Florin Cîțu prezentase într-o conferință de presă, în prima parte a anului, un scenariu trimestrial de revenire în formă de litera V a economiei. Adică se aștepta la o revenire bruscă din cel de-al treilea trimestru. Acel grafic prezentat de el a fost realizat, la vremea respectivă, de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). O perioadă lungă a susținut această revenire.

Prognoza CNSP - Evolutie trimestriala a economieiFoto: CNSP

Odată cu noua rectificare, pe site-ul CNSP a fost pus un nou grafic. NU mai arată a „V”, ci mai mult o combinație între „V” și „L”.

CNSP prognozează o contracție -5% în cel de-al doilea trimestru.

*Pe baza prognozei CNSP se fac rectificările bugetare și bugetul.

Cum explică CNSP

Comparativ cu situaţia existentă la momentul elaborării prognozei de primăvară în aprilie 2020, CNSP constată câteva schimbări, astfel:

• Continuarea stării de alertă în perioada iunie-august pentru asigurarea protecţiei sănătăţii populaţiei;

• Revenirea mai lentă a activităţii producţiei industriale, în corelaţie cu cereea externă;

• Prezenţa condiţiilor meteo nefavorabile care au afectat productia vegetală începând din trimestrul al doilea.

„Acţiunea cumulată a acestor factori va determina o diminuare a activităţii economiei în semestrul al doilea, rezultatul fiind revizuirea în jos a dinamicii PIB cu circa 2 puncte procentuale pentru anul 2020, faţă de prognoza de primăvară, concomitent cu aplatizarea profilului trimestrial spre o formă intermediară între „V” şi „L”, arată instituția.

La nivelul anului 2020, pe partea ofertei, sunt estimate reduceri ale volumului activităţii în industrie (-8,6%) şi agricultură (-7,1%), în primul caz criza COVID-19 conducând la o accentuare a tendinţei descendente în ultimele două trimestre, comparativ cu scenariul din primăvară.

• Impactul COVID-19 asupra agriculturii şi industriei va fi mai accentuat, o revizuire cu circa 7 şi respectiv 4 puncte procentuale, iar în cazul serviciilor cu circa 1,3 puncte procentuale, cele mai expuse fiind activităţile de spectacole, culturale şi recreative (circa 11 p.p. faţă de scenariul de primăvară) şi tranzacţiile imobiliare (-2 p.p.).

„Pe latura cererii, formarea brută de capital fix se va reduce cu 3,5% faţă de anul precedent, fiind

aşteptat un comportament investiţional restrictiv din partea mediului privat şi un impuls provenit din partea programelor de investiţii guvernamentale. Gradul ridicat de incertitudine ar putea influenţa deciziile referitoare la investiţii, însă rezultatele deosebite din sectorul construcţiilor, prognozate în creştere cu 5,8%, vor avea o influenţă pozitivă”, spune CNSP.

• Într-o măsură mai mică vor fi afectate cheltuielile cu consumul privat (-2,2%) care sunt susţinute de creşterea moderată a puterii de cumpărare (+1,1%) şi de înclinaţia spre consum a populaţiei.

  • Cheltuielile cu consumul guvernamental (+4,3%) vor avea un impact pozitiv, ca urmare a măsurilor adoptate de Guvern pentru controlul şi neutralizarea efectelor pandemiei.

Cum arăta prognoza anterioară cu litera "V"

Pentru mai multe detalii despre litera V vezi: Al cui e V-ul lui Cîțu: o mică încurcătură la Finanțe (Video)