Mare atenție la cei 2.500 lei pentru laptopuri, să nu luați amendă. Despre câți bani ar fi vorba

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 4 septembrie 2020, 8:57 Economie | Finanţe & Bănci


Bani pentru telemunca, dar mare atentie
Foto: Pixabay
Povestea o contabilă, înainte de a se adopta OUG 132, că s-a trezit în birou cu un angajat care a zis să-i dea „cei 2.500 lei”. Ea l-a întrebat, bineînțeles, despre ce este vorba. El i-a zis că a auzit că a primit 2.500 lei pentru laptopuri de la stat și că vrea banii, că știe el. A încercat contabila să-i explice că nu e încă în vigoare și așteaptă să vadă în Monitorul oficial pentru a înțelege exact ce este de făcut. După o perioadă în care el a tot susținut că a auzit la televizor și s-a scăpat că vrea să plece cu banii la mare, a plecat nemulțumit.

Câteva zile mai târziu, în prima parte a lunii august, a fost publicată Ordonanța în Monitorul oficial. Astăzi trebuia să fie gata și procedura, deja s-a depășit termenul. Bineînțeles că nu e cum își imagina acel angajat.

Foarte pe scurt:

• Bani de la stat ar fi pentru 10.000 de angajați, conform notei de fundamentare
• Cei 2.500 lei/angajat se vor acorda pe principiul primul venit în limita bugetului
• Bugetul s-ar ridica la 25 milioane lei
 • E vorba de laptopuri, telefoane și orice alt dispozitiv ce se poate conecta la internet
• Se acordă companiei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.
• Cornel Grama (consultant fiscal): Deci dacă vreți să accesați măsura celor 2500 lei pentru echipamente trebuia deja să aveți în Revisal consemnat regimul contractului cu clauza de telemuncă.
• Dacă vreți să o faceți acum (retroactiv) sancțiunea conform HG 905/2017 este amendă de la 5.000 la 8.000 lei cu jumate din minim în 15 zile (Cornel Grama)
• Deci mare atenție dacă solicitați cei 2.500 lei. S-ar putea să dați mai mult pe amendă decât ce bani primiți (Cornel Grama)

După ce s-a instituit starea de urgență, Andreea (30 ani), care lucrează într-o multinațională din București din domeniul financiar, a mai mers câteva zile la birou până ce a primit laptopul de pe care să lucreze. Compania are câteva mii de persoane angajate, dar în clădirea din București sunt peste sute. Mulți au primit dispozitive mobile. Unii colegi de-ai ei, din același birou, au primit cu întârziere de 2-3 săptămâni, până a reușit firma să facă achizițiile.

Mai toți angajații, din clădire, au trecut pe telemuncă. Așadar nici Andreea nu mai are nevoie să vină până la birou, cu o excepție. Se mai duce din când în când, prin rotație cu ceilalți colegi, ca să nu fie mai mult de o persoană în încăpere. Merge cam o dată pe săptămână, mai mult pentru a răspunde la telefon. Așa a decis conducerea.

Compania are acum ocazia să recupereze „investiția în telemuncă”.

De la o companie care se află în grupurile de discuție cu cei de la Ministerul Muncii am aflat că pentru cei 2500 lei per angajat, compania va trebui să depună o cerere de solicitare a sprijinului financiar, o declarație pe propria răspundere și o listă cu angajații pentru care solicită această sumă. Adică va fi o listă mare.

Angajatorii pot solicita acest sprijin financiar numai în cazul în care au achiziționat tehnologii noi pentru dotarea angajaților, astfel încât aceștia să poată lucra în condiții normale de acasă.

Aceste lucruri ar urma să fie într-un ordin al ministrului muncii, ce ar fi trebuit să fie deja publicat, că au trecut 20 de zile și avea termen de 10 zile.

Câți bani ar fi


Din Ordonanța de urgență 132/2020 reiese că banii se acordă pe principiul primul sosit, în limita bugetului. Ca să facem o analogie, va fi ca la ofertele de la supermarket cu tigăi. Cine nu mai prinde, asta e.

Cel puțin asta știm acum, dacă ne uităm în actul normativ care spune clar: Suma se acordă în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de şomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, angajatorilor, pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.

Din nota de fundamentare, de când Ordonanța era în forma e proiect, am aflat câte persoane ar beneficia și, deci, care ar fi bugetul.

Autoritățile se pare că se așteaptă să beneficieze 10.000 de persoane fizice (de fapt beneficiază compania, că decontează investiția). Prin urmare, bugetul total ar fi de 25 milioane lei.

