​Business report: ​​Un downgrade ar spulbera cursul de schimb. Dezvoltatorii imobiliari nu vad cu ochi buni ca Nicusor Dan sa fie primar. Kurzarbeit: Primii pași pentru aplicarea mecanismului

de DP     HotNews.ro
Vineri, 25 septembrie 2020, 4:34 Economie | Finanţe & Bănci


Business report
Foto: Colaj foto
​Un downgrade ar spulbera cursul de schimb. Altfel, euro nu va sări de 4,9 lei până la sfârşitul anului ● Cristian Pirvulescu: Dezvoltatorii imobiliari nu vad cu ochi buni ca Nicusor Dan sa fie primar general. I-ar incomoda ● Nicolae Dănilă: „30 de ani de provocări şi reforme în sistemul bancar din România“ ● Poate România intra acum în ERM2, antecamera spre euro? Categoric NU! ● Spitalele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale ● Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40% ● Schema de ajutor pentru companiile mari, operaţională săptămâna viitoare ● Kurzarbeit: Primii pași pentru aplicarea mecanismului - documente de întocmit.

Un downgrade ar spulbera cursul de schimb. Altfel, euro nu va sări de 4,9 lei până la sfârşitul anului. Finanţele pregătesc o emisiune externă. Economiştii şefi ai băncilor văd un curs de 4,90 de lei pentru sfârşitul anului. Asta în cazul în care nu vom avea downgrade al ratingului de ţară, aflat în strânsă legătură cu majorări de pensii şi alocaţii peste limite. Deprecierea leului va continua, era anticipată, chiar dacă nu la această scară, iar creşterea ROBOR la creditele overnight nu face altceva decât să frâneze deprecierea monedei naţionale. Deprecierea cursului cu 0,3% în această săptămână a antrenat majorarea ratei ROBOR pe toate planurile. Partea bună este că odată cu majorarea dobânzilor se restrânge lichiditatea şi deprecierea poate fi mai uşor controlată. În ultimele 24 de ore, dobânda overnight aproape s-a dublat, odată cu deprecierea accentuată a leului, de la 1,22% la 2,05%. Este adevărat dobânda overnight depinde strict de lichiditatea din piaţă, iar aceasta este printre cele mai volatile dobânzi din piaţă. În plus, în această perioadă de depreciere a leului şi a monedelor regionale, aşa cum spune economistul ING Bank, Valentin Tătaru, "probabil că volatilitatea dobânzilor care acoperă termenele scurte este dată în principal de începutul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Nu estimăm o creştere a acestora mult peste nivelul de 2.00% acolo unde banca centrală poate oferi lichiditate overnight prin intermediul facilităţii de creditare", scrie Economica.net.

Cristian Pirvulescu: Dezvoltatorii imobiliari nu vad cu ochi buni ca Nicusor Dan sa fie primar general. I-ar incomoda. Romania incheie campania pentru alegerile locale care vor avea loc duminica, 27 septembrie. Pandemia a schimbat fata alegerilor. Fara mitinguri, fara acea agitatie politica isterica care tinea Romania in priza. Daca se va schimba configuratia politica radical, asa cum s-a intamplat la europarlementare, politologul Cristian Parvulescu este sceptic si asta pentru simplu fapt ca sistemul electoral favorizeaza PSD. La ultimele alegeri locale, PSD a castigat cu 55%, fapt care il va face sa ramana in meciul mare, cu cel mai mare numar de primari, chiar daca ar pierde si 20% dintre acestia, iar PNL probabil va fi lua votul politic si pozitia 1. Politologul Cristian Pirvulescu mai considera ca sistemul politic din Romania este greu de schimbat si asta pentru ca tara noastra este o tara in curs de democratizare, iar sistemul politic e o structura inca solida si nereformata. Pentru Cristian Pirvulescu, doar 30% dintre romani au o mentalitate liberala, pro-occidentala, procent care creste in timp. "Trecerea de la un sistem totalitar la un sistem democratic presupune si o schimbare culturala, iar aceasta necesita cam trei generatii, aproximativ 60 de ani. Deci Romania se afla la jumatatea acestui proces, este in curs de democratizare", scrie ziare.com.

Nicolae Dănilă: „30 de ani de provocări şi reforme în sistemul bancar din România“. Într-o zi de luni, la ora 8 dimineaţa, m-am prezentat în somptuoasa sală de şedinţe de la etajul 15 a Bancorex, unde mă aşteptau reprezentanţii acţionarilor băncii. Menţionez că la acel moment Bancorex nu mai avea consiliu de administraţie şi conducere executivă. Astfel a început o perioadă de şase luni deosebit de importantă pentru România. Bancorex era aproape de faliment, fără conducere, generând pierderi şi costuri imense, punând în primejdie România şi economia ei. Instituţiile internaţionale au reco­man­dat şi insistau pentru LICHIDAREA („sunset“) Bancorex, lucru agreat şi de o parte din spectrul politic al ţării. Una din primele acţiuni pe care le-am iniţiat a fost o întâlnire de lucru cu managerii băncii de la nivelurile doi şi trei. Mesajul meu a fost direct şi hotărât: „Eu nu am venit la Bancorex să lichidez banca, ci să opresc declinul riscant ce genera costuri, pierderi şi consecinţe negative pe termen lung pentru România“. Cunoşteam foarte bine soluţiile adoptate de banca centrală din SUA şi de autorităţile americane în situaţii similare şi mai cunoşteam un adevăr de care trebuia să ţin cont şi anume faptul că lichidarea unei afaceri, în comparaţie cu alte soluţii de redresare, generează costurile şi riscurile cele mai mari, scrie bancherul în Ziarul Financiar.

Poate România intra acum în ERM2, antecamera spre euro? Categoric NU! Unul dintre potenţialele planuri de dezvoltare a economiei României pe termen mediu ar putea fi Planul de adoptare a euro. Uşor de zis, greu de făcut. Şi, dacă ne uităm pe ceea ce spun experţii în materie - analiştii BNR- e clar că la momentul acesta NU putem. Dar depinde de noi să transformăm acest NU în DA, cu condiţia să lăsăm politica dâmboviţeană deoparte şi să dăm mână liberă profesioniştilor să se ocupe de Guvernare. Pentru început ar trebui să ne inspirăm de la croaţi şi bulgari şi să vedem cum şi când putem să intrăm şi noi în antecamera ERM2. BCE a anunțat în data de 7 iulie că Bulgaria și Croația (leva și, respectiv, kuna) au fost admise în Mecanismul Cursurilor de Schimb2 (ERM2), care este ante camera aderării la zona euro. În MCS2 se stă cel puțin doi ani și în cazul Bulgariei aranjamentul de “consiliu monetar” (currency board) poate fi menținut pe perioada acestui stagiu până la aderare efectivă. Bulgaria a făcut cererea de intrare în MCS2 în 2018, iar Croația în 2019 se arată în Monitorul elaborat de analiştii BNR, scrie fineco24news.blogspot.com.

Spitalele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat în ultimele luni că va iniția modificarea legislației pentru a prelua la nivel central anumite atribuții ce țin de managementul spitalelor. Concret, este vizată numirea și înlocuirea managerilor, chiar și în cazul spitalelor subordonate acum administrațiilor locale. Este exact competența ce a reprezentat miza descentralizării rețