Bloch, BRD: Cele mai afectate sectoare de pandemie sunt Horeca, industria manufacturieră, distribuția (nu cea a bunurilor de consum) și transporturile

de DP     HotNews.ro
Vineri, 4 septembrie 2020, 15:07 Economie | Finanţe & Bănci


Francois BLOCH, CEO al BRD
Foto: Hotnews
”La prima vedere, cele mai afectate sectoare sunt Horeca, industria manufacturieră, distribuția (alta decât cea a bunurilor de consum) și transporturile. Cine își va reveni cel mai repede este greu de prezis cu precizie pentru că actualul context este impredictibil prin definiție, marcat de o cerere slabă pentru bunurile neesențiale, legăturile economice sunt afectate si există foarte multă presiune pe majoritatea industriilor, care conduce la un impact asupra profilului de lichiditate al companiilor, indiferent de industrie”, spune CEO-ul BRD, Francois Bloch într-un interviu dat lui Norel Moise. ”Dacă ne uităm la cauzele celor două crize, nu există similitudini între ele. În 2007- 2008, criza a pornit din sectorul financiar și s-a extins în zone largi ale economiei mondiale, în timp ce acum ne confruntăm cu o criză de origine sanitară care are consecințe în economie”, mai spune Bloch.

Ce mai spune CEO-ul BRD:
 • Spre deosebire de situația din 2007-2008, acum lichiditatea este abundentă în piață. Băncile sunt acum mult mai bine pregătite pentru o criză. Ele pot finanța economia în mare măsură, firește, nu cu orice preț și în orice condiții, ci în limitele unor standarde normale.
 • La nivelul consecințelor, am văzut în ultimele luni și vedem în continuare cum închiderea la ambele capete a canalului cerere – ofertă, proces determinat de măsurile sanitare de prevenție, afectează anumite industrii, la fel ca în 2007-2008. Totuși, spre deosebire de criza din 2007-2008, perspectivele revenirii economiei sunt totuși mai clare, această revenire depinzând de găsirea unei soluții sanitare, dar si de modul cum ne vom adapta, fiecare dintre noi și toți împreună, la noile realități.
 • Ne-am adaptat la noile condiții. Creditarea a continuat, este adevărat, nu în același ritm, însă nici condițiile, apetitul de risc al băncilor și, desigur, cererea, nu mai sunt aceleași. Dacă în timpul stării de urgență, nivelul creditării a scăzut foarte mult, încetul cu încetul, odată cu reluarea activității, și creditarea a început să se revigoreze. În zona corporate, companiile au continuat să-și implementeze proiectele, avem clienți care și-au adaptat rapid producția la cererea actuală și au înregistrat creșteri ale businessurilor. În plus, avem și programul ”IMM Invest”, la care participăm activ.
 • În privința NPL, pornind de la ipoteza în care nu va exista un al doilea lockdown, estimăm că influența actualului moratoriu asupra neperformanței va rămâne moderată. Ne așteptăm la o reducere a veniturilor operaționale, atât pe canalul dobânzilor, cât și pe cel tranzacțional. Firește, vor exista diferențe de la o bancă la alta, în funcție de calitatea portofoliului și de mărimea expunerii la sectoarele economice afectate, cu efecte directe asupra profitabilității.
 • În privința dobânzilor, ne aflăm acum într-un mediu de dobânzi scăzute, ne așteptăm ca Banca Națională să mențină acest nivel, iar leul să aibă o depreciere moderată.
 • Sectoarele agro și alimentar și-au dovedit rezistența în această perioadă, în ciuda schimbărilor în comportamentul de consum. Stau bine, de asemenea, companiile care aveau deja o amprentă teritorială și rețele bine definite și căpătaseră soliditate financiară înainte de declanșarea pandemiei. Acum observăm că unii clienți și-au regândit domeniul de activitate și s-au adaptat rapid noilor contexte, creându-și oportunități de bussiness pe termen scurt și mediu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2088 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Politica statului (Vineri, 4 septembrie 2020, 18:40)

  spirache [utilizator]

  Statul trebuie sa sprijine firmele care respectă legile, respectă angajații, care nu își ascund profitul prin facturi HongChingChong. Firmele, entități abstracte compuse din persoane cât se poate de reale numite patroni și angajați, care nu respectă legile, mictioneaza pe norme, urla ca le ia statul tot mălaiul, nu actualizează Revisal, in disprețul legii, plătesc angajații la gri, cu minim pe economie pe hârtie si restul in plic, ni merita laptopuri și alte ajutoare . Si cand te gândești ca acei angajați care fraudează statul cot la cot cu patronul si care vor ,avea pensia minima pt ca grosul salariului l-au luat la plic, vor urla ca din gură de șarpe ca au pensia mica si ca altii o au mare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by