Stațiunile bulgărești sunt pline de bancomate care percep taxe imense la retragere, relatează Mediapool, citat de cotidianul bulgar Sega și preluat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

De regulă, acestea sunt ale Euronet și nu încalcă legea, dar măresc costul de retragere cu 10-15%, mai ales atunci când banii se retrag dintr-un cont în valută, iar de multe ori utilizatorii nu observă condițiile nefavorabile.

ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou, avertismentele cu privire la acestea circulă pe forumurile de călătorie de câțiva ani. Sunt deținute de o companie americană și au ocupat locuri centrale în Balcani și Europa de Est, iar de obicei sunt situate în poziții strategice, în apropierea atracțiilor turistice, aeroporturilor, etc. Euronet folosește un curs de schimb extrem de nefavorabil, în speranța că utilizatorului îi va fi dificil să se orienteze privind suma pe care o primește în valuta străină. Chiar dacă reușiți să anulați operațiunea, celălalt curs este compensat de o taxă de retragere mai mare.

Pe forumuri, turiștii se plâng că astfel de bancomate abundă în Croația, Creta, România, Polonia etc. În Bulgaria, în afară de litoral, aceste ATM-uri se mai găsesc și în Bansko, Veliko Târnovo, Gabrovo, Plovdiv, Sliven, Ruse, potrivit Google Maps. Există multe astfel de bancomate și în Sofia. Pe site-ul său, compania subliniază că operează una dintre cele mai mari rețele independente de ATM-uri din Europa Centrală și de Est. Potrivit Mediapool, compania înregistrată în Bulgaria este condusă de trei cetățeni străini - un ungur, un grec și un american.

Având în vedere că Euronet notifică în prealabil utilizatorul în ce condiții va retrage bani de la bancomatul său, nu există încălcări oficiale în acest caz. Asta arată și pozițiile Băncii Naționale a Bulgariei și ale Agenției Naționale pentru Venituri, citate de Mediapool. Cu toate acestea, Uniunea proprietarilor din Sunny Beach insistă asupra faptului că municipalitatea trebuie să rezilieze contractele cu astfel de companii, care sunt în detrimentul turiștilor. Cu această ocazie, municipalitatea din Nesebăr a arătat că verifică informațiile.