Raport final al Ministerului Finanțelor: Deficitul bugetar a fost de 4,58% din PIB în 2019. Facilitățile din construcții, din OUG 114, au costat bugetul 1,1 miliarde lei

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 21 august 2020, 8:47 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Față de raportul din ianuarie, care făcea referire la întreg anul 2019, și prezenta un deficit de 4,64% din PIB, zilele acestea a apărut raportul final al Ministerului Finanțelor. Conform datelor definitive, deficitul cash a fost de de 48,5 miliarde lei, respectiv 4,58% din PIB.

Comparativ cu anul anterior deficitul bugetului general consolidat în anul 2019, în bază cash, a crescut cu 1,76 puncte procentuale de la 2,82% din PIB în 2018 la 4,58% din PIB în anul 2019.

„Deficitul bugetar calculat conform metodologiei europene s-a situat peste limita nivelului de referință a Pactului de Stabilitate și Creștere, înregistrând un nivelul de 4,3% din PIB în anul 2019”, se arată în document.

*de precizat că este vorba despre date semifinale în privința deficitului pe metodologia europeană


Deficitul bugetar aferent anului 2019 s-a situat peste media deficitului bugetar pentru zona euro de 0,6% din PIB şi pentru UE27 de 0,6% din PIB.

Conform datelor publicate de EUROSTAT, s-au înregistrat excedente bugetare aferente anului 2019 în Danemarca (+3,7%), Luxemburg (+2,2%), Bulgaria (+2,1%), Olanda și Cipru (+1,7%), Grecia (+1,5%), Germania (+1,4%), Austria(+0,7%), Suedia, Slovenia și Malta (0,5%), Irlanda și Croația (+0,4%), Lituania și Cehia (+0,3%), și Portugalia (+0,2%). Cele mai mici deficite bugetare s-au înregistrat în Letonia (-0,2), Estonia (-0,3%), și Polonia (-0,7%). Două state au raportat deficite egale sau mai mari de 3% și anume Franța (-3%) și România (-4,3%).

Facilitățile pentru construcții au costat bugetul, dar pierderea a fost compensată de ceilalți angajați din economie


„În structura impozitului venit, încasările din impozitul pe venitul din salarii dețin o pondere de aproximativ 78,4% din total și ating nivelul de 18,2 miliarde lei cu o creștere nominală de 1,3% față de anul 2018”, se arată în document.

• Dinamica anuală a încasărilor din impozitul pe venit din salarii reflectă în principal dinamica fondului de salarii din economie (câștigul salarial mediu brut a înregistrat o majorare de 14,7%, iar numărul mediu de salariați de 1,1% în perioada de referință) și impactul negativ anual de 1,1 miliarde lei generat de scutirea de la plata impozitului pe venit a salariaților din domeniul construcțiilor și a unor sectoare industriale (potrivit OUG nr. 114/2018)”, se arată în document.

Prin sectoare industriale, având în vedere că Ministerul Finanțelor menționează OUG 114, instituția se referă probabil la cele care fac parte tot din zona construcțiilor, respectiv fabrici din domeniu.

Practic, scăderea de pe zona construcțiilor a fost compensată de majorarea salariilor în economie (adică încasări mai mari de la cei care au plătit impozitul pe venit) și numărul mediu de salariați.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1786 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Armele (Vineri, 21 august 2020, 9:25)

  vodatepes [utilizator]

  Dar plata in avans a armelor , lucuru ce a dus la cresterea deficitului cat reprezinta ? Da plata inainte de termen catre frati Nicula cat reprezinta? Deci sigur ca daca nu se faceau aceste plati inainte de termen cat ar fii fost deficitul?
 • +2 (2 voturi)    
  va fi interesant de urmarit (Vineri, 21 august 2020, 11:38)

  ..13 [utilizator]

  Cum RO care pleaca de pe pole position - ultimul loc - se va comporta in raport cu celelalte tari europene.

  Dat NU POT SA NU REMARC - UITE UNDE NE-A ADUS #ciumarosie.ultimul loc din Europa Dupa 3 ani de gubernare cu majoritate absoluta in parlament si cu ungubern care aproape a facut ceea ce a dorit el.

  Asa ca sa ii multumim analfabetei Dancila, partidului care se dorea unicul din RO.
 • +2 (2 voturi)    
  si daca se citeste raportul se poate constata (Vineri, 21 august 2020, 12:00)

  ..13 [utilizator]

  Dezmatul cheltuielilor la nivelul administratiilor locale si proasta gestionare/planificare la nivelul asigurarilor de sanatate

  Si aici imi pare ca este tot responsabilitatea majora a #ciumeirosii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by