Județe în care salariul net este mic, șomajul e mare, iar numărul de pensionari ce revin unui salariat este ridicat- cum să le spui într-un singur cuvânt? Probabil că vulnerabile, pentru că ele invită să îți cauți rostul în altă parte, unde condițiile de pe piața muncii sunt mai bune. HotNews a construit o ”hartă” a acestor județe vulnerabile, pornind de la cei 3 indicatori. Rezultatul nu este foarte surprinzător: la un capăt e Capitala iar la celălalt e Teleorman.
Grafic, cei 3 indicatori (valabili la jumătatea acestui an, potrivit datelor INS), arată următoarea stare de fapt:

Culorile din tabelul de mai sus reprezintă ”starea” fiecărui județ, verde însemnând că e de bine și, cu cât nuanța devine mai roșie, lucrurile se înrăutățesc.
Mai departe, fiecărui indicator i-a fost alocat un punctaj, în baza căruia s-a format scorul final. Județul cu salariul cel mai mic a primit un punct, iar cel cu salariul cel mai ridicat a fost notat cu 42 de puncte. La rata șomajului, pentru șomajul cel mai mic s-au acordat 42 de puncte , iar acolo unde șomajul a fost cel mai mare s-a acordat un punct. Cât privește numărul de pensionari/salariat, am dat un punct acolo unde valoarea a fost minimă și 42 de puncte în județele cu cel mai mare număr de pensionari a fost maximă. În final, prin agregarea datelor, am calculat scorul final.
Ordinea clasamentului celor mai vulnerabile județe din punct de vedere economic a ieșit cea de mai jos:

București, Ilfov, Timiș, Cluj și Sibiu sunt județele care stau cel mai bine prin prisma indicatorilor enunțați, în timp ce Vrancea, Vaslui, Suceava, Buzău și Teleorman sunt județele cele mai vulnerabile.
De remarcat că rezultatele calculelor noastre sunt în linie cu rezultatele unui studiu mult mai complex efectuat de Banca Mondială, studiu numit ”România Metropolitană” și care
poate fi citit aici.
Multumim ca ne cititi si o zi frumoasa in continuare!
DP
"Precizări metodologice (conform INSSE)
1. Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariați sunt obținute printr‐o
cercetare statistica SELECTIVA... Începând cu luna ianuarie 2015 eşantionul cuprinde 22.800 unități economico‐sociale.
Unitățile din „sectorul bugetar” sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepție făcând unitățile administrației publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de județ (cca. 770 de unități).
Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unitățile cu 4 salariați şi peste, care reprezintă 93,10% din numărul total al salariaților din acest sector".
Deci: 1) un esantion de 22800 unitati, fata de 1,36 milioane de societati active, in 2019 - conform Registrului Comertului; 2) sunt peste 2600 de comune; 3) firmele cu mai putin de 4 angajati nu sunt cuprinse in cercetare (adica aproape 7% - zic ei...).
De ce aceasta situatie aberanta? Toate datele necesare referitoare la numarul de angajati, forma de angajare si salarii se regasesc la ITM si Administratia Financiara. Pentru sectorul economic, exista obligatia legala de a folosi programul REVISAL, in care sunt trecute contractele de munca si salariile negociate iar, lunar sau trimestrial, se depune Declaratia 112, in care sunt declarate castigurile salariale realizate.
Pentru situatia pensionarilor, datele sunt la Casa Nationala de Pensii. Pentru somaj, se poate lucra cu ITM si evidenta populatiei.
Sunt date reale, in timp real si toate sunt perfect accesibile INSSE, pentru ca toate institutiile implicate apartin Statului. Asa cum Casa de Pensii are acum acces la datele ITM, si INSSE ar trebui sa poata face acelasi lucru, daca s-ar dori cu adevarat ca statistica sa fie reala.
Dar... Statul este interesat sa manipuleze datele, pentru a stabili, din condei, indicatorii economici.
Ai dreptate, toate aceste date pot fi prelucrate în timp real și pot fi generate rapoarte zilnice la care să aibă acces oricine.
Nu e nici-un interes.
Asa cum cartile de identitate biometrice ar avea spatiu cacalau sa cuprinda si datele medicale esentiale:
grupa de sange, boli care necesita precautii, medicamente si substante alergogene, etc.
Si n-ar mai muri atatia oameni inainte de vremea lor.
Fii atent ce zicea Ghita, cand a cazut sistemul de la Sanatate si Ghita nu vroia sa dea codul sursa. A trebuit sa intervina Comisia Europeana, sa faca presiuni asupra Consiliului Concurentei pentru rezolvarea situatiei:
“Li-l dam pe tot. Sa se spele cu el pe cap. Nici noi nu mai intelegem ce-am scris in codul ala.” SIC!
Poti sa obtii ce vrei, numai uitandu-te la cel pe care vrei sa-l "sondezi" si mutandu-ti privirea laturi, daca nu-ti convine.
Tine cont si ca democratia se bazeaza pe 51%!!!!
Asa ca, iti dai seama ce sondaje sunt alea, dar la 93% e cu totul si cu totul altceva! E foarte aproape de realitate.
As vrea sa vad mai des astfel de atitudini pline de curaj.
Acum, fara gluma, apreciez ca autorul raspunde, si apreciez si tonul moderat - superior. Preopinentul o merita.
Nu e corect sa dai intr-un articol, ca intr-un sac de box, fara sa-i oferi si autorului posibilitatea sa raspunda, sub nume propriu, fara avataruri.
Apeciez!
Ca acolo se retrag americanii la pensie...
Ca și în alte state capitaliste, media este trasă mult în sus de câțiva outlierși (indivizi foarte bine plătiți, de multe ori ajunși în vârful ierarhiei prin pile și relații).
capitalismul este o economie de extractie
cei saraci vor deveni si mai saraci, orice tanar va pleca spre poliii economici, si va lua cu el cel putin plasa de mancare pana se pune pe picioare. Cu alte cuvinte resursele se extrag din zonele sarace si se consuma in zonele bogate. Polii economici vor deveni si mai scumpi, iar in zonele sarace si mai amarate pentru ca si minimul de resurse care il produc nu raman la ele, pleaca impreuna cu resursele umane
si inca un deziderat.....asta se intampla si la nivel de tari....ori ce mare afacerist de succes din Romania, isi va lua rezidenta la Londra, Monaco, isi va face vancante cu iahturi in locuri exotice, va face investii in bursa externa, cu banii extrasi din businesurile locale......cu alte cuvinte, plus valoarea o va exporta in alti poli economici si poli de statut, iar in urma raman saracii la fel de saraci si chiar mai saraci, chiar daca ei au produs acea plus valoare
nimeni nu se muta benevol in zonele sarace, din acest motiv cu timpul acele zone vor ramane mult in urma: fara spitale, educatie, infrastructura....ca deh...aia bogati din poli scriu articole si cer excluderea sarakilor ca nu cumva sa-i plateasca din impozitele lor
Dar, cred ca in sfanta scriptura zice ca:
"Norocul ti-l faci cu mana ta."
Sau poate zice altundeva, dar, precis zice pe undeva.
De ce Clujul lui Boc isi va face metrou, iar Vasluiul lui Buzatu se lupta inca cu violurile colective, pe fond bahic?
Nu cumva aia beau fiindca n-au ce face? Nu cumva unde e zona mai saraca natalitatea e mai mare, ca n-au alta distractie decat s,exul?!
Si de ce e zona mai sacraca???
De BUZATu, ati ghicit, bata-v-ar focul!
Dar ai 100% dreptate cu "fara investii imense si transformarea in poli economici tot degeaba"
Desigur, CONTEAZA si cine este la conducerea judetelor, dar fara resurse, fara o politica adecvata la nivel central, NU au cum sa faca mare lucru!
Aista nu se poate!
ș dacă ții un picior în apă clocotită și unul în apă cu gheață, s-ar zice că per ansamblu picioarele îți stau confortabil :-) )
Nu mai am ce adauga.
A spus tot cu picioarele alea!
Din doua una:
- ori minti;
- ori minti.
Daca voi, cei care veniti in orasele mari din Romania, credeti ca doar castigati si nu pierdeti nimic pe alta parte, va inselati amarnic.
Pierdeti ani buni de viata din cauza stressului stradal, din cauza vacarmului existent la orice ora sub diferite forme (trafic, sirene ambulante, sirene politie, motociclete la orice ora din zi si din noapte), din cauza aglomeratie creata chiar de voi, ca fiecare care ia decizia sa se stabileasca in "orasul mare" vine de fapt sa viermuiasca (nu sa traiasca) in aglomeratia asta din ce in ce mai mare, fiecare venetic punand asadar chiar el insusi umarul la vacarmul, aglomeratia si stressul general.
Voua chiar vi se pare ca da ceva cu plus?
Nu inteleg de ce un om ar veni din provincie in Bucuresti sau Cluj in loc sa plece direct afara.
Nu detine nimic la oras. Odata venit, va fi chiriasul cuiva sau cumparator. Deci fix aceeasi situatie ca in cazul in care ar alege sa plece afara.
Dar afara ar primi o tara "de-a gata", primeste infrastructura, spitale, strazi curate, mobilier urban nedistrus si multe altele, in timp ce in Bucuresti sau Cluj primeste un salariu si...cam atat.
Va intreb: chiar va da cu plus?
Student fiind, termini, aduni experienta si PLECI afara.
Ce e mai bine: chirias/cumparator in Bucuresti sau chirias/cumparator in Germania, UK, Irlanda, Franta?
Oare unde primesti ceva mai mult? Unde e tara mai "de-a gata"? Locul ala in care vrei sa traiesti, unde e mai ok incat sa nu te tii de nas cand iesi din casa, dpdv moral si uman?
Nu iluzia muncii in sistemul bugetar...
Se refera si la bugetari si la privati. La toti care au mai mulyt de 4 salariati (vezi al treilea comentariu de mai sus).
Nu se refera la smenari, evazionisti, pooliticieni si clanurile mafiote, indiferent de etnie si culoare politica. Si nici la emigranti, care n-au salariu la o firma romaneasca. Daca marinarii sunt angajati de o societate romana, se refera si la salariul lor (declarat).
2. rafinaria cati angajati crezi ca poate sa aiba?
3. in agricultura, da am auzit ca dupa 5 ani de munca iti iei 750 Li x drive M packet direct de la Munchen
4. scoli nu s asa multe.. universitati de 2 parale si putine
5. in adm publica trebuie sa ai nasu mare si sa mananci branza de la cogealac sa poti visa sa lucrezi
Nu poti sa spui ca un judet e mai putin "vulnerabil" decat altele, o data ce economia lui se bazeaza in proportie mare pe veniturile bugetarilor!
Acum nimeni nu a contestat statistica in Bucuresti ci numa prin alte locuri par oamenii mai nemultumiti ca realitatea este una si statistica este alta.
Cred ca daca era familia Ionescu in articol nu se mai revolta asa de tare boborul...
O mai mare scarba nu am mai trait niciodata!!
2. Salariul trebuie raportat la costul vietii. Una e 3000 de lei la Bucuresti, Cluj, Brasov, Iasi, alta e 3000 de lei la Vaslui sau Teleorman, de la pretul unui apartament pana la costul unui kil de cartofi in piata.
3. Procentul de anjajati raportat la pensionari e un indicator oarecum relevant, dar nu mi se pare extraordinar de important pentru bunastarea salariatului.