​Pentru că la cea de-a doua rectificare bugetară a fost majorat deficitul la 8,6% din PIB, asta înseamnă că și necesarul de finanțare (refinanțarea datoriei existente plus deficitul) a trebuit majorat. Așadar, dacă anterior era vorba de 120 miliarde lei, se pare că acum suma este de 138,5 miliarde lei, respectiv o creștere de 15,4%, reiese dintr-un document al Ministerului Finanțelor.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Practic asta este suma totală de împrumut pentru anul acesta, respectiv rostogolirea datoriilor scandente și noile împrumuturi pentru acoperirea deficitului.

Împărțită pe cele două componente:

Deficit bugetar: 91 miliarde lei

Datoria refinanțată: 47,5 miliarde lei

Din cele 138,5 miliarde lei, suma planificată a fi atrasă de pe piața internă ar fi de 80 miliarde lei.

Documentul semnat de Florin Cîțu spune la final că: Ministerul Finanțelor Publice va menține abordarea flexibilă în realizarea procesului de finanțare în anul 2020, pentru a reacționa adecvat la potențiale modificări în evoluția condițiilor de piață și comportamentul investitorilor și va continua politica de menținere a unei rezerve financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului la un nivel confortabil care să acopere până la patru luni din necesarul brut de finanțare.

De precizat că atunci când s-a realizat bugetul pe 2020, necesarul de finanțare era de 86,9 miliarde lei.