Creșterea cu 40% a pensiilor ar fi o mână întinsă către FMI/ BNR cumpără titluri de stat ca să ajute bugetul

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2020, 13:07 Economie | Finanţe & Bănci


Cresterea cu 40% a pensiilor va costa Romania
Foto: Pixabay
​​O noutate de la începutul pandemiei în România a fost că Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară, fiind o situație excepțională. Din aprilie până în august, suma totală a fost de peste 5,2 miliarde lei. De asemenea, odată cu rectificarea bugetară, pensiile au crescut cu 14%, dar în Parlament e posibil să fie majorat procentul la 40%, din inițiativa PSD. Și 14% se făcea prin împrumuturi, dar 40%? Banii ăia trebuie împrumutați și întrebarea este dacă BNR va „printa” bani pentru asta. ANAF e clar că nu va colecta așa de mult. Are nevoie de informatizare și, poate, restructurare. Prin urmare, cui i-au crescut veniturile cu 40% anul ăsta? Deci, cineva trebuie să-ți dea banii. Vor dori investitorii să ne împrumute? Altfel, la începutul anului 2021 vine FMI să ne ajute.

Foarte pe scurt:

• Prețurile produselor vor crește dacă pensiile vor fi majorate cu 40%
• România va fi retrogradată la junk
• Investitorii nu vor fi interesați să împrumute statul
• Posibil ca statul să apeleze la FMI la începutul anului viitor, dacă se majorează pensiile cu 40%
• Greu de crezut că BNR va achiziționa titluri de stat de pe piața secundară pentru asta
• Leul se va deprecia puternic
• Persoanele fizice și firmele vor avea probleme cu plata împrumuturilor în euro
• În cazuri extreme se poate ajunge la: insolvențe, falimente, șomaj, sărăcie, migrație.
• Cristian Popa (BNR), într-o opinie personală: Pentru mine este foarte clar: ne jucăm cu focul! Periculos chiar.
• Mai mulți bani la pensii înseamnă (mai) puțini bani la educație, la sănătate, la autostrăzi și fără ele tinerii vor pleca în străinătate (Cristian Popa)


Creșterea pensiilor cu 40% ne invită să-i întâmpinăm pe cei de la FMI cu brațele deschise și „mâna întinsă”

Pare că pentru pentru unii parlamentari nu contează sustenabilitatea finanțelor. Având salariile pe care le au, ei vor suporta mult mai ușor nenorocirile aduse în economie de creșterea nesustenabilă a pensiilor.

Ce vom vedea dacă se majorează pensiile cu 40%? În primul rând, prețurile vor crește, moneda se va devaloriza puternic, deficitul se va duce la cer și lista poate continua. Poate face BNR față unui asemenea „atac”? Greu de crezut. Poate va mai diminua din amploare, dar efectele tot vor rămâne puternice.

Pensionarii oricum nu se vor bucura de cei 40%. Îi va mânca creșterea prețurilor.

În loc de o revenire a economiei, ne vom trezi cu criză profundă ce va dura multă vreme.

În general, în criză cel mai mult suferă cei săraci. Pensionarii săraci vor fi cei mai afectați.

Dacă se devalorizează leul, populația și firmele care au împrumuturi în moneda europeană vor avea de suferit. În cazuri extreme se poate ajunge la un lanț al slăbiciunilor: insolvențe, falimente, șomaj, sărăcie, migrație.

Revenind la buget, să nu uităm că 40% ne va retrograda la junk. Toate agențiile de rating ne-au spus asta. De unde luăm bani pentru plata lor? Bugetul nu e un sac fără fund, iar investitorii nu se vor uita la noi. Sunt investitori care își alocă un anumit procent de investiții pentru statele care sunt peste junk. Odată căzuți la gunoi, e clar că acei bani nu vor veni.

De unde să facem rost de bani? Ei bine, în 2021 probabil că noul Guvern, oricare ar fi el, va întâmpina delegatia FMI pentru a ne ajuta. La fel ca în criza trecută, vor fi puse condiții. Vrei banii? Trebuie să faci ajustări. Ca de obicei, ajustările de acest gen sunt dureroase pentru populație.

Valoarea titlurilor de stat achiziționată în fiecare lună de BNRCriza coronavirusului a obligat BNR să ia o măsură diferită. Să achiziționeze titluri de stat pe pe piața secundară.

Situația lunară a titlurilor de stat achiziționate de BNR de pe piața secundară

Sursa datelor: BNR

Dacă BNR nu intervenea prin achizitii, astăzi România avea probleme pe zona finanțării datoriei și a costurilor. Randamentele scăzute cu care se laudă ministrul Finanțelor se datorează în mare măsură Băncii Naționale.

Surse din cadrul investitorilor că în ziua depunerii moțiunii, mulți investitori s-au speriat, au început să vândă obligațiuni. BNR ar fi reușit să tempereze asta prin achiziții.

Dacă se majorează pensiile cu 40%, să achiziționeze BNR mai multe titluri de stat ca să susțină creșterea?

