La inițiativa PSD, anul acesta a fost adoptată o lege prin care se interzic listările pe bursă ale companiilor de stat timp de 2 ani. HotNews.ro a scris despre acest lucru atât înainte, cât și după adoptare (câteva link-uri la finalul articolului). Pentru că au fost indicate unele probleme în aplicarea legii de către Curtea Constituțională, Ministerul Economiei a pregătit un proiect prin care să consolideze ideea avută de legiuitori, adică de Parlament (proiectul fiind al PSD), și să rezolve unele probleme ce pot să apară în practică ce pot duce la blocaje în economie.

Legea privind interzicerea listarilor pentru 2 ani ar putea fi modificataFoto: Ministerul Economiei

Proiect OUG de modificare legii privind listările pentru 2 ani

Problema este, potrivit Curții Constituționale, că sintagma „participațiile statului” are în sfera de cuprindere atât acțiunile și părțile sociale, ca valori mobiliare emise de societăți comerciale, cât și activele, activele funcționale sau cu caracter sociale, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăți care desfășoară activități comerciale.

În acest sens, ministerul spune că legiuitorul nu a urmărit grevarea operatorilor economici de sarcini suplimentare generate de menținerea, spre exemplu, a unor active neperformante. Adică, companiile aflate în dificultate nu ar avea posibilitatea să-și restructureze obligațiile bugetare restante în urma unui plan de restructurare aprobat, care poate conține inclusiv vânzări de active.

Tot ministerul spune că legiuitorul nu a dorit stoparea vreunor executări ale unor sentințe cu privire la vânzări de active.

Concluziile analizei Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au evidențiat necesitatea clarificării în sensul voinței exprimată de legiuitor în instrumentul de prezentare și motivare și necesitatea luării unor măsuri imediate care să nu genereze blocarea activității operatorilor economici cu capital de stat.

Ce se schimbă?

Având în vedere cele de mai sus, practic sintagma „Participații” se înlocuiește cu „Acțiuni”.

În rest, la fel, fără listări timp de 2 ani.

Citește și:

PSD vrea să blocheze prin lege listarea Hidroelectrica pe bursă

Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica

Pizza e gata, pare bună, dar nu e încă la cuptor! Hidroelectrica și listarea pe bursă

Fără listări, fără transparență. Încă doi ani de opacitate la companiile de stat. Liber la numiri politice și contracte păguboase