De la finalul anului trecut, Florin Cîțu tot anunță că are un document, al fostului ministru (Eugen Teodorovici) care spune că se recomandă ca pensiile să nu fie majorate cu 40%. E adevărat, conține acest lucru acel document, făcut public astăzi de Ministerul Finanțelor. Totuși, în data de 25 iunie (link mai jos), Florin Cîțu a mai avut o postare în care a publicat o poză de pe prima pagină a documentului și a înșirat o serie de lucruri pe care le-ar conține. Ei bine, acele lucruri nu se află în document. Pur și simplu, informațiile înșirate de ministru pe 25 iunie nu par a fi adevărate.

Florin CîțuFoto: Captura video

Documentul Ministerului Finanțelor cu privire la pensii ce a fost prezentat parțial de Florin Cîțu în câteva ocazii

Așa cum am presupus și pe data de 26 iunie când am scris acest text (Ar trebui ca Florin Cîțu să prezinte întreg documentul cu pretinsul plan al PSD, nu două bucăți, din care una nu zice nimic), se pare că este o notă de informare în urma unei deplasări a oficialilor români la Washington. Nicidecum un plan, cum a lăsat el să se înțeleagă.

Ce spunea Florin Cîțu pe 25 iunie, când a pus o poză din document (click aici, ori la final):

„Anul trecut în octombrie, în numele PSD, fostul ministru de finanțe a prezentat un document în ședință de guvern prin care propunea, nici mai mult nici mai puțin, vânzarea la reducere a României.

În documentul respectiv se propunea cel mai mare împrumut din istorie pentru a acoperi gaura din buget generată de creșterea pensiilor.

Vă atrag atenția asupra a două lucruri:

1. Au știut în permanenta că nu bani să plătească creșterea cu 40% a pensiilor.

2. Au știut că nu au bani pentru plata salariilor în sectorul bugetar.

Atenție!

Iată ce prevedea planul negociat de PSD și aprobat de guvern:

- reducerea cu 30% a personalului bugetar

- reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor și cheltuielilor județene

- privatazirea CEC și EXIM BANK, cele doua bănci de stat

- privatizarea companiilor din sectorul energetic

- privatizarea parțială a sistemului sanitar

- reducerea arieratelor companiilor de stat

- aplicarea OUG 109 pentru toate copaniile de stat și regiile autonome

- Înghețarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.

ȘI

Atenție mare,

Prorogarea creșterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021."

Vezi postarea de pe Facebook a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu din 25 iunie.

În afară de pensii, nu găsim în document nimic despre CEC, Eximbank, reducerea cu 30% a personalului bugetar etc. Găsim doar informațiile referitoare la pensii, atât. Restul, ce a zis în acea postare, nu există.

Puteți verifica singuri documentul MFP.

Ce conține, totuși, nota de informare

O delegație a BNR, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, și una a Ministerului Finanțelor, condusă de Valentin Mavrodin (secretar de stat la acea vreme) au fost în SUA să discute cu diferiți oficiali, precum și agenții de rating.

Acolo au fost îngrijorări cu privire la menținerea deficitului în limita de 3% în 2020, având în vedere Legea pensiilor ce prevedea o majorare de 40%. Era chiar una dintre îngrijorările celor de la FMI.

La final este făcută o propunere: Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii n.r 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023.

Doar acest din urmă lucru este adevărat din toată postarea ministrului Finanțelor.

Oare mai există un document? Dacă da, pentru a demonstra că a spus adevărul, ar trebui să-l publice.