HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan Chase ... aceste nume mari din domeniul finanțelor au suferit pierderi pe bursă luni, după dezvăluirile mai multor ziare care le acuză că au permis spălarea banilor murdari pe scară largă, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe Wall Street, gigantul JPMorgan Chase a scăzut cu 4,30% la mijlocul sesiunii. În urma sa, Bank of America a scăzut cu 4,15%, iar Wells Fargo cu 4,80%.

La Frankfurt, Deutsche Bank a scăzut cu 8,76%, în timp ce Standard Chartered, citat de asemenea în sondaj, a pierdut 5,82% în Londra.

În Hong Kong, HSBC a scăzut la cel mai de jos nivel din ultimii 25 de ani. Dincolo de acuzațiile consorțiului, instituția ar putea fi sancționată de la Beijing ca parte a măsurilor de represalii împotriva anumitor țări străine.

De asemenea, menționat în caz, pentru a ajuta clienții din Polonia să transfere fonduri suspecte în afara Rusiei, banca ING a căzut cu 9,27% în Amsterdam.

Banca franceză Société Générale a cedat 7,66% la Paris.

Sume astronomice de bani murdari au trecut ani de zile prin cele mai mari instituţii bancare din lume, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar.

”Profiturile obţinute din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare şi bani câştigaţi din piramide Ponzi au reuşit să treacă prin aceste instituţii financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor”, rezultă din ancheta la care au lucrat 108 instituţii media din 88 de ţări, scrie Mediafax.

Ancheta se bazează pe mii de „rapoarte de activitate suspectă” (SAR) făcute de poliţia financiară a Trezoreriei SUA, FinCen.

Fişierele FinCEN au identificat cel puţin 2.000 de miliarde de dolari în tranzacţii suspecte între 2000 şi 2017, dintre care 514 miliarde de dolari se referă la JPMorgan Bank şi 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank.