Guvernul german prognozează că economia îşi va reveni rapid de pe urma şocului coronavirusului, a declarat marţi ministrul Economiei, Peter Altmaier, care a adăugat că nu se aşteaptă ca autorităţile să introducă o nouă rundă de măsuri de izolare ca în lunile martie şi aprilie, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.

Volkswagen ID.3 pe linia de fabricatieFoto: Oliver Killig

„Pe ansamblu, pentru moment putem spune că înregistrăm o evoluţie în formă de V”, a spus Peter Altmaier, cu ocazia prezentării noilor prognoze revizuite ale Guvernului german.

Altmaier a precizat că impactul negativ al pandemiei în prima jumătate a anului nu a fost atât de sever, iar revenirea este „mai rapidă şi mai dinamică” decât se anticipa.

În aceste condiţii, Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit prognozele privind evoluţia economiei în acest an, până la un declin de 5,8%, faţă de o contracţie de 6,3% cât estima în aprilie. În schimb, estimările pentru anul următor au fost revizuite în jos, până la un avans de 4,4%, faţă de o estimare anterioară care prevedea o creştere de 5,2%.

Chiar dacă pagubele provocate economiei germane de pandemia de coronavirus vor fi mai mici decât se anticipa, contracţia de 5,8% înregistrată în 2020 va fi cea mai slabă performanţă înregistrată de Germania în perioada postbelică.

Peter Altmaier a apreciat că Produsul Intern Brut al Germaniei va reveni la nivelul de dinaintea crizei în anul 2022, adăugând că nu se aşteaptă la măsuri stricte de izolare în sectoare precum comerţul cu amănuntul sau industrie, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Sunt convins că putem evita o a doua izolare generală”, a spus Altmaier.

Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei de COVID-19.

Însă, cele mai recente date economice au alimentat speranţele că prima economie a Europei înregistrează o revenire puternică. Încrederea şefilor de companii s-a îmbunătăţit peste aşteptări în luna august, în condiţiile în care, atât producţia industrială, cât şi serviciile, şi-au revenit.

Cererea la export, în special din China, şi-a revenit în luna iunie, iar rezultatele unui sondaj realizat de institutul Ifo arată că producătorii se aşteaptă la creşterea comenzilor în următoarele trei luni.

Îmbunătăţirea prognozelor economice ale Germaniei va avea un impact asupra estimărilor privind veniturile din taxe, ce urmează a fi prezentate în data de 10 septembrie, precum şi asupra bugetului, ce va fi prezentat şi el până la finele lunii septembrie.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Citește și: