Jumătatea plină a pandemiei: O parte din tineri se reîntorc să locuiască cu părinții, strângând legăturile familiale

de DP     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2020, 15:24 Economie | Finanţe & Bănci


O parte din tineri se reîntorc să locuiască cu părinții, strângând legăturile familiale
Foto: Pixabay
Sorin Ionescu (prenumele e real, numele nu, din motive personale) s-a întors acum două luni din Baia Mare cu familia în satul natal, aflat la 30 de kilometri de capitala județului. Sorin avea o mică firmă de organizare de evenimente pe care a fost nevoit să o închidă în timpul pandemiei. Soția lucra ca vânzătoare la un magazin dar și ea a rămas fără loc de muncă. Cu doi copii de vârstă școlară, Sorin împreună cu Dana, soția lui, au decis că au pierdut destul și că pentru a supraviețui trebuie să se întoarcă în satul de unde au plecat și să locuiască la ”ăi bătrâni”.

”Copiii învață acum online. Au internet, au telefoane deștepte și tablete luate pe vremea când ne mergea bine, așa că doar să vrea să facă școală. Cu mutatul la ai mei, ce să zic? Partea bună e că acum îi vedem zilnic. Înainte, deși erau la o aruncătură de băț, îi vizitam destul de rar. La început pentru că nu aveam timp –sau așa ne amăgeam noi- iar în week-end preferam să dăm o fugă la munte pe la Firiza ca să ne relaxăm, decât să stăm să ne plictisim în sat. Pe urmă a izbucnit pandemia și nu s-a mai putut merge să-i vedem”, spune Sorin.

Apartamentul pe care îl au în Baia Mare l-au închiriat, cât să/și scoată niște mărunțiș. ”Nici la chirii nu mai sunt prețurile care erau anul trecut. Dar important e că am luat decizia de a ne întoarce și să știți că nu ne pare rău. Uitasem cum e să pui o roșie în grădină și să o vezi cum se coace, uitasem de cum e să stai serile în povești cu ai tăi și în general am văzut cum orașul ne robotizase cumva”, mai spune Sorin.

Sorin spune că a întâlnit în sat alți vecini de vârsta lui care au procedat la fel. ”Nicu, vecinul meu din stânga casei, se stabilise la Brașov. Lucra la un hotel de acolo și se descurca. A venit și el acasă și m-am bucurat. Mai am cu cine schimba o amintire, că împreună am copilărit”, mai spune Sorin.

Ioneștii fac parte dintr-un număr tot mai mare de adulți care optează pentru gospodării multigeneraționale, într-un moment de incertitudine cu privire la viitorul joburilor lor.


În România, chiar și înainte de pandemie exista o generație numită ”boomerang”- cei care părăsesc casa părintească (merg la studii sau își găsesc un job bun în alt oraș sau altă țară) și care apoi revin și locuiesc cu părinții. Ca Ioneștii sunt mulți români. Peste un milion de români cu vârsta între 29-34 de ani stau cu părinții, arată datele oficiale. Iar tendința este de creștere. Acum 20 de ani doar 3 bărbați români din 10 (cu vârsta de 30-34 de ani) locuiau cu părinții. Astazi sunt circa 50%, arată datele INS transmise la solicitarea HotNews.ro

”Aceste practici apar atat la cei mai tinerii din Generatia X, cat si la cei din Generatia Y (Mileniari). Cauza principala este cea economica. La Mileniari se mai poate adauga o componenta psihoculturala, legata de faptul ca independenta/caracterul automom este usor mai redus decat la cei din Generatia X, astfel incat o astfel de practica este mai usor de acceptat psihologic. O astfel de practica poate sa aiba atat consecinte pozitive - ex. intarirea legaturilor intergenerationale -, cat si consecinte negative (ex. presiune asupra parintilor, amandarea autonomiei psihologice a copiilor, stari depresiv/anxioase a celor obligati sa renunte al autonomia initiala etc.)”, explică pentru HotNews.ro psihologul Daniel David, autorul ”Psihologiei poporului român”.

