La reculul PIB din prima jumătate a anului au contribuit aproape toate ramurile economiei.INS atrage atenția că revizuirile datelor ar putea fi mai ample decât de obicei

de DP     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2020, 9:16 Economie | Finanţe & Bănci


Economia a scăzut in toamna cu 6%
Foto: sxc.hu
Contracția economică din trimestrul al doilea, de 10,5%, a venit pe fondul reculului a aproape tuturor segmentelor din economie, cele mai ample scăderi înregistrându-le industria, activitățile de spectacole, comerțul și sectorul Horeca, a transmis marți Institutul Național de Statistică într-o primă estimare provizorie a datelor privind evoluția economiei. INS admite că estimările “semnal” precum şi cele publicate azi sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns, atrag atenția statisticienii. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua efectele asupra calităţii indicatorilor produşi, iar revizuirile datelor ar putea fi mai mari decât de obicei.

Pe categorii de resurse, la scăderea PIB, în semestrul I 2020 faţă de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii negative mai importante având următoarele ramuri:
 • - Industria (-3,0%), cu o pondere de 19,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate sa redus cu 14,1%;
 • - Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii (-1,1%), cu o pondere de 2,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 29,1%;
 • - Comerţul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,9%), cu o pondere de 20,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,8%.
Contribuţii pozitive au înregistrat următoarele ramuri:
 • - Construcţiile (+0,5%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 15,5%; - Informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 12,1%;
 • - Administrația publică și apărare; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,2%), cu o pondere de 16,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,5%.
 • Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 8,6% la formarea PIB, au contribuit cu -0,9% la scăderea PIB, volumul lor reducându-se cu 9,0%
Din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 5,3%, contribuind cu -3,5% la scăderea PIB.

Contribuţii pozitive au înregistrat următoarele componente:
- formarea brută de capital fix (investițiile), care a contribuit cu +1,2% la rata de modificare a PIB, ca urmare a creşterii volumului său cu 5,8%;
- consumul final colectiv efectiv al administraţiilor publice, care a contribuit cu +0,9% la rata de modificare a PIB, ca urmare a creşterii volumului său cu 8,7%.

O contribuţie negativă la scăderea PIB a avut-o exportul net (-2,3%), consecinţă a reducerii cu 15,1% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,4%.

Reamintim evoluția pe primele 6 luni ale unor indicatori economici
 • Volumul producției industriale s-a redus în primele 6 luni ale anului curent față de aceeași perioadă din 2019, cu 16,4%, cele mai vulnerabile ramuri, în contextul pandemiei, fiind cele ale industriei ușoare şi industria bunurilor de capital (fabricarea autovehiculelor, mașini şi utilaje şi fabricarea echipamentelor electrice). În cazul ramurilor industriei ușoare s-a constatat o continuare a declinului din ultimii ani, cauzat de o pierdere treptată de competitivitate, dar şi o restrângere a cererii externe. Totodată, scăderile din industria bunurilor de capital au fost determinate de evoluțiile nefavorabile de pe piețele externe, în special în cazul principalilor parteneri comerciali, fiind sectoare puternic integrate în lanțurile de producție europene.
 • Comenzile noi din industria prelucrătoare s-au redus cu 14,1% în primele 6 luni față de perioada corespunzătoare din anul precedent, cele mai afectate ramuri fiind: fabricarea altor mijloace de transport (-27%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-25,1%) şi fabricarea produselor textile (-18,5%);
 • E drept, consumul s-a dovedit rezistent în fața crizei, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescând cu 0,5% în primele şase luni din 2020 pe seama creşterii vânzărilor de produse alimentare (+7,6%), în timp ce comerţul cu carburanţi s-a redus cu 10,8%;
 • Exporturile de bunuri (FOB) au înregistrat o scădere cu 18,1% față de perioada similară a anului anterior, în timp ce importurile de bunuri s-au diminuat cu un ritm inferior de 12,6%, susţinute de cererea internă, ajungând la un nivel de 37,3 mld euro;
 • Pe piața muncii, efectele pandemiei au condus la reducerea cu 0,6% a numărului mediu de salariați (calculat ca medie aritmetică a efectivelor lunare) în primele 6 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, până la 4944,1 mii persoane. Cea mai importantă scădere în perioada martie - iunie 2020 s-a înregistrat în industria prelucrătoare, unde numărul mediu de salariaţi s-a diminuat cu 62,0 mii persoane (-5,3%). În hoteluri şi restaurante una dintre cele mai afectate activităţi în perioada martie - iunie, scăderea a fost de numai 1,5%, acest lucru datorându-se măsurilor de sprijin adoptate de Guvern prin OUG nr. 30/2020;
Cele mai recente estimări ale oficialilor români arată că economia Romaniei ar putea scadea cu 3,8% in 2020, iar deficitul bugetar ar ajunge la 8,6%, după ce inițial fuseseră extrem de optimiști susținând că reculul economiei nu va depăși 1,9%, iar mai recent susținând ipoteza unui recul între 2-3%.