Dacă se va suplimenta, nu știm.

Atenție la amendă


Sunt câteva cuvinte cheie în OUG, respectiv că suma se acordă pentru „angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare”.

Acest lucru a fost sesizat de către consultantul fiscal Cornel Grama, care a atras atenția asupra acestui lucru pe unul din grupurile de fiscaliști de pe rețelele de socializare.

„Ce o fi însemnând și asta? Pai regimul de telemuncă este reglementat de Legea 81/2018 și se consemnează în tipul contractului individual de muncă la întocmirea acestuia sau ulterior prin act adițional și se transmit în REVISAL (este opțiune specială pentru telemuncă)”, spune el.

• Deci dacă vreți să accesați măsura celor 2500 lei pentru echipamente trebuia deja să aveți în Revisal consemnat regimul contractului cu clauza de telemuncă.
• Dacă vreți să o faceți acum (retroactiv) sancțiunea conform HG 905/2017 nu este mică. Netransmiterea modificărilor la tipul contractului de munca în termen - cu o zi anterioară modificării - amenda de la 5.000 la 8.000 lei cu jumate din minim în 15 zile.

„Deci mare atenție dacă solicitați cei 2.500 lei. S-ar putea să dați mai mult pe amendă decât ce bani primiți sau, cel mai fericit caz, cu banii primiți plătiți amenda dacă se aplica jumate din minim. Asta în caz că îi primiți (că poate nu apucați și rămâneți și cu amenda pentru Revisal și fără cei 2.500 lei de la ANOFM)”, a arătat el.

Companiile mari, precum cea pentru care lucrează Andreea, au investit mult în telemuncă de la începutul stării de urgență. E vorba de mii de angajați. Probabil aceste companii vor fi cele care vor beneficia, în principal. Acum depinde și cât de repede se mișcă cu depunerea documentelor și dacă ordinul Ministrului Muncii va aduce unele noutăți în materie de norme. Rămâne de văzut.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18497 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Pe dos (Vineri, 4 septembrie 2020, 15:20)

  AdrianBorza [utilizator]

  Cand a inceput starea de urgenta toti care lucram la birou am fost trimisi sa lucram de acasa, ca biroul s-a inchis, dar nu a modificat nimeni contractele de munca. Acum nu se mai poate face nimic, ca nu exista clauza in contracte in luna martie, deci ce scop are ordonanta acum?
  • +3 (3 voturi)    
   O măsură foarte bună. (Vineri, 4 septembrie 2020, 18:36)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Are scopul de a sprijini firmele care respectă legile, respectă angajații, care nu își ascund profitul prin facturi HongChingChong. Firmele, entități abstracte compuse din persoane cât se poate de reale numite patroni și angajați, care nu respectă legile, mictioneaza pe norme, urla ca le ia statul tot mălaiul, nu actualizează Revisal, in disprețul legii, plătesc angajații la gri, cu minim pe economie pe hârtie si restul in plic, ni merita laptopuri. Si cand te gândești ca acei angajați care fraudează statul cot la cot cu patronul si care vor ,avea pensia minima pt ca grosul salariului l-au luat la plic, vor urla ca din gură de șarpe ca au pensia mica si ca altii o au mare.
 • +1 (1 vot)    
  Ahh, ca in Romania (Vineri, 4 septembrie 2020, 18:27)

  DT34 [utilizator]

  Nu am inteles mare lucru, ca de obicei cand e vorba despre legile din Romania, complicate si fara prea multa logica.
  Deci, pana la urma cine primeste banii/amenda? Compania sau salariatul?
  Normal, ajutoare ar trebui sa primeasca numai companiile care au fost afectate.
  Ajutoarele date sa fie numai catre companii, deci salariatul nu are nevoie sa stie sau nu, nu il intereseaza.
  Ajutoarele catre persoane fizice sa fie in alta lege.
  Laptopuri/telefoane le achizitioneaza compania, oricum probabil ca e si mai ieftin, compania cumparand la preturi de engross.
 • +1 (1 vot)    
  o aberatie cat Republica Populara Chineza! (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 18:59)

  catelu [utilizator]

  E o tampenie sa limitezi aceste subventii si sa le acorzi preferential. In mod normal bugetul ar trebui impartit egal la numarul de persoane care se califica.
  Altfel, hai sa limitam si pensiile speciale la maxim 500 de beneficiari, si primii care isi trimit cererea sa primeasca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by