Germania plănuiește să împrumute 96,2 miliarde de euro anul viitor pentru a scoate cea mai mare economie europeană din criza generată de pandemia de COVID-19, relatează AFP și Bloomberg.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Guvernul cancelarului Angela Merkel a aprobat miercuri un buget federal care suspendă restricțiile constituționale asupra datoriei publice pentru al doilea an la rând. Planul de cheltuieli, care va avea nevoie de aprobarea parlamentului german, profită de situația bugetară bună a Germaniei pentru a ajuta țara să iasă din una din cele mai severe recesiuni din ultimele decenii.

„Acționăm decisiv, chiar dacă ne costă mulți bani”, a declarat miercuri la Berlin ministrul de finanțe german, Olaf Scholz, adăugând că „până acum politica noastră bugetară a făcut ca Germania să treacă prin criză destul de bine, vom continua pe această cale”.

Nivelul împrumutului, deși major după standardele germane, este mult mai mic decât datoria record de aproximativ 218 miliarde de euro acumulată anul acesta.

Executivul german intenționează să cheltuie 413,6 miliarde de euro anul viitor, 55,2 de miliarde urmând a merge pe investiții.

Germania a suspendat în luna martie o politică îndelungată de a menține echilibrul bugetar ca să adopte un plan de relansare economică masiv. Merkel și Scholz au rezistat cererilor unor parlamentari din blocul conservator de a reveni la o disciplină fiscală mai strictă începând de anul viitor.

Guvernul a aprobat de asemenea și un plan de finanțare pentru 2022-2024, urmând ca deficitele să scadă considerabil ca urmare a revenirii la limitele de îndatorare.

Însă impactul crizei economice este evident: scăderea cumulată a veniturilor din taxe și impozite între 2020 și 2023 este mai mare cu la 173,5 miliarde de euro față de prognozele guvernamentale anterioare, a anunțat ministerul de finanțe german.

Guvernul a anunțat că măsuri adiționale vor fi necesare pentru a acoperi nevoile de finanțare, urmând a decide dacă aceasta va fi acoperită prin creșteri de taxe sau tăierea cheltuielilor.

Citește și: