Pandemia a înăsprit standardele de creditare ale băncilor, atât cele acordate firmelor cât și pe cele destinate populației, arată datele unui sondaj făcut de BNR în rândul principalelor 10 bănci. În cazul populației s-au înăsprit mai ales standardele privind împrumuturile imobiliare (pentru un procent net de peste 57% din bănci), cât și cele de consum (pentru un procent net de peste 77% din bănci). Așteptările pentru trimestrul al treilea sunt de menținere a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, în timp ce în cazul creditelor de consum circa jumătate dintre bănci estimează menținerea acelorași standarde, 21% din bănci spun că restrictivitatea va crește iar 17 % vor relaxa standardele de creditare. În cazul companiilor, un sfert din băncile chestionate prognozează înăsprirea standardelor de creditare.

BNRFoto: USER UPLOADED

FIRMELE- Băncile au raportat (în procent net de 15%) o creștere a solicitărilor de credit respinse în primăvară

  • Standardele de creditare, pentru un procent net de circa 20 la sută din bănci, au devenit mai restrictive în primăvara acestui an, pe fondul înăspririi acestora pentru toate tipurile de maturități atât în cazul corporațiilor, cât și în cel al IMM. Cu toate acestea, majoritatea băncilor au menținut constante standardele de creditare. Pentru această toamnă, trei sferturi dintre bănci prognozează menținerea constantă a standardelor de creditare. În procent net de circa 25%, instituțiile de credit estimează înăsprirea standardelor de creditare, mai ales pe palierul creditelor aferente IMM, indiferent de scadență.
  • Cererea de credite din partea companiilor, în opinia unei ponderi majoritare din bănci, a fost relativ constantă. Însă, analizând după soldul conjunctural, un procent net de circa 5 % dintre bănci au declarat că cererea de împrumuturi s-a majorat, tendință determinată de creșterea solicitărilor pentru finanțări pe termen lung din partea IMM.
  • În T2 2020, pentru aproximativ o treime din bănci, riscul de credit la nivelul sectorului companiilor nefinanciare a fost apreciat ca fiind în creștere. În opinia unei ponderi de peste 50 la sută din bănci, pentru majoritatea sectoarelor de activitate riscul de credit s-a menținut relativ constant, excepții fiind turismul și transporturile.
  • Băncile au raportat într-o proporție moderată (procent net de 15 la sută) o creștere a solicitărilor de credit respinse în primăvară

POPULAȚIE-Așteptările pentru toamnă se îndreaptă preponderent către diminuarea cererii pentru creditele imobiliare

  • Cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o înăsprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populației (94,4% procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5% procent net din bănci pentru creditele imobiliare). În următorul trimestru (T3 2020), instituțiile de credit estimează menținerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri. În cazul creditelor de consum, aproximativ jumătate dintre bănci se așteaptă la păstrarea nemodificată a standardelor, 21% prognozează creșterea într-o oarecare măsură a restrictivității, iar 17 la sută mizează pe relaxarea acestora.
  • Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2%), ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV) (procent net de 21%) și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 10,3%), în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au înregistrat o relaxare într-o anumită măsură (procent net de 12,2%).
  • În ceea ce privește cererea pentru credite, băncile autohtone au raportat într-o proporție ridicată scăderi atât pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe sau terenuri (procent net de peste 65%), cât și pentru creditele de consum (procent net de peste 94%). Așteptările pentru următoarea perioadă se îndreaptă preponderent către diminuarea cererii pentru creditele imobiliare (procent net de 46%), în timp ce în cazul creditelor de consum o pondere substanțială a băncilor respondente (în procent net de peste 50%) estimează creșterea cererii.
  • Evoluția ponderii solicitărilor de credit respinse raportată de către instituțiile de credit este una ascendentă în cazul ambelor categorii de împrumuturi ce se adresează populației (10,1% procent net în cazul creditelor imobiliare și 49,3% în cel al creditelor de consum).