Cursul euro calculat în fiecare zi la prânz de către BNR pe baza mediei tranzacțiilor din piață a trecut joi de 4,87 lei. Deprecierea leului este o consecință directă a legii privind creșterea pensiilor cu 40%, procent care nu poate fi susținut economic. Dacă agențiile de rating vor trece la downgradarea ratingului suveran, tot din cauza populismului PSD, leul se va deprecia și mai tare, în ciuda eforturilor BNR de a ține sub control viteza cu care are loc derapajul monedei naționale.

EuroFoto: Public Domain Pictures

”Toate cele 3 agenții vor face un review la acest final de an și de la toate avem deja perspectiva negativă. Toate urmăresc îndeaproape ce se întâmplă cu legea pensiilor. Cred că dacă va fi promulgată legea vom fi downgradați, dar nu ne poate nimeni garanta că nu o vor face înainte ca acest subiect să se închidă. S-ar putea ca doar riscul să se întâmple asta să fie de ajuns pentru ei”, a spus joi Cristian Popa, membru CA al BNR.

”Cei care consideră că deprecierea cursului este soluția pentru corecția macroeconomică se cuvine să introducă în judecată câteva considerente. O depreciere controlată poate ajuta, în timp ce una brutală poate destabiliza economia - inclusiv printr-o fugă de leu. Aici sunt de avut în vedere anticipări inflaționiste, efecte de bilanț pentru gospodării și firme, grad de euroizare, etc. În Polonia și Ungaria, în Cehia, problema cursului (deprecierii) nu este obsesivă. Ideea este că, în România, corecția cererii agregate, a dezechilibrului extern, nu se poate face numai prin depreciere. Este necesară o ajustare a deficitului bugetar, chiar dacă în mod gradual”, arată un recent Raport publicat de BNR, realizat de Grupul de trecere la euro din cadrul Băncii centrale și coordonat de acad. Daniel Dăianu.