Traiul decent este legat, printre altele, de bunurile de folosință îndelungată, atât electrocasnice cât și electronice. Față de 2018, în anul următor se văd modificări în privința deținerii unor astfel de bunuri, pe ansamblul gospodăriilor. Totuși, există încă discrepanțe la nivelul gospodăriilor, dacă sunt împărțite pe categorii. Unele dintre ele nu-și permit anumite bunuri, mai ales dacă ne uităm în statistică și vedem că peste o treime dintre gospodării (34,1%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 77,2% din totalul gospodăriilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

De exemplu, în 2018 un procent de 41,8% din gospodării dețineau un autoturism, iar în 2019 cifra e de 45%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În privința computerelor, de la 57,4%, procentul a ajuns la 59% dintre gospodării care dețin astfel de dispozitive.

Telefoanele sunt foarte răspândite, chiar a crescut procentul celor care le dețin de la 95,7%, în 2018, la 96,3% în 2019.

Mașinile de spălat rufe fac și ele parte din bunurile de folosință îndelungată deținute de gospodării: de la 89,3%, au ajuns să dețină 90,8%.

Există discrepanţe între diferitele tipuri de gospodării privind valorile relative corespunzătoare dotărilor. Astfel, gospodăriile de salariaţi deţin computere în proporţie de 86,4% şi autoturisme în proporţie de 66,0%. Deci, spune INS, în proporţii mari, aceste două bunuri fac parte din viaţa cotidiană a gospodăriilor respective.

În cazul gospodăriilor de lucrători pe cont propriu (inclusiv patroni) proporţiile sunt de 76,7% şi respectiv de 62,7%, iar în gospodăriile de agricultori aceste proporţii sunt de numai 35,4% şi 27,3%.

Gospodăriile care nu-și permit astfel de bunuri

În ceea ce priveşte gospodăriile care nu-şi permit să achiziţioneze unele bunuri de folosinţă îndelungată, principalul motiv al lipsei acestora din dotarea gospodăriilor îl reprezintă insuficienţa resurselor financiare necesare achiziţionării lor.

• Dintre gospodăriile care nu-şi permit achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată,

gospodăriile conduse de şomeri şi agricultori deţin ponderile cele mai mari la toate categoriile de

bunuri.

• Din categoriile de bunuri de folosinţă îndelungată, autoturismele sunt în principal bunurile care nu pot fi achiziţionate cu uşurinţă, datorită costului ridicat al acestora.

• Autoturisme nu-şi permit 49,1% din gospodăriile de şomeri şi 48,1% din cele conduse de agricultori.

• De asemenea, în gospodăriile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca maşina de spălat rufe să nu existe în dotarea a 27,3% din gospodării.

• Absenţa computerelor se constată mai ales la gospodăriile de şomeri (30,4%) şi agricultori (29,6%).

Pentru mai multe detalii privind sudiul INS, citește: Conditiile de viata ale populatiei in Romania in 2019.