Estimările Comisiei Europene vorbesc de un declin mult mai sever al PIB-ului, de 6% în acest an. De asemenea, ”pe ansamblul anului, economia României ar putea înregistra o valoare negativă semnificativă, apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, arată BNR în Raportul asupra inflației publicat în urmă cu câteva zile.

Potrivit calculelor Comisiei Nationale de Strategie și prognoză, estimează o scădere a producției industriale de 8,6%, un recul al producției agricole de peste 7%, dar construcțiile in crestere cu 5,6%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2435 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Ce „recul” visează ăștia??? (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:45)

  Tayen [utilizator]

  Nu este nici-un recul la PIB. Dacă era se micșorau cheltuielile bugetare, nu? Dar vedem cu toții că bugetărimea prosperă, doar mediul privat suferă, se contractă.
 • +1 (7 voturi)    
  aceeasi mizerie! (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:09)

  wweesstt [utilizator]

  Acesta este cel mai de stanga guvern pe care l-a avut romania! Protejeaza bugatarii si pensionarii speciali! Bate record dupa record la imprumuturi! ne sacrifica viitorul nostru si al copiilor! nu vrea sa taie pensiile speciale si nici sa reduca anvelopa salariala a bugetarilor(cea mai mare din europa raportat la venituri)! A dat tikete peste tikete, si a prelungit termenele tiketelor vechi la bugetari, in plina criza economica! Nu a aratat nici cea mai mica intentie de reforme! Primarii si baronii isi fac ce salarii vor incontinuare si angajeaza pe cine vor! Se pare ca doar proteste masive in strada ii pot obliga pe acesti tradatori de tara sa faca ceea ce trebuie sa faca! Aceeasi mizerie!
  • +2 (4 voturi)    
   pai na, astia voteaza (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Cine voteaza in romania? bugetarii, pensionarii si asistatii. Cand or vota si cei din privat, atunci va exista grija si poentru ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Hmmm (Miercuri, 9 septembrie 2020, 19:20)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Vad ca este greu ca HotNews ca accepte un comentariu independent...poate acum am o sansa!
    Se vede ca esti tefelist care spune numai memeuri jalnice.
    -Bugetarii, in mare parte, lucreaza mai mult si mai cu folos pentru societate decat ''privatii''. Uite cine sunt bugetari: medici, profesori, jandarmerie, politie, pompieri, justitie, etc.
    -Pensionarii: acestia si-au platit cu varf si indesat pensiile, acum li se returneaza o mica parte din banii colectati. Pensionarii au construit cea mai mare parte din aceasta tara care acum se vinde/privatizeaza.
    -Asistatii: vad ca la asistati, ''guvernul meu'' ii pune si pe pensionari, copii, ajutorul de handicap, etc.
    Ajutorul social lunar este minuscul: ''Din anul 2014 până în prezent, valoarea venitului minim garantat este de 142 de lei pentru o persoană, 255 de lei – familie formată din două persoane''.
    -Referitor la vot: surprinzator, majoritatea profesorilor, medicilor, etc au votat cu ''dreapta'' desi nu este in folosul lor.
    Deh, mai greu cu cultura politica! ;)
    • 0 (0 voturi)    
     gandire cu premeditare (Vineri, 11 septembrie 2020, 2:07)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Sah

     1. "Bugetarii, in mare parte, lucreaza mai mult si mai cu folos pentru societate decat ''privatii''" =)))))
     2. pensionarii au platit pensia alora care erau pensionari pe vremea lor, nu au contribuit nicaieri. Iar aia care platesc acu pensiile, cand vor ajunge la pensie, vor primi gaura de la covrig. Si in plus, a vota cu ultimiii hoti si analfabetii pentru o mita de 100 de lei in plus la pensie e semn de prostie in forma pura.
 • +2 (6 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:02)

  Sah [utilizator]

  Asa arata ''guvernul meu'' care a ingropat economia, privatul, horeca, totul!
  Apoi a imprumutat bani cat pentru 5 guverne...si a mintit cat pentru 10!
 • 0 (2 voturi)    
  minciuni sfruntate (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:22)

  Iulian Miu [anonim]

  Astia de la INSSE si Eurostat sunt niste comunisti cu Putin si ciuma rosie.

  Care recul cand luceafarul finantelor a imprumutat 25mld EURO si cheltuielile de bunuri si servicii la stat cresc si la fel si numarul angajatilor?
  Nu vedeti toate autostrazile construite, toate investitiile in infrastructura mare? Astea din ce credeti ca s-au facut?

  Care recul cand ne cumparam rachete patriot si avioane de 6MLD DOLARI?

  Care recul cand bancile si multinationalele raporteaza profituri record?

  Aia -12% scadere economica e pur si simplu indoxicare de la Moscova. Nu are cum sa fie altfel cand luceafarul finantelor ne-a aratat V-ul pe facebook.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by