IMM Invest a avut parte de câteva modificări, conform unei Ordonanțe de urgență publicată în Monitorul oficial. Practic, până să fie oficială, s-a aflat în dezbatere, iar despre ea HotNews.ro a scris textul: Modificări ce vor fi aduse IMM Invest. De la anul se spune „Adio” subvenționării dobânzilor (proiect).

Modificari IMM InvestFoto: Monitorul Oficial

Cinci noutăți la IMM Invest

1. De anul viitor nu se mai subvenționează dobânda. Acest lucru este aproape sigur.

Practic, conform Ordonanței, dacă Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează o evoluție economică peste cea de anul acesta, atunci nu se mai acordă. Având în vedere că, istoric vorbind, CNSP este mereu foarte optimistă și dacă ne uităm la ultimul raport publicat odată cu rectificarea bugetară (creștere economica de 4% pentru 2021), este clar că de anul viitor nu va mai fi subvenționată dobânda.

Nu se va mai face un act normativ prin care să se aloce buget.

2. Pentru cei care vor lua următoarele credite, perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului.

După cele 8 luni nu se vor mai acorda, având în vedere prevederea cu privire la estimarea CNSP despre care am vorbit la primul punct.

3. A fost suplimentat bugetului Schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,1 miliarde lei, aproximativ 228,42 milioane euro. Asta pentru că a fost majorat plafonul total al garanțiilor pentru 2020 cu 5 miliarde lei, la suma de 20 miliarde lei.

4. 31 octombrie 2021 este data până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul Schemei de ajutor de stat concomitent cu creșterea bugetului și plafonului de garantare al Schemei.

5. Microîntreprinderile și întreprinderile mici care au contractat credite/linii de credite pentru capital de lucru vor putea solicita acordarea unor alte credite pentru același lucru, până la 5 milioane lei.