între media Zonei Euro și media UE. Polonia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice au consemnat o performanță mai bună decât media europeană. Paradoxal, tocmai corelat cu faptul că figurăm pe locul trei ca revenire în iunie față de mai cu +16,3%, după Slovacia (+21,7%) și Ungaria (+17,1%) (deci a avut de unde să crească la loc de pe o bază mai redusă) rezultă că industria românească s-a confruntat cu probleme mai mari decât alte țări din regiune în condiții de pandemie, scrie cursdeguvernare.ro.

Cum poate fi redus decalajul dintre România şi Polonia? Prin investițiile în cercetare și dezvoltare. Incidența pandemiei coronavirus, un eveniment exogen fără precedent în perioada postbelică, a surprins economia României într-o poziție mult mai bună comparativ cu șocurile anterioare, consideră Andrei Rădulescu, şeful Direcţiei de Analiză Macroeconomică al Băncii Transilvania. Pe de o parte, se acumulaseră semnale de final de ciclu economic post-criză, iar ritmul de evoluție s-a poziționat ușor sub potențial în 2018 și 2019, conform estimărilor econometrice elaborate și evidențiate în graficul alăturat. Pe de altă parte, structura contribuției factorilor de producție la dinamica anuală a PIB potențial s-a ameliorat în a doua jumătate a deceniului trecut, în 2019 fiind înregistrată cea mai echilibrată poziție din ultimii 30 de ani, după cum rezultă din estimările econometrice elaborate și sintetizate în al doilea grafic alăturat, scrie Norel Moise pe blogul personal.