Creșterea de 14% a pensiilor, propusă de Guvernul român începând cu luna septembrie, ar reduce efortul privind consolidarea finanțelor publice în comparație cu creșterea bugetată anterior de 40%, spune Fitch Ratings într-o analiză publicată pe site-ul agenției de rating. Cu toate acestea, eventuala creștere depinde de calculele politice complexe pe fondul alegerilor în curs de desfășurare, iar o majorare consistentă a pensiilor rămâne un risc pentru scenariul nostru de bază, mai spune agenția de rating.

Fitch RatingsFoto: www.solvencyiiwire.com

”Deficitul administrației publice a fost de 4,3% în 2019 și a ajuns la 4,2% din PIB în primul semestru, comparativ cu 1,9% în primul semestru din 2019. Ordonanța privind pensiile este în concordanță cu estimarea noastră privind o creștere de 10% -15%”, mai arată Fitch.

Cu toate acestea, PSD, partid de opoziție (cel mai mare partid din parlament) încearcă să anuleze propunerea de creștere cu 14% a pensiilor, ceea ce ar putea însemna că majorarea cu 40% va rămâne în vigoare. Rezultatul final poate depinde de acțiunile președintelui și ale Curții Constituționale. Credem că președintele Iohannis, fost lider al PNL, va întârzia abrogarea oricărei astfel de legi cu câteva săptămâni.

Politica românească a fost volatilă în ultimii ani, iar bătălia pentru majorarea pensiilor vine chiar înaintea alegerilor locale din 27 septembrie și ale alegerilor legislative naționale din martie 2021. Alegerile ar putea ajuta la îmbunătățirea mecanismelor de elaborare a politicilor publice. De exemplu, o performanță puternică a PNL (care conduce în sondajele de opinie) i-ar spori capacitatea de a-și implementa agenda politică. Cu toate acestea, rezultatele politice și chiar calendarul electoral rămân incerte. În efortul de a-și consolida propria poziție, PSD și-a propus organizarea unui vot de neîncredere împotriva guvernului iar acest lucru ar putea fi dezbătut odată ce Parlamentul va reveni, probabil la începutul lunii septembrie.

Prin urmare, creșterea cu 40% a pensiei este încă posibilă, fie ca opțiune politică (de exemplu, dacă PSD preia puterea și aplică agenda sa anterioară), fie ca rezultat neintenționat al mișcărilor tactice ale partidelor politice.

Potrivit Fitch, atât majorarea pensiilor cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de ţară al României. Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui eşec în a compensa sau a amâna majorarea pensiilor în actualul context de cheltuieli şi/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu după şocul provocat de pandemie.

"Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare care ar evita declanşarea acestui element sensibil pentru rating", avertizează Fitch. Potrivit agenţiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creşte în mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar creşte cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale. De asemenea, Fitch este de părere că flexibilitatea bugetară este limitată şi ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, însă măsuri compensatorii, precum creşterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare şi riscă să afecteze revenirea economiei. Pe de altă parte, Fitch consideră că fondurile disponibile României în cadrul programului UE de revenire este posibil să fie consistente şi ar trebui să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanţele publice.

"Modul în care autorităţile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influenţa şi decizia Fitch în ceea ce priveşte perspectiva negativă asociată ratingului suveran "BBB minus" acordat României. Cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din UE, iar progresele în ancorarea ţintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Există spaţiu pentru îmbunătăţire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative", susţine Fitch.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat marţi seara că, dacă se pierde încrederea investitorilor străini, România nu prea mai are de unde să se împrumute, amintește Agerpres. "Aici cu ratingurile, da, urmează, şi în septembrie mai avem evaluări. Noi am reuşit, ştiţi foarte bine, acum două luni de zile să menţinem ratingul României, chiar înainte de a avea o decizie clară asupra pensiilor şi am convins că nu vom lua o decizie care să destabilizeze. Dar discutăm cu ei. Am discutat şi în această săptămână, cu două dintre agenţiile de rating. Vom discuta săptămâna viitoare cu a treia. Discutăm întotdeauna, suntem foarte transparenţi, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucrăm şi le prezint şi scenariile dacă guvernul pică. Toate scenariile sunt prezentate pentru că nu vreau să existe surprize. Acolo avem nevoie de încredere pentru că acest deficit îl finanţăm bineînţeles din împrumuturi din piaţă", a explicat şeful MFP.