Aici este o problemă. Achiziționarea de titluri de stat de către BNR în cazul majorării pensiilor cu 40% înseamnă, indirect, printare de bani ce se va vedea în creșterea prețurilor. Asta nu e o măsură sustenabilă. E un efect negativ pe care nu ni-l permitem.

Creșterea de 40% a pensiilor: focul care arde casa


Cristian Popa, membru CA la Banca Națională a României, într-o opinie personală atrăgea atenția că „nu trebuie să ne jucăm cu focul”.

„Pentru mine este foarte clar: ne jucăm cu focul! periculos chiar. Rămâne doar întrebarea dacă ne vom reveni la rațiune sau vom scăpa chibritul aprins pe jos, de asta depinde viitorul acestei țări”.

Prima dată am fi retrogradați la junk, ceea ce am spus și mai sus.

„Costul de finanțare al României ar crește semnificativ, iar finanțarea s-ar obține din ce în ce mai dificil, pentru că am deveni un debitor riscant, cu riscuri în creștere în ceea ce privește capacitatea de rambursare”, spunea el.

• Ar însemna și presiuni pe curs, pentru că în timp ce unii finanțatori doar vor crește dobânzile la care accepta să împrumute România alții vor căuta să „fugă” de noi, vor căuta să își vândă repede deținerile actuale de active locale (inclusiv titluri de stat) și să își schimbe leii pe valută, pentru a investi în alte țâri cu perspective mai bune.
• Și asta nu pentru că sunt oameni răi, ci pentru că România ar deveni o țară riscantă, o țară sub-investment grade, deci nerecomandată investițiilor.

• Unii ar putea fi chiar forțați să își vândă activele și să iasă din România, pentru că reglementările prudențiale aplicabile le pot cere să investească doar în active cu rating minim „investment grade”, deci nu în România retrogradata (ne putem gândi la un fond de pensii din Europa de vest de exemplu).

„Mai trebuie și echilibru, pentru că (mai) mulți bani la pensii înseamnă (mai) puțini bani la educație, la sănătate, la autostrăzi și fără ele tinerii vor pleca în străinătate, rămânând întrebarea de unde vor veni acești bani dacă din contribuțiile tinerilor/celor apți de muncă nu? Și bătrânii merg la spital, și își vor nepoții sănătoși, educați și nu plecați în Spania. Iar sistemul public nu este un sistem cu acumulare, nu are bani puși deoparte pentru plata pensiilor din viitor (cum fac pensiile private) ci transfera contribuțiile angajaților actuali, lună de lună, pensionarilor actuali”, spunea el.

Aceste cheltuieli cu pensiile nu sunt precum cele pentru pandemie, adică le ai anul ăsta, poate și anul viitor, dar apoi dispar din buget. Pensiile nu mai pot fi reduse și, deci, rămâi cu aceste cheltuieli. Adică rămân pe deficitul structural. Ne permitem 40%? Ce a crescut anul acesta cu 40%: salariul, economia?

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5865 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:12)

  [anonim]

  • +6 (10 voturi)    
   Unde să fie? În voucherele de vacanță (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:48)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

   date bugetarilor, în pensiile speciale, în sporurile fanteziste de care se bucură bugetărimea, în pensionările haitelor la 40-45 de ani....
   Ăștia-s la fel cu pizideaua!
  • +5 (9 voturi)    
   Nu e nici o ,,Dreapta" la Putere ! !. (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:11)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui

   Intradevar, nu e nici ,,Stanga" la Putere.

   Guvernarea PNL nu e acum o Guvernare de Dreapta ci este o Guvernare de Tranzitie care asigura functionarea Autoritatilor Statului pana la Alegeri.
   Ca sa fie ,,de Dreapta" are nevoie de sustinerea Parlamentului la toate Legile dorite de Guvern......care cu majoriatea PSD........ nu e cazul !.

   La fel cu Guvernarea lui Antonescu .
   Ce ? era ,,Guvernare de Dreapta" ? era ,,de Stanga" ?
   Nu ! ........era Guvernare de Razboi / Guvernare de Stare de Urgenta !!
  • +3 (7 voturi)    
   obiectiv (Marţi, 8 septembrie 2020, 15:26)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui

   A fost (este) pandemie si se apropie alegerile.

   Nu tin partea nimanui, dar acestea sunt conditii obiective.
  • +2 (8 voturi)    
   Nu este nevoie de imprumuturi de la FMI (Marţi, 8 septembrie 2020, 20:47)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu este nevoie de imprumuturi de la FMI pentru a majora pensiile cu 40%.
   Decizia a fost luata si pensiile trebuie sa fie majorate cu 40%.
   Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
   Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
   Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
   Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
   Cand au pus mana pe guvernare au promis ca vor majora pensiile cu 40%.
   Ministrul finantelor a spus ca a prevazut bani in bugetul aprobat, pentru majorarea pensiilor cu 40%.
   Au mintit, au deturnat banii sau i-au furat ?
   Daca guvernul nu stie de unde sa faca rost de bani, il ajutam noi :
   - sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale, nesimtite si nemeritate ale unor impostori
   - sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor
   - sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
   - sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
   - sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor (care inseamna milioane de euro lunar)
   - sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
   - sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
   - sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipeau banii pe lucruri inutile, din care luau comisioane
   - sa confiste integra averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, conform legii confiscarii extinse.
   Sa nu faci absolut nimic, dar sa spui ca nu sunt bani, este inadmisibil !
 • -14 (24 voturi)    
  stim deja, va fi rau... (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:17)

  demaGOGU [utilizator]

  ...va fi ingrozitor de rau daca vor creste veniturile romanilor si vor scadea corespunzator profiturile netaxate si repatriate in Occident.
  • -2 (6 voturi)    
   hai sa fim seriosi! (Marţi, 8 septembrie 2020, 15:27)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cum sa creasca veniturile romanilor, cand romanii nu se pricep la nimic si pute pamantul sub ei de lene?!

   Poate daca vine biserica cu pomeni pe batz.
  • +3 (7 voturi)    
   Prin 2016 era 9 lei kg de pulpa acum e minim 15 (Marţi, 8 septembrie 2020, 17:13)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asta inseamna inflatia pe cere nu o inteleg multi
   • +1 (1 vot)    
    Din ce imi aduc aminte prin 2015-2016 (Miercuri, 9 septembrie 2020, 0:38)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    pulpa de porc cu os (inainte de Craciun) era vreo 10 lei / kg in bucata mai mare la Oferta in Hipermarket: (un pachet mare de vreo 10 kg) .
    La bucata mai mica era posibil sa fie vreo 11-12 lei /kg.
  • +3 (5 voturi)    
   Prin 2016 era 9 lei kg de pulpa acum e minim 15 (Marţi, 8 septembrie 2020, 17:13)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asta inseamna inflatia pe cere nu o inteleg multi
 • +5 (9 voturi)    
  Ati primit ce ati votat in 2016, acum suferiti (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:43)

  emil bobu [utilizator]

  Popor de inteligenti ce sunteti, 61% dintre voi n-au votat in 2016, acum PSD ruineaza tara.

  O meritati cu varf si indesat.
 • +1 (5 voturi)    
  psd (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:42)

  zot [utilizator]

  era ingrijorat ca va castiga ceva posturi de primari si,
  mai ales, de parlamentari; prin insistenta asta idioata
  privind cresterea pensiilor cu 40% si a indemnizatiilor
  ptr copii cu 100% va scapa de aceasta grija.
  un pensionar cu pensie conform contributiei , dar
  cu peste 40 ani de activitate productiva, nu politica, nici
  pana in 89 si nici dupa.
 • +4 (10 voturi)    
  ehh (Marţi, 8 septembrie 2020, 15:15)

  Marius Tanasa [anonim]

  E limpede. Din ordinul Kremlinului PSD ne impinge catre bratele FMI si spera sa ne scoata din NATO si UE.
 • +5 (7 voturi)    
  probabil (Marţi, 8 septembrie 2020, 15:40)

  nahir [utilizator]

  tiparniță.
  În felul ăsta nu se îndatorează nimeni la dobânzi mari, iar cele 40% creșteri la pensii vor fi anulate de inflație în 1-3 luni.
  Deh, dacă ciolanu et co. nu vor sau nu pot să înțeleagă că fără o bază economică reală nu ai din ce să susții aceste creșteri, totul nefiind altceva decât propagandă electorală populistă.
  • +5 (7 voturi)    
   GIO PSD/PCR,moștenitorul biologic (Marţi, 8 septembrie 2020, 17:23)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   și ideologic al bolșevismului de tip stalinist ruinează,cu seninătate tembelă,țara asta de
   oameni obedienți și tăcuți.Susțin ideia exprimată
   de unii comentatori pe HN că Ciuma Roșie acționează la ordinul Kremlinului ,cu scopul de a
   nenoroci economia și finanțele României și
   pentru a o îndepărta de UE și de NATO.
   Nu este doar iresponsabilitate crasă este un act
   planificat de distrugere.Trebuie opriți prin orice
   mijloace!
 • 0 (4 voturi)    
  focul care arde casa ... (Marţi, 8 septembrie 2020, 19:20)

  sareta [utilizator]

  Unde erati specialistii lui peste atunci cand se punea focul intregii tari ? De unde au miliarde de euro in conturi sutele de "muncitori "cu gura ?Cine publica lista lepadaturilor ce s-au imbogatit din banul public ?De ce sa fie intretinuti 600 de parlamentari in loc de 300 ,asa cum a cerut poporul ? Opriti jefuirea bugetului cu asa zisele pensii speciale ,ajutoare ptr.case regale ,etc ! Nu mai sperati la rezolvarea problemelor de catre PNL care-i pus la inaintare de prietenii lor PSD .Constitutie de rahat ,se obliga STATUL sa garanteze apararea sanatatii populatiei iar CCR s-a gandit sa apere ofuscarile parlamentului ,lasand posibilitatea plecarilor din spitale a sute de infectati care n-au facut decat sa raspandeasca pandemia in ale cateva mii de cazuri si sute de morti !Si tot asa ,se plang de lipsa de bani la buget .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by