Prima parte a anului 2020 a fost una în care băncile au trecut peste multe momente grele. Iar acestea vor continua, scrie Norel Moise pe blogul personal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Una peste alta, activele au crescut ușor, ca și creditele și depozitele, în timp ce profitabilitatea a regresat. Banca Transilvania își continuă creșterea, din topul fruntaș la fel de bine fiind plasată la capitolul plus cotă de piață ING Bank. Ce ar mai fi de notat: faptul că asistăm din nou la o creștere a gradului de concentrare a activelor bancare: băncile mari ajung să dețină, conform estimărilor noastre, peste 77% din totalul sistemic. Dacă ne referim la primii cinci jucători, așa cum se practică în analiza econometrică, atunci creșterea concentrării este ceva mai redusă: ea urcă de la 61,2% până la 61,8%.

La nivel agregat, conform datelor publicate de BNR, activele celor 33 de instituții financiare au urcat foarte ușor, de la 518,4 miliarde lei la finele primului trimestru la 518,5 miliarde lei la finele celui de al doilea trimestru. Indicatorul de solvabilitate se menține la un nivel ridicat – 22,76%, rentabilitatea activelor a scăzut la 1,08% % (de la 1,27%) în timp ce rentabilitatea capitalurilor a coborât de la 11,7% până la 9,81%. Raportul credite/depozite a alunecat sub pragul de 70%, ajungând la 69,7%. Din păcate rata creditelor neperformante și-a reluat creșterea, urcând în ultimele trei luni de la 3,94% la 4,38%.

Citește articolul integral și vezi topul jucătorilor bancari pe blogul lui Moise Norel.