În luna iulie 2020, afacerile din comerţul cu amănuntul (un bun indicator privind evoluția consumului privat, principala componentă a PIB) au crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 10,3%, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,9%, a transmis joi INS. Pe primele 7 luni, comerțul cu amănuntul și-a revenit, depășindu-l pe cel înregistrat anul trecut în perioada similară cu 1,2% (serie brută) și respectiv 0,8% (serie ajustată).

HotNews.roFoto: Hotnews

Comerţul cu amănuntul în luna iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 10,3% datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor (+24,6%), vânzările de produse nealimentare (+6,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun(+6,3%).

Primele 7 luni au adus o creștere a comerţului cu amănuntul de 1,2% (serie brută) față de primele 7 luni din 2019, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare(+7,1%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+1,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor a scăzut cu 9,5%, pe fondul restricțiilor impuse de pandemie.