INS: Reculul economiei din trimestrul al doilea: 10,5%. La jumătate de an, scăderea e de 4,7%

de DP     HotNews.ro
Vineri, 14 august 2020, 9:00 Economie | Finanţe & Bănci


În trimestrul al doilea, economia a intrat pe minus
Foto: sxc.hu
​Economia s-a contractat în al doilea trimestru al anului cu 10,5 %, arată datele semnal transmise vineri dimineața de Institutul Național de Statistică, după ce în primul trimestru rămăsese pe creștere (+2,4%). Trimestrul al doilea a inclus cele mai dificile luni pentru economia românească, după instituirea la jumătatea lunii martie a stării de urgență, care a paralizat sectoare productive importante.

Reamintim că INS inventariaza evoluția PIB în 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Cele de azi sunt datele semnal- cele care nu oferă detalii cu privire la cauzele contracției. Însă o scurtă privire asupra celor mai importanți indicatori pot oferi posibile explicații.

”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier”, a transmis vineri INS

 • Volumul producției industriale s-a redus în primele 6 luni ale anului curent față de aceeași perioadă din 2019, cu 16,4%, cele mai vulnerabile ramuri, în contextul pandemiei, fiind cele ale industriei ușoare şi industria bunurilor de capital (fabricarea autovehiculelor, mașini şi utilaje şi fabricarea echipamentelor electrice). În cazul ramurilor industriei ușoare s-a constatat o continuare a declinului din ultimii ani, cauzat de o pierdere treptată de competitivitate, dar şi o restrângere a cererii externe. Totodată, scăderile din industria bunurilor de capital au fost determinate de evoluțiile nefavorabile de pe piețele externe, în special în cazul principalilor parteneri comerciali, fiind sectoare puternic integrate în lanțurile de producție europene.
 • Comenzile noi din industria prelucrătoare s-au redus cu 14,1% în primele 6 luni față de perioada corespunzătoare din anul precedent, cele mai afectate ramuri fiind: fabricarea altor mijloace de transport (-27%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-25,1%) şi fabricarea produselor textile (-18,5%);
 • E drept, consumul s-a dovedit rezistent în fața crizei, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescând cu 0,5% în primele şase luni din 2020 pe seama creşterii vânzărilor de produse alimentare (+7,6%), în timp ce comerţul cu carburanţi s-a redus cu 10,8%;
 • Exporturile de bunuri (FOB) au înregistrat o scădere cu 18,1% față de perioada similară a anului anterior, în timp ce importurile de bunuri s-au diminuat cu un ritm inferior de 12,6%, susţinute de cererea internă, ajungând la un nivel de 37,3 mld euro;
 • Pe piața muncii, efectele pandemiei au condus la reducerea cu 0,6% a numărului mediu de salariați (calculat ca medie aritmetică a efectivelor lunare) în primele 6 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, până la 4944,1 mii persoane. Cea mai importantă scădere în perioada martie - iunie 2020 s-a înregistrat în industria prelucrătoare, unde numărul mediu de salariaţi s-a diminuat cu 62,0 mii persoane (-5,3%). În hoteluri şi restaurante una dintre cele mai afectate activităţi în perioada martie - iunie, scăderea a fost de numai 1,5%, acest lucru datorându-se măsurilor de sprijin adoptate de Guvern prin OUG nr. 30/2020;
Cele mai recente estimări ale oficialilor români arată că economia Romaniei ar putea scadea cu 3,8% in 2020, iar deficitul bugetar ar ajunge la 8,6%, după ce inițial fuseseră extrem de optimiști susținând că reculul economiei nu va depăși 1,9%, iar mai recent susținând ipoteza unui recul între 2-3%.

Estimările Comisiei Europene vorbesc de un declin mult mai sever al PIB-ului, de 6% în acest an. De asemenea, ”pe ansamblul anului, economia României ar putea înregistra o valoare negativă semnificativă, apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, arată BNR în Raportul asupra inflației publicat în urmă cu câteva zile.

Potrivit calculelor Comisiei Nationale de Strategie și prognoză, estimează o scădere a producției industriale de 8,6%, un recul al producției agricole de peste 7%, dar construcțiile in crestere cu 5,6%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3034 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 august 2020, 10:01)

  [anonim]

  • -1 (7 voturi)    
   magarii astia ... (Vineri, 14 august 2020, 10:33)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui

   Abia asteptau o perioada ca asta sa poata cheltuii cat nu pot si sa indatoreze tara pe decenii ...iresponsabilit .. PNL sau PSD .. aceeasi mizerie ... USR nu exista ! ce ne mai ramane de facut ? noapte buna Romania!
   • -2 (2 voturi)    
    hehe (Vineri, 14 august 2020, 11:34)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    Buna dimineata Rusia! Iar v-a dat kuz min borcanuo de votca cuvenit de esti asa palid si depresiv?
 • 0 (6 voturi)    
  Comparatii cu cifrele Eurostat pt alte tari UE (Vineri, 14 august 2020, 10:58)

  animatron [utilizator]

  Cifra prezentata azi de Romania pare sa fie cea in raport cu trimestrul 2 din 2019 (respectiv semestrul 1 2019).

  Doar ca Romania nu e izolata de economia UE, dimpotriva, e dependenta de restul tarilor membre (peste 70% din schimburi), stim deja ca ce se intampla in economia Germania, Italiei, Austriei, etc. are impact direct asupra economiei romanesti.

  Datele partiale (tarile UE nu publica in acelasi timp) de pe Eurostat, pe 31 iulie 2020, se refereau la media zonei euro si la cea UE, precum si la 10 state membre.

  Fata de trim.2 din 2019, in trim.2 din 2020 zona euro a picat cu -15%, iar ansamblul UE cu -14,4%. Asta e scaderea in ritm anual, cea mai mare de dupa WW2.

  Cea mai buna performanta: Lituania cu doar -3,7%, urmata de Letonia cu -9,6%. Sunt mici state baltice, cu economii si populatii reduse (mai mici decat Bucuresti).

  Toate celelalte state din tabelul Eurostat au performante mai slabe ca Romania (-10,5%).

  Cehia e la -10,7%, Germania la -11,7%, Austria -13,3%, etc. pana la Spania cu cel mai slab rezultat, o cadere PIB de -22,1%.

  Relansarea economica se manifesta peste tot in Europa, la fel si in Romania unde trim.3 si 4 vor insemna cresteri substantiale la PIB dar care nu vor putea acoperi pierderile din trim.2 (asa e in toate statele UE din pacate).

  Europa nu are ritmurile de recuperare ale USA, acolo economia a redemarat rapid, somajul scade mult peste asteptarile analistilor, acum e la 10,2% (de la peste 15% in aprilie), cu creatii de 0,25M joburi/saptamana, bursa US simte ritmul si e in crestere record.

  In Europa e diferit pt ca statele sunt mult mai protectoare cu salariatii, legislatia muncii e mai rigida (abia acum avem un "kurzarbeit"), sindicatele sunt mai prezente, la fel si politicile publice "socialiste".

  Iulie, august si septembrie vom fi puternic pe plus la PIB, sa vedem daca guvernul PNL a dramuit bine ajutoarele de stat, cate procente PIB de subventii/credite a dat pentru a obtine o anumita recuperare (si vom compara cu alte state).
  • 0 (2 voturi)    
   Bine expus (Vineri, 14 august 2020, 11:55)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   +
  • 0 (0 voturi)    
   da, da, da (Vineri, 14 august 2020, 20:51)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Cand Romania avea primele pozitii la cresterea economica din UE multi comentatori criticau metoda. Acum cand avem scadere economica ne laudam, ca a noastra e mai mica si vorba lui Boc, putea sa fie si mai rau. Sa vezi in crestere economica defecte, pe de o parte si pricepere in scaderea economiei, pe de alta parte, asta e politica partizana si manipulare.
 • +2 (2 voturi)    
  RO are o economie care reactioneaza lent/tardiv... (Vineri, 14 august 2020, 12:27)

  ..13 [utilizator]

  DACA exporturile de bunuri (FOB) au înregistrat o scădere cu 18,1% o sa puteti observa ca o serie intreaga de cifre care prezinta economia noastra nu au inregistrat aceste scaderi...

  In pana mea cred ca, de exemplu, consumul a fost mult redus - de ce nu se vede???

  Numarul de angajati inca nu s-a redus, pentru ca am spus ca economia in Ro reactioneaza extrem de lent, dar unde sunt cifrele cu angajatii din somaj tehnic??? de ce nu vorbim despre asta???Statul i-a platit ca sa stea degeaba acasa...

  Cred ca unii indicatori vor fi ajustati in perioada urmatoare...
  2 luni full lockdown inseamna mai multe gauri negre in economia din RO


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by