După primele 7 luni, bugetul are un deficit de circa 50 de miliarde de lei (4,7% din PIB)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2020, 12:15 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Citu
Foto: Hotnews
Primele 7 luni din acest an au dus decalajul dintre veniturile la buget și cheltuielile Statului la aproape 50 de miliarde de lei (4,7% din PIB), arată datele publicate miercuri de oficialii Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit estimărilor autorităților, România va încheia acest an cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB, însă calculele economiștilor estimează o valoare mult mai ridicată decât cea din prezentările oficialilor, de 8% din PIB.

Oficialii MFP spun că peste 27 de miliarde de lei (2,55% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, iar creșterea deficitului bugetar din primele șapte luni este explicată prin scăderea încasărilor la buget, de creșterea cu 3 miliarde de lei a restituirilor de TVA și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei. ”De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 4,61 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 6,56 mld lei”, se arată în comunicatul MFP.

Veniturile au însumat 175,15 mld lei în primele șapte luni ale anului 2020, în scădere cu 2,7% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,4 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA și a amânării plății obligațiilor fiscale) și de cea a veniturilor nefiscale.

În luna iulie dinamica veniturilor totale a revenit în teritoriul negativ (-8,1% an/an), ca urmare a contracției economice și a extinderii facilităților fiscale. De altfel, declinul sever al activității economice din T2 (-10,5%) s-a reflectat în încasările aferente perioadei aprilie - iulie. În plus, facilitățile fiscale acordate în conjuctura actuală au condus la o volatilitate crescută a încasărilor lunare în acest interval.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat 14,34 mld lei în primele șapte luni ale anului curent, consemnând o creștere de 6,5% (an/an). Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declarației unice, cu 50% mai mari față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. Totodată, evoluția veniturilor din această sursă a fost susținută și de sporul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii și dividende, de 41,3%, respectiv 11,6% (an/an).

Contribuțiile de asigurări au totalizat 64,78 mld lei în primele șapte luni. Încasările din contribuții sociale au fost afectate de: (i) prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate de către contribuabili, (ii) modificarea bazei de calcul a CAS și CASS datorată de salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial și (iii) scutirea de la plată a contribuției asiguratorii în muncă (pentru șomajul tehnic).

Încasările din impozitul pe profit au însumat 10,24 mld lei în primele șapte luni ale anului curent, în scădere cu 14,8% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. În structură, incasările din impozitul pe profit de la agenții economici s-au diminuat cu 10,5%, în timp ce încasările din impozitul pe profit de la băncile comerciale s-au contractat cu 51,3%.

Evoluția negativă este explicată de contracția activității economice, de amânarea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit (OUG nr. 29/2020), precum și de bonificațiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii, acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit (OUG 33/2020, bonificații acordate în sumă de 0,5 mld lei).

Încasările nete din TVA au înregistrat 29,86 mld lei în primele șapte luni ale anului 2020, în scădere cu 16,4% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. După recuperarea de luna trecută, în luna iulie dinamica încasărilor brute din TVA a redevenit negativă (-12,8% an/an), în concordanță cu evoluția bazei macroeconomice relevante. Evoluția încasărilor din TVA în primele șapte luni ale anului a fost influențată negativ de: (i) creșterea rambursărilor de TVA cu 27,8% (an/an) cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei; (ii) prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate; (iii) evoluțiile economice nefavorabile din sectoarele economice, începând cu luna martie (cu precădere industrie, servicii pentru populație și comerțul cu autovehicule).

Încasările din taxele pe jocurile de noroc au scăzut în perioada analizată cu 25% (an/an), în condițiile scutirii de la plată a taxei aferente autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru întreaga perioadă a stării de urgenţă decretate (OUG nr. 48/2020) și amânării la plată a unor obligații.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 224,83 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 2,5 puncte procentuale de la 18,7% din PIB 2019 la 21,3% din PIB în 2020.

Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanțării în regim de urgență a cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației.

Cheltuielile de personal au însumat 63,2 mld lei, în creștere cu 5,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, îndemnizația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6% din PIB, cu 0,33 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Din totalul cheltuielilor de personal, plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 228,0 milioane lei.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 30,1 mld lei, în creștere cu 15% față de anul precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările față de medie se înregistrează la nivelul administrației locale inclusiv spitalele din subordinea acestora, majorări determinate în special de plăți suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 79,99 mld lei în creștere cu 22,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020. Totodată, începând cu luna aprilie s-au realizat plăți determinate de măsurile care au fost luate cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, cum ar fi plata pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului în valoare de 3,94 mld lei și pentru îndemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 în valoare de 785,7 mil lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 20,41 mld lei, cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani aferentă primelor 7 luni ale anului, în creștere cu 29,1% mai mult decât aceeași perioadă a anului precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările apar la bugetul de stat și la bugetele locale atât din fonduri naționale, cât și aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 301,28 milioane lei pentru achiziționarea de produse - stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2410 vizualizari

 • -8 (18 voturi)    
  pentru ca am stat in case inutil 3 luni (Miercuri, 26 august 2020, 12:22)

  Boham [utilizator]

  sa vedem ce vor face Arafat & co cand oamenii raman fara locuri de munca si ies in strada
  • +3 (13 voturi)    
   gandeste, nu doare (Miercuri, 26 august 2020, 13:06)

   Klaus Ciocaniss [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   ai fi preferat sa avem 1500 cazuri/zi pe vremea cand nu se gaseau masti sau cand spitalele erau complet nepregatite cu proceduri si materiale specifice?

   pandemia era inevitabila, lockdown-ul a fost util pentru a ne pune la punct modalitatile de reactie

   pe 23 august Franta a declarat 4897 de cazuri noi
   nu vrei sa le explici si lor ca au stat degeaba?
   Italia e in stare de urgenta pana la mijloc de octombrie :)
   mai citeste si vezi ce se intampla prin jur
   • +1 (3 voturi)    
    gresesti (Miercuri, 26 august 2020, 14:04)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

    La el doare
   • 0 (0 voturi)    
    Bâlciul Masca (Miercuri, 26 august 2020, 19:23)

    anapalink [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

    Unde sunt alea 'jdă milioane de măști pentru amărășteni? Dacă le trimiteau cu poștalionul, tot ajungeau. La noi se tot frecangesc cifre în funcție de interese. Organele știe de ce. Sunt interese mult mai mari la mijloc care ne depășesc cu 200 la oră și noi stăm să ascultăm vaietele lui Cîțu că i-a furat PSD-ul banii pe care s-a chinuit să-i împrumute de la cămătari.
 • +1 (7 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 26 august 2020, 12:46)

  wweesstt [utilizator]

  un ministru cu adevarat 'de dreapta' ar taia din cheltuieli: in primul rand pensiile speciale; cele mai mari diferente din europa intre pensiile mici si pensiile obscene ale specialilor, nu exista in europa o asemenea diferenta; marirea varstei de pensionare a specialilior( de ce tace pnl pe acest subiect?) reducerea numarului si anvelopei salariale a bugetarilor (si aici cea mai mare cheltuiala raportat la venituri din europa); regionalizare si comasarea primariilor si judetelor (judetele si primariile nu pot ramane ca pe vremea lui Cuza sau Franz jozeph cand se circula cu caruta); investitii in infrastructura energetica si de transport (autostrazi ultimul loc in europa pe cap de locuitor si bulagria este peste noi) cai ferate (ex ruta timisoara- bucuresti, ruta pe care exporta ford si dacia pe CF viteza medie a trenurilor de marfa 14 km la ora, cu viteza asta exporta ford si dacia masinile; o rusine) Matematica, cifrele, staisticile spun ceea ce trebuie facut! si daca cifrele spun ce trebuie facut de ce guvernul auutointitulat 'de dreapata' NU FACE ?! DE CE?! de ce nici nu vrea sa vorbeasca desprea aceste reforme?! oare pentru ca cele doua partide pnl si psd sun 'aceeasi mizerie'?!
  • +2 (4 voturi)    
   pai... (Miercuri, 26 august 2020, 14:05)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Pensiile speciale pot fi taiate fara acordul parlamentului? Ca din cate tin minte guvernul a incercat ceva, dar s-a lovit de parlament si de CCR.
   • 0 (2 voturi)    
    nu suntem fraieri! (Miercuri, 26 august 2020, 15:43)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    "Ca din cate tin minte guvernul a incercat ceva" da a incercat, sa ne prosteasca, sa ne pacaleasca: guvernul pnl, alaturi de fratii lor psd, de la care tot transfera baroni (un adevarat mercato), au facut un 'proiect' comun privind pensiile speciale, in acel 'proiect' nu se atingeau decat de vre-o 5% din totalul pensiilor speciale! si acea mascarada de proiect facut in asa fel incat sa pice la cccr! deci NU S-A VRUT! au incercat fumigene cu electoratul! Aratati-ne ca vreti cu adevarat! de ce tace pnl pe aceasta tema sa ne spuna intentiile! pnl a mai angajat si vre-o 15000 de bugetari de cand au venit la guvernare, a dat tikete peste tikete si nu a redus nici-o cheltuiala cu bugetarii! astea sunt intentiile pnl! ca si psd! de ce tace Rares bogdan? "in 30 de zile taiem toate pensiile speciale "Mincinosul! nici-o intentie de reforme! Sa vina alegerile!
 • -3 (9 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 26 august 2020, 13:13)

  galeo [utilizator]

  Iar in urma cu 1-2 ani criticati PSD-ul ca depaseate tinta anuala de 3%.
  Ipocrizie maxima.
  • +1 (3 voturi)    
   Da bre postacescu (Miercuri, 26 august 2020, 14:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Da pe vremea aia nu era covid, nu se inchidea toata lumea. Doar un postac fara cap poate compara dezmatsul PSD din 2017-2018 cu situatia de criza de acum.
   • -1 (3 voturi)    
    Care sunt realizarile guvernului PNL (Miercuri, 26 august 2020, 14:27)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Economia pe minus la toate capitolele, restrictii, amenzi...

    Spune macar un lucru benefic realizat de acest guvern.
    • -1 (1 vot)    
     Masuri (Miercuri, 26 august 2020, 14:44)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     nepopulare,luate de un guvern responsabil,un guvern de sacrificiu.
     Ai rabdare,virusul asta o sa ne bage mintea in cap tuturor!
    • 0 (0 voturi)    
     Putina (Miercuri, 26 august 2020, 16:57)

     Observatory [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     foarte mică și lenta cugetare: de când este PNL la guvernare ? Cât timp?
     Este o întrebare logica , rapid, peste noapte nu putem observa nici o îmbunătățire ,Domnilor, absolut nici un Guvern-sindicate România sau alta țara , nu poate realiza minuni peste noapte.
     PS
     Nu sunt PNL ist sau PSD ist, sau de alta culoare politica, dar putina logica, zău ca nu strica !
    • 0 (0 voturi)    
     gandire de asistat social rupt de lume (Miercuri, 26 august 2020, 18:20)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     1. Economia e pe minus in toata lumea, deci argumentul asta e pur si simplu tamp.
     2. Restrictii si amenzi au fost si sunt mai peste tot in lume, deci iar ilogic. Si apropos, daca ne uitam la dinamica imbolnavirilor si deceselor de la covid, n-as prea crede ca restrictiile si amenzile au fost aiurea. Ba mai mult, amenzile ar fi trebuit mentinute, ca altfel tot romanul geto-dac poarta masca la gat, sa-si apere gusha de covid, ca el nu se sperie de-un guturai. Ca de, unde educatie nu-i...
     3. Nu sunt aici sa laud guvernul PNL, da' nu pot in nici un caz inghiti comparatia ta cu maretsele realizari ale lu' nen'tu Dragnea. In mod cert guvernele din epoca Dragnea au fost de 100 de ori mai nocive. Chestia asta doar un postac antenist nu poate vedea.
 • +1 (7 voturi)    
  Ce ghinion (Miercuri, 26 august 2020, 13:15)

  holinessdani [utilizator]

  Daca nu era pandemia si guvernul pnl Romania ar fi avut o situatie exceptionala.
  Noroc ca cei de dinainte au lasat tara si economia intr-o stare atat de buna incat pana si cu pandemie si guvern incompetent tot nu suntem in faliment.
  • 0 (4 voturi)    
   Adica era mai bine cu guvernul PSD? (Miercuri, 26 august 2020, 14:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Sau ce incerci tu aici sa ne povestesti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by