Guvernul Franței a anunțat un plan de relansare economică fără precedent ca magnitudine, executivul de la Paris pregătind fonduri în valoare de 100 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu 4% din Produsul Intern Brut al țării, relatează Business Insider.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Planul guvernului francez se numește „France Relaunch” și include subvenţii salariale, reduceri de taxe şi finanţarea proiectelor de mediu. Guvernul francez estimează că acest plan va relansa economia ţării până în 2022.

Jumătate din cele 400.000 locuri de muncă pe care Guvernul vrea să la creeze sunt atribuite acestui plan. Suma care este pusă la bătaie reprezintă 4% din PIB-ul ţării.

Totodată, este un record în ceea ce privește banii publici pe care îi injectează o ţară europeană în economie pentru a reduce din impactul crizei Covid-19. Pentru proiecte de mediu, Franţa va primi 30 miliarde de euro. Iar locurile de muncă vor fi susţinute cu 25 miliarde de euro, în a doua mare economie a zonei euro. Transporturile vor primi şi ele 11 miliarde de euro.

Macron vrea ca ţara pe care o conduce să devină mai competitivă cu ajutorul a 35 miliarde de euro, transmit Bloomberg şi Reuters. Măsurile de criză au împins datoria Franţei la 120% din PIB. În 2019, datoria statului francez se situa la 98,1% din PIB, un nivel similar cu cel din 2018. Iar acest plan de relansare, de 100 miliarde de euro, va apăsa şi el pe deficitul bugetar al ţării.

Deja Franţa se bazează pe finanţare europeană de 40 miliarde de euro pentru acest plan de stimulare.

Citește și: