Pensia medie a fost în trimestrul al doilea de 1436 de lei. Numărul pensionarilor:5,13 milioane

de DP     HotNews.ro
Vineri, 11 septembrie 2020, 9:08 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari (Michael Folmer, Colectia Alamy via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images
În trimestrul II din acest an numărul mediu de pensionari a fost de 5,132 milioane, în scădere cu o mie de oameni faţă de trimestrul precedent, a transmis vineri Institutul Național de Statistică. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1436 lei, în creṣtere cu 0,9% faṭă de trimestrul precedent, mai arată comunicatul INS.

 • Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1380 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,0% (comparativ cu 50,8% în trimestrul precedent);
 • Comparativ cu trimestrul II al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 27 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 6 mii persoane;
 • Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 16,3% fiecare.
 • Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureṣti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Călăraṣi.
 • Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 736 de lei (1098 lei în judeţul Botoṣani, 1105 lei în judeṭul Giurgiu, 1122 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1834 lei în judeṭul Hunedoara, 1743 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 1639 lei în judeṭul Braṣov).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1942 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  daca s-ar opri furtul PENSII SPECIALE atunci (Vineri, 11 septembrie 2020, 10:08)

  hopsinoi [utilizator]

  pensionarii ar avea o pensie decenta. Acum tara se ineaca in datori pentru a plati pe Speciali.
 • +3 (7 voturi)    
  Eu nu pot sa inteleg... (Vineri, 11 septembrie 2020, 10:16)

  wweesstt [utilizator]

  Eu nu pot sa inteleg cum romanii pot tolera pensiile speciale! mult, mult mai mari decat pensiile pe baza de contributivitate! cum pot sa stea in casa si sa inghita asemenea nedreptati?! Pai trebuia sa fie in strada la proteste uriase! Cum sa te lasi umilit, sa-ti rada-n fata unul iesit la pensie la 47..50 de ani cu pensie speciala obscena?! Cum sa nu iesi in strada? ba chiar sa mai si votezi partide care nu vor sa taie aceste nedreptati legalizate?!
  • +2 (4 voturi)    
   nu a existat o revolutie a pensionarilor... (Vineri, 11 septembrie 2020, 10:34)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   ...in istorie: e o imposibilitate...fizica (so to speak).
  • +2 (2 voturi)    
   Saracii au fost timorati (Vineri, 11 septembrie 2020, 15:30)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   au fost speriati si indoctrinati de comunism, unde nu aveai cum sa protestezi! Nici macar sa iti treaca prin cap! In conditiile astea, de unde sa vina initiativa? Ei nu pot concepe ideea de a protesta impotriva unei nedreptati care li se aplica!
 • +2 (2 voturi)    
  De ce? (Vineri, 11 septembrie 2020, 11:24)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  Art. 102. -Din legea 263 din 2010
  (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. ) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. ) În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (2), realizați pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. Asadar cresterea actuala de 14% a pensiilor a fost decisa in mod politic innafara celor prevazuta la art 102 de mai sus si Art 59 si 60 din legea 223, legea pensiilor militare, care spune aclasi lucru si ar trebui dupa parerea mea, sa fie aplicata tuturor pensiilor in mod nediscriminatoriu! De ce? pentru ca o crestere a punctului de pensie (inexistent in legea 223) echivaleaza de fapt cu
  o crestere de pensie numai pentru o anumita categorie de pensionari, lucru ce contravine prevederilor Constitutionale! Art. 16 – Egalitatea în drepturi
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu toți sunt pensionari adevărați. (Vineri, 11 septembrie 2020, 12:36)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Pe baza legii ,ar trebui scoși din evidență cei care sunt pensionați medical,cei care primesc pensii speciale.Dacă rămân ca evidență pensionarii care au contribuit,nu ar mai fi așa mulți pensionari care să producă frisoane unora.Dintre pensionarii medicali,peste 50% sunt cu acte false-boli inventate.Dintre cei cu pensii speciale 80% nu merită favorul unei pensii așa de mari,fiind în fapt niște trântori ai societății care sunt răsplătiți regește prin grija PSD.Să-i întrebe cineva pe cei de la PSD dacă știu ce înseamnă social-democrația,că numai măsuri de recompensare a puturoșilor și infractorilor propun.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu ei sunt . . . . (Vineri, 11 septembrie 2020, 16:43)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    . . . vinovati pentru ca legile sunt facute prost si mai ales cu dedicatie! Cei care au legiferat au facut legile in asa fel incat sa le fie lor bine, stiind foate bine ca pe langa ei vor mai benefia de pensii nejustificate si multi altii. Au semanat furtuna, acum nu au decat sa se gandeasca de unde vor lua bani pentru ele! In care tara s-a mai pomenit ca pensiile, in mii si mii de cazuri, sa fie mai mari decat salariul celor care ocupa in prezent functiile titularilor pensionati? Nu va mai faceti iluzii ca pensiile speciale vor fi taiate, pentru ca acest lucru nu se poate, odata ce au fost acordate nu mai pot fi anulate, confiscate sau impozitate in alta grila decat cea legala de 10%. Ele pot fi insa anulate pentru viitor. Cele care sunt in plata acum nu vor dispare decat odata cu beneficiarii lor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by