Pentru mulți dintre tineri aventura intrării în viața pe cont propriu se încheie rapid din cauza lipsei banilor de cele mai multe ori. Andrei este unul dintre aceștia. La cei 26 de ani ai săi, se mutase cu prietena lui în chirie. Amândoi aveau joburi și părea că totul merge bine. Doar că, după circa un an, Andrei și-a pierdut locul de muncă iar povara financiară a rămas pe umerii Izabelei. Ea plătea chiria, ea achita facturile de telefon, ea cumpăra mâncarea. Andrei își căuta de lucru dar nu voia chiar orice. După încă un an Izabela a pus piciorul în prag. Ori își ia primul job oferit, ori pleacă. Orgolios, Andrei și-a sunat părinții care firește, l-au primit înapoi. Mutarea înapoi la părinți are costuri psihice consistente atât pentru tineri cât și pentru părinții lor.

”Nu doar tinerii se simt mai prost, ci și părinții, întrucât aceștia (care au deja 55-65 ani) fac parte dintr-o generație care vrea și știe să se bucure de "a doua tinerețe", drept care revenirea copiilor este resimțită ca un soi de invaziune a intimității câștigate”, explică un antropolog.

Vârsta la care tinerii români părăsesc locuința parentală este în creștere. De regulă, fetele se mută primele (potrivit Eurostat asta se întâmplă în jurul vârstei de 25,8 ani), după care pleacă și băieții (la 30,3 ani în medie). Și aceste praguri sunt în creștere. Dacă ne uităm la cum stau lucrurile în Europa, vedem că cel mai târziu pleacă din casa parentală maltezii, croații și macedonenii, iar cel mai timpuriu, nordicii (suedezii, danezii si finlandezii).

Vârsta la prima căsătorie crește și ea în România. Dela circa 26 de ani în 1990, la peste 33 de ani în prezent. Iar creşterea vârstei medii la prima căsătorie conduce la o creştere a vârstei la care româncele decid să aibă un copil și, foarte important, la reducerea numărului de ani în care este posibilă nașterea altor copii, cu efecte negative asupra indicelui conjunctural al fertilităţii.

Decizia privind căsătoria se ia după ce procesul de instruire este complet, când tinerii sunt integraţi pe piaţa muncii şi au resursele materiale necesare pentru un trai decent în cuplu.

În spatele acestor statistici se află și prețurile locuințelor. După cum declarau reprezentanți ai băncilor comerciale într-un survey făcut de HotNews.ro, dacă în anii 2007-2008, vârsta medie a solicitantului unui credit ipotecar era de 27 de ani, anul trecut această medie a urcat la 34 de ani.

În linii mari, în România trăiesc, potrivit datelor furnizate de INS circa un milion de tineri cu vârsta de 25-34 de ani care trăiesc cu cel puțin un părinte. Dintre aceștia, 700.000 sunt băieți (evident, restul fete). Potrivit datelor Eurostat, la nivel european ponderea persoanelor tinere (16-29 de ani) care trăiesc cu părinții a fost de 68,2%: la bărbați fiind de 73,3% și la femei de 62,9%, existând un decalaj de peste 10 puncte procentuale.

Cel mai mare decalaj a fost observat în Bulgaria 19,3 puncte procentuale și România 17,2 puncte procentuale.

Rezultatele unui sondaj făcut de Pew Research arată că, în ansamblu, 34% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, care locuiesc împreună cu părinții lor sau care se mută temporar din cauza condițiilor economice, spun că viața alături de părinți a îmbunătățit relația cu aceștia.

Un alt studiu, publicat în revista Social Science & Medicine, arată altceva: copiii adulți pot fi o sursă de sprijin emoțional pentru părinții mai în vârstă, dar și o sursă de conflict și stres. În urma analizelor mai aprofundate, rezultatele par să indice faptul că întoarcerea la căminul parental a copiilor adulți poate fi asociată cu scăderea calității vieții părinților.

Este greu de spus câte dintre aceste aranjamente vor persista după pandemie.

