​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o acțiune (ce se va finaliza la finalul anului) de verificare a firmelor care comercializează materiale sanitare și produse alimentare de bază, conform unui document al Guvernului. Asta pentru că, potrivit acestuia, condițiile de piață generate de apariția pandemiei COVID-19 au creat dezechilibre între cerere și ofertă.

Sediu ANAFFoto: Hotnews

Vezi documentul: Planul de acțiuni pentru implementarea Programului Național de Reformă 2020 (PNR) și a Recomandărilor Specifice de Țară 2020 care face referire și la această acțiune

“Condițiile de piață generate de apariția pandemiei COVID-19 au creat dezechilibre între cerere și ofertă și au determinat creșteri de prețuri ale unor produse (de ex. produse de igienă, materiale sanitare și produse alimentare de bază)”, se arată în document.

Conform sursei citate, acest fenomen a favorizat tendințele de fraudare a bugetului de stat prin intermediul unor societăți cu comportament fiscal neadecvat.

“Astfel, în perioada stării de urgență a fost demarată o acțiune de monitorizare și verificare a contribuabililor care comercializează astfel de produse, scopul principal fiind identificarea celor care au realizat un salt semnificativ de preț și evaluarea modului în care au fost îndeplinite obligațiile fiscale pe tot lanțul tranzacțional, la finalul unei perioade fiscale”, se arată în document.

Măsura vizează valorificarea analizelor de risc efectuate la agenții economici care au desfășurat, în perioada stării de urgență, comerț cu materiale sanitare, prin finalizarea controalelor antifraudă la contribuabilii care se sustrag de la plata obligațiilor fiscale.