Primii care și-au pierdut locul de muncă au fost cei care lucrau în restaurante, mall-uri, hoteluri - industriile care s-au închis primele din cauza pandemiei. Cei care lucrau în domenii care presupuneau muncă de înaltă calificare și care de multe ori nu necesita un contact personal, păreau cele mai sigure. Dar lucrurile n-au stat chiar așa. Mai mult, companiile vor continua să concedieze, iar numărul șomerilor va continua să crească, potrivit mai multor prognoze convergente ale unor institute românești.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mall-urile fiind închise, furnizorii acestora au trecut și ei la concedieri. Fabricile de textile sunt pe locul al doilea ca număr de salariați puși pe liber, după cei din industria auto. Transportatorii sunt și ei printre cei mai afectați.

Vezi mai jos activitățile din economie care au pierdut cei mai mulți salariați, potrivit datelor furnizate joi de Institutul Național de Statistică.

E drept, au existat și zone din economie care au făcut angajări.

Cea mai importantă a fost Sănătatea, unde era nevoie de personal ca de aer. Apoi au fost cei din construcții și zona de IT&C, ca urmare a trecerii multor afaceri în zona digitală.

Serviciile de poștă și curierat au ieșit și ele pe plus. La fel și serviciile de colectare a deșeurilor.

Mai jos, rata șomajului pe județe

În 31 de județe, rata șomajului la bărbați e mai mică decât cea a femeilor, diferența cea mai ridicată fiind în Buzău, unde rata șomajului masculin o depășește pe cea a femeilor cu 1,5 puncte procentuale (șomajul la bărbați e acolo de 7,4%). În rest, diferențele sunt de sub un punct procentual.