Dar e clar că țesutul social este în schimbare. În SUA, Pew Research Center a constatat că populația care locuia cu părinții a crescut de la 17% în 2009 la circa 25%. Să vedem cum vor evolua lucrurile la noi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7279 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  "Jumatatea plina" lel (Luni, 21 septembrie 2020, 15:40)

  sentenced [utilizator]

  Nu e nicio jumatate plina, asta inseamna ca niste oameni care sunt la varsta la care ar trebui sa-si construiasca propria familie nu au reusit acest lucru, intorcandu-se "infranti" la parintii lor.
  • +12 (12 voturi)    
   ai dreptate !! (Luni, 21 septembrie 2020, 16:04)

   alfa1 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   jumatate plina adica se intorc someri ???
  • +5 (5 voturi)    
   exista mai multe jumatati pline ale paharului (Luni, 21 septembrie 2020, 17:11)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   cu ocazia acestor masuri restrictive eu observ sau intuiesc si multe lucruri bune pt viitor. Dar a te muta din nou cu parintii nu e unul dintre ele, poate doar daca au casa separata.
  • +6 (6 voturi)    
   pe parinti i-a intrebat careva? (Luni, 21 septembrie 2020, 17:49)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   ce jumatate de pahar reprezinta suplimentarea cheltuielilor cu casa?
   • 0 (0 voturi)    
    sa sti ca (Miercuri, 23 septembrie 2020, 9:48)

    Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui nellino

    pentru parinti copiii sunt un DAR. nu "o cheltuiala". si asa a fost acu o mie de ani si asa va fi si peste o miede ani . asta pana le intra ideile capitaliste sub piele " profit, capital, competitivitate" vai de mine liberalism, ( SI BANCILE EUROPEI SPALA MIIARDE DE DOLARI BANI NEGRI PROVENITI DIN DROGURI SI DIVERSE FORME DE SCLAVIE!!-)
    deci sa revin : pentru un parinte normal la cap, copilul e mai important decat BANII . si asta pana inchide ochii.si daca intr o perioada mai dificila a vetii va trebui sa l ajute il va ajuta.si o va facecu bucurie. isi ajuta urmasul care ii duce adn-ul mai departe. SI STI DE CE ?
    speciile care nu fac asta DISPAR!
  • +2 (2 voturi)    
   Multumesc! (Marţi, 22 septembrie 2020, 13:33)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Multumesc pentu confirmare, si mie mi s-a parut aiurea, cum sa fie ceva pozitiv??
 • +19 (19 voturi)    
  Sotul isi pierde afacerea, sotia isi pierde jobul (Luni, 21 septembrie 2020, 15:42)

  Arianrhod [utilizator]

  Sunt nevoiti sa mearga sa traiasca la tara cu parintii. Si asta e "jumatatea plina"?
 • +18 (18 voturi)    
  Jumatatea plina ??? (Luni, 21 septembrie 2020, 15:43)

  falcoind [utilizator]

  Pe bune e o chestie pozitiva sa fii forțat de "foamete" sa revii la ai tai sa începi din nou sa cultivi "roșii" . Da pe uni pandemia i-a tâmpit de cap dacă asta e pozitiv .
 • +9 (9 voturi)    
  se intorc... (Luni, 21 septembrie 2020, 15:45)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. sa le dea covid, sa la ramana lor apartamentul. nu sa stranga legaturile familiare.
 • +15 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 septembrie 2020, 15:48)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  chiar ca plina (Luni, 21 septembrie 2020, 15:50)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  strângând legăturile familiale...si odata cu asta crescand riscul sa se infecteze unii pe altii :))
 • +3 (9 voturi)    
  incetati ipocrizia! (Luni, 21 septembrie 2020, 15:52)

  wweesstt [utilizator]

  pai nu trebuia sa NU ne intalnim atat de des cu bunicii ca sa nu-i omoram cu covidu'?! acum nepotii dupa ce merg la scoala doua saptamani, vor sta doua saptamani acasa, cu bunicii probabil(cu cine sa-i lasi?).. daca ai bunici sa-i lasi; si atunci care-i faza cu doua saptamani la scola, doua saptamani acasa la bunici?! despre ce izolare vorbim?! De pensii speciale? de bugetari? de reforme ne mai ocupam sau o tinem tot cu ipocrizia?!
  • -4 (8 voturi)    
   Le-a placut sa i-si transmita genele (Luni, 21 septembrie 2020, 16:06)

   qz [anonim] i-a raspuns lui wweesstt

   atunci sa isi asume si riscurile.
   • 0 (0 voturi)    
    .. (Miercuri, 23 septembrie 2020, 9:50)

    Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui qz

    speciile carora nu le place sa si transmita genele DISPAR.
 • +7 (7 voturi)    
  jumatatea plina?!?!!? (Luni, 21 septembrie 2020, 16:02)

  cristi_an [utilizator]

  am patit-o in 2008/2009...a trebuit sa ma intorc la ai mei..sper sa nu mai simt vreodata in viata asta ce am simtit atunci!
 • +7 (7 voturi)    
  Jumătatea plină a pandemiei (Luni, 21 septembrie 2020, 16:19)

  blacksheep [utilizator]

  Nu exista "Jumătatea plină a pandemiei" in sensul ca ar fi un lucru bun.
  Este posibil ca acest articol sa fie un fel de propaganda pentru a ne arata noua ca nu e chiar asa de rau.
  Ce sa mai vorbim de recomandarile de a fi izolati cat este posibil varstnicii de tineri, copii.
  Asta denota doar cat de precara este situatia materiala a familiilor tineresi consider ca este dramatic.Chiar inainte de aceasta pandemie prea multe familii tinere locuiau impreuna cu parintii pe considerente economice.
  Cosider ca articolul este mizerabil
  • +3 (3 voturi)    
   Adevarat mizerabil! (Marţi, 22 septembrie 2020, 13:37)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   Sa stai din nou cu parintii ese trist.Sa compui asemenea articol este si mai trist.Imi place ca majoritatea comentariilor este impotriva unei asemenea situatii.Totusi exista speranta...
 • +7 (7 voturi)    
  Articol de umplutura (Luni, 21 septembrie 2020, 16:27)

  miha1123 [utilizator]

  - Poza nu are nici o legatura cu familia descrisa in text
  - Asta CLAR nu e parte plina de nici un pahar
  - Deci unul dintre parteneri tre sa stea la socrii...good luck

  Poate partea plina cu aer
 • +2 (6 voturi)    
  ... (Luni, 21 septembrie 2020, 16:43)

  Dor-El [utilizator]

  Ma simt de-a dreptul rusinat. Adica eu am plecat de acasa ca fetele, mai devreme ? Nu ca baietii ?
 • -1 (11 voturi)    
  jumatea plină îi la importatorii de botnițe (Luni, 21 septembrie 2020, 16:59)

  di livio [utilizator]

  numa aclo, dă pe dinafară...în rest îi bătaie de joc pt miliarde de oameni...mă uitai la Foro Italico, spectatori în aer liber, la distanță unii de alții și cu botnițe, absolut aberant...zici că vine covrigu cu rachete Patriot
 • +6 (6 voturi)    
  Dureros continutul (Luni, 21 septembrie 2020, 19:29)

  onion [utilizator]

  Unde e jumatatea plina? Esecul noilor familii este dezastru pentru tara.
  Cum e treaba cu " stati la distanta de batrani" ?
 • +2 (4 voturi)    
  Daca populatia Bucurestiului... (Luni, 21 septembrie 2020, 19:32)

  Mihail. [utilizator]

  ... s-ar reduce la jumatate, ar fi mult mai bine si pentru cei ce pleaca, si pentru cei ce raman.
 • +2 (4 voturi)    
  Daca populatia Bucurestiului... (Luni, 21 septembrie 2020, 19:32)

  Mihail. [utilizator]

  ... s-ar reduce la jumatate, ar fi mult mai bine si pentru cei ce pleaca, si pentru cei ce raman.
 • +6 (6 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 22 septembrie 2020, 2:35)

  Sah [utilizator]

  Asa arata ''jumatatea plina''??
  ''Sorin avea o mică firmă de organizare de evenimente pe care a fost nevoit să o închidă în timpul pandemiei. Soția lucra ca vânzătoare la un magazin dar și ea a rămas fără loc de muncă. Cu doi copii de vârstă școlară, Sorin împreună cu Dana, soția lui, au decis că au pierdut destul și că pentru a supraviețui trebuie să se întoarcă în satul de unde au plecat și să locuiască la ”ăi bătrâni”.
  Si din ce vor trai?
  Din pensiile lui: ”ăi bătrâni”??
  • +2 (2 voturi)    
   ! (Marţi, 22 septembrie 2020, 9:07)

   Annona [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   nu ai inteles ca acum cultiva rosii? :)))
 • -1 (3 voturi)    
  Alt miracol de reportaj :)) (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:47)

  Annona [utilizator]

  Mie mi se pare neplauzibila povestioara :)))
  iar tampenia asta cu maruntisul de chirie :))) serios? au inchiriat pe 10 RON/luna, sau personajele imaginare ale reportajului imaginar erau asa avute inainte incat 800 RON par maruntis chiar si cand nu mai castiga nici un (alt) ban?
  a, si m-a mai distrat si partea cu.. sa vezi o rosie cum creste :)) De luna trecuta de cand s-au mutat au pus si rosii si au si crescut?

  altfel, comentariile sunt surprinzatoare: multi parinti si-ar dori copiii alaturi. desigur, poate nu daca e vorba de copii de 35 de ani care ies la mici si bere pe banii lor, ci daca e vorba de copii de 35 de ani care au la randul lor copii. Pentru multi ar fi o bucurie sa traiasca impreuna cu nepotii. cu atat mai mult daca persoanele respective stau la sat, undeva departe de copii si nu prea iau contact cu nepotii.

  si da, chiar daca individualistilor de azi li se pare rau de tot sa stea cu parintii lor, societatile functionau mai bine cand oamenii nu traiau in familii nucleare ci in familii extinse.
  Tristi oamenii astia care nu au deschis in viata lor o carte de antropologie si nu vad decat ce le arata muierea, vorba lui marin sorescu
  • -3 (5 voturi)    
   Mda (Marţi, 22 septembrie 2020, 9:18)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Annona

   "Alaturi" sau "impreuna" de copiii-adulti inseamna cu ei in apropiere, nu in aceeasi casa. Pe aceeasi proprietate, in acelasi areal, in apropiere, zid in zid, dar nu in aceeasi casa.
   Societatea nu a mers deloc bine si nu merge deloc bine in culturile si societatile in care mai multe familii impart aceeasi casa (inca exista situatia si nu-i de dorit pentru nimeni).
   Deschidem, citim si ne straduim sa si intelegem ceva din ce scrie, bine?
   • -1 (3 voturi)    
    . (Marţi, 22 septembrie 2020, 9:33)

    Annona [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    si ce, am spus eu sau rezulta din articol ca trebuie sa locuiasca 5 intr-o garsoniera? de fapt era vorba de o casa la tara, cu gradina, cu posibilitati multiple de a construi case separate.
    • +3 (3 voturi)    
     Pai (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:55)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Annona

     Ati avut mare grija sa evitati sa faceti distinctia asta, asa ca am facut-o eu. Nu cu "posibilitati multiple de a construi case separate", ci cu o singura casa separata de cea parinteasca. Una casa pentru una familie. Restul sunt copilarii.
    • +2 (2 voturi)    
     Adica mai investesti (Marţi, 22 septembrie 2020, 13:46)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Annona

     intr-o vagauna?Penibil.Daca era bine acolo nu mai pleca nimeni.
   • 0 (0 voturi)    
    ,, (Miercuri, 23 septembrie 2020, 9:57)

    Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui Luk

    societatea mergea minunat pana acum cu" tineri" pe la 40+ , liberi si fara "obligatii" , cu traista n spate, in chirie ,cheltuind ieri ce va castiga maine . ..
  • +2 (2 voturi)    
   ''Societatile functionau mai bine'' (Marţi, 22 septembrie 2020, 13:44)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Annona

   in Evul Mediu.In secolul XXI trebuie sa locuiesti unde se dezvolta o economie,industrie,unde ''se intampla lucruri''.Afacerile,interviurile,joburile bune ''se intampla'' in Bucuresti,Cluj,Timisoara sau Iasi.Daca nu esti in stare sa traiesti independent,ai o problema, cel putin financiara.
  • 0 (0 voturi)    
   .. (Miercuri, 23 septembrie 2020, 9:54)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui Annona

   sustin


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by