Banca centrală a Statelor Unite, Rezerva Federală (Fed), a anunțat joi o schimbare majoră în politica sa, anunțând că este dispusă să permită un nivel mai mare al inflației decât în mod normal pentru a susține piața muncii și economia în ansamblul său, transmite CNBC.

Foto:

Într-o mutare pe care președintele Fed a descris-o ca fiind o „actualizare robustă”, banca centrală a anunțat în mod oficial o politică de „țintire obișnuită a inflației”, lucru care înseamnă că va permite acesteia să crească „moderat” peste ținta de 2% „pentru ceva timp”, după perioade în care s-a situat sub obiectivul respectiv.

Bancherii centrali americani au crezut în mod tradițional că o rată mică a șomajului duce la niveluri periculos de înalte ale inflației și au luat măsuri pentru a contracara pericolul însă Powell pare a dori o detașare de vechile mentalități.

„Mulți consideră contraintuitiv ca Fed să vrea să mărească inflația”, a declarat acesta, precizând că „însă inflația care este prea scăzută în mod persistent poate cauza riscuri serioase pentru economie”.

Schimbările fundamentale în economie precum cele demografice și tehnologice au mutat de-a lungul anilor atenția Fed asupra inflației prea scăzute. Powell spune că situația „poate duce la o cădere nedorită în ceea ce privește așteptările pe termen lung legate de inflație, poate trage inflația chiar mai jos, ducând la un ciclu advers de inflație tot mai scăzută și așteptări legate de ea”.

Oficialii speră că noua abordare va schimba paradigma pentru a permite o rată mai mare a inflației, anunțând în același timp și o schimbare a abordării privind rata șomajului.

Noua politică adoptată de Fed stipulează că abordarea privind situația locurilor de muncă va fi legată de „evaluarea scăderii ratei de ocupare față de nivelul maxim”. Limbajul anterior vorbea despre „deviații” de la nivelul maxim. Deși diferența de limbaj pare minoră, directorul Fed spune că este semnificativă.

„Această schimbare reflectă aprecierea noastră a beneficiilor unei piețe a muncii puternice, în special pentru multe comunități cu venituri scăzute sau medii”, a declarat Jerome Powell.

„Schimbarea poate părea subtilă dar reflectă viziunea noastră că o piață a muncii robustă poate fi susținută fără a provoca un puseu inflaționist”, a adăugat acesta.

Fed și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor vulnerabile, noile modificări urmărind abordarea situației pe măsură ce economia își revine din șocul cauzat de coronavirus.

Citește și: