Criza economică provocată de pandemia de COVID-19 va fi mult mai severă decât recesiunea din 2007-2009 întrucât nicio țară nu este suficient de puternică ​pentru a salva economia globală, scrie Business Insider.

Criza coronavirusFoto: Sleepyfellow / Alamy / Profimedia Images

Povestea Marii Recesiuni sună în felul următor: Statele Unite și Europa au fost îngenuncheate de problemele din sectorul bancar devastat de criză, sectorul serviciilor a suferit la nivel global fără cel mai mare jucător al său - motorul de consum american - dar creșterea economică mondială nu s-a prăbușit complet fiindcă alte țări au ținut banii în mișcare în jurul planetei.

China a adoptat un pachet masiv de stimulare economică pentru a evita cu totul recesiunea, PIB-ul țării crescând cu 9,4% în 2009. India a părut la rândul ei aproape neafectată de criză, înregistrând o creștere economică de 7,9% în 2009.

Dar de data aceasta nu există niciun colț al planetei care să nu fi fost afectat de pandemie și efectele sale. Așadar nicio țară nu poate preveni situația din a deveni cu adevărat dezastruoasă, notează Business Insider.

Economiștii de la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF) au notat recent într-o analiză că creșterea economică înregistrată de China și India a ridicat economia globală în timp ce Statele Unite erau la pământ, acesta fiind și motivul pentru care PIB-ul mondial a scăzut cu doar 0,4% în 2009. Însă fără ajutorul acestor țări economiștii estimează că economia mondială se va contracta cu 3,8% anul acesta.

Țările cu creștere economică mare care au prevenit intrarea în cădere liberă a economiei mondiale în 2009 nu ne vor salva și de data aceasta. Nimeni nu o va face.

India este acum în a 170-a zi de carantină pentru a încetini răspândirea coronavirusului, agenția de rating Moody's estimând că economia țării de pe subcontinentul indian se va contracta cu 11,5% în 2020.

Pentru China, deși perioada carantinelor stricte pare să fi trecut, economiștii se așteaptă la o creștere economică de 3,2% în 2020, aproape de trei ori mai mică decât cea înregistrată în urmă cu un deceniu.

În plus, de data aceasta autoritățile chineze sunt mult mai precaute în privința pachetelor de stimulare economică, în parte datorită temerilor că vor fi nevoite să impună o nouă carantină.

Însă legiuitorii sunt precauți și deoarece China încă se confruntă cu datoria cauzată de măsurile luate în 2009. Să eviți cu totul o recesiune nu e ieftin.

China a cheltuit 500 de miliarde de dolari pentru a eluda criza economică anterioară, datoria totală a țării (sector privat, gospodării, stat) situându-se în 2020 la 303% din valoarea PIB-ului chinez.

Așa că în timp ce guvernul folosește unele pârghii pentru a încuraja activitatea economică, precum investițiile în infrastructură, banca centrală a Chinei afirmă că nu vede nevoia unor noi pachete de stimulare a economiei în 2020.

Scăderea cererii din China și India va produce lentoare economică în întreaga Asie și va duce la scăderea exporturilor din America Latină, notează economiștii de la IIF, prognozând că nu ne putem aștepta la o creștere economică semnificativă în regiune.

Însă ar putea fi salvată economia globală de către Uniunea Europeană? Răspunsul rapid al țărilor din Zona Euro părea un model pentru restul lumii având potențialul de a relansa economiile, potrivit Business Insider.

Însă recrudescența pandemiei în țări ca Spania sau Franța face puțin probabil ca blocul comunitar să aibă puterea economică de a trage în sus restul lumii în momentul de față.

În Statele Unite primul val al pandemiei încă nu a trecut, rata șomajului se situează la 8,3% iar democrații și republicanii se ceartă dacă țara are nevoie de un nou pachet de relansare economică.

Întreaga lume are nevoie de unul, scrie Business Insider.

Citește și: