Economia Japoniei – a treia la nivel mondial – a scăzut mai mult decât se credea iniţial. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, produsul intern brut (PIB) a suferit un declin de 28,1%, cu 0,3% peste datele publicate în urmă cu trei săptămâni, notează CNBC citat de Mediafax.

Coronavirus JaponiaFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Cheltuielile de capital au înregistrat o scădere de 4,7%, iar cheltuielile de consum s-au redus cu 7,6% în iulie faţă de aceeaşi lună din 2019, ultimul rezultat fiind de două ori mai rău decât previziunile analiştilor.

„Următorul prim-ministru va trebui să prioritizeze măsurile de combatere a coronavirusului. Economia ar putea înregistra o recuperare de două cifre, însă ritmul va fi încet”, spune economistul Masaki Kuwahara, potrivit The Japan Times.

Spre sfârşitul lunii august, Shinzo Abe – cel mai longeviv premier al Japoniei – a anunţat că va demisiona din cauza problemelor de sănătate. Analiştii spun că PIB-ul Japoniei va creşte cu aproximativ 13% în T3, însă rezultatul nu va compensa cele trei trimestre consecutive de pierderi.

Economiştii Bloomberg cred că economia niponă nu va reveni niciodată la nivelurile pre-pandemie deoarece criza a întârziat prea mult reformele de care au nevoie cetăţenii, în condiţiile în care populaţia tot mai mică a ţării va cauza probleme mari pe termen lung.

Cu aproximativ 125 de milioane de locuitori, Japonia are cea mai îmbătrânită populaţie la nivel mondial.

Citește și: