România, pe locul V în topul european al popoarelor care întârzie la plata ratelor și facturilor

de DP     HotNews.ro
Luni, 7 septembrie 2020, 14:55 Economie | Finanţe & Bănci


Romania e pe locul V in UE ca restantieri la rate si facturi
Foto: pixabay.com
Ponderea românilor care întârzie la plata ratelor și a facturilor de utilități este 16,5%, țara noastră fiind pe locul al 5-lea în UE, după Grecia, Bulgria, Cipru și Italia, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. Grecii sunt cei mai mari restanțieri, circa 43% din familiile lor având astfel de restanțe. Ei sunt urmați de bulgari (cu circa 32% restanțieri) , de ciprioți (21,6%) și de italieni (18,6). La polul opus , cu 0% restanțieri sunt luxemburghezii, olandezii (3,8%) și nemții (4,6% dintre familiile de germani au restanțe la facturi sau rate).
Mai puṭin de o treime din gospodării (27,8%) au prezentat restanţe repetate (la întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (52,9% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,5%) şi abonamentul telefonic (41,4%).

Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.

După statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de şomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de circa 75%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii.

Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii (28,8%) şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (44,5%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2021 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    simplist (Luni, 7 septembrie 2020, 15:06)

    mmmircea [utilizator]

    Eu cred ca pentru romani, sa-si achite facturile la utilitati de exemplu, reprezinta un efort financiar mult mai mare ca pentru media europenilor. As vrea sa vad in grafic cat la suta din venit se duce pe plata acestor utilitati in fiecare tara.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by