Turcia va produce o cantitate record de aur în acest an, iar banca centrală a țării ar putea cumpăra întreaga producție, scrie economo.co.uk.

Lingouri de aur de 100 de grameFoto: Banca Nationala a Kirghizstanului

Producția de aur a Turciei ar putea urca cu 16% în acest an, până la 44 de tone, potrivit lui Hasan Yucel, președintele Turkish Gold Miners Association. Potrivit unei legi din 2017, banca centrală are drept de preemțiune la achiziția aurului produs în Turcia, iar rezervele țării atinseseră niveluri record în săptămâna care s-a încheiat pe 7 august, dar au scăzut apoi cu 5% în săptămâna următoare.

"De când s-a modificat legea, Banca Centrală a fost întotdeauna singurul nostru cumpărător", a spus Hasan Yucel, care a completat spunând că tendința nu se va schimba nici în viitor.

Turcii sunt printre marii consumatori ai metalului prețios, care este folosit ca dar tradițional pentru sărbătorile familiei. De asemenea, aurul este de multe ori folosit de retailerii din Grand Bazaar pentru plata chiriei.

Banca Centrală deține 538 de tone de aur în rezerve, potrivit datelor oficiale. Deși a rămas în urmă în țări precum Statele Unite și Germania, instituția financiară a fost cel mai mare cumpărător de lingouri de la începutul anului, adăugând aproximativ 170 de tone la rezervele sale. În ceea ce privește cererea consumatorilor, piața turcă ocupă locul cinci în lume.

Creșterea prețurilor aurului a sporit apetitul producătorilor locali pentru minerit, deși cererea locală a mai scăzut, a spus Hasan Yucel, adăugând că industria auriferă a atras 6 miliarde de dolari investiții în cercetare în ultimele trei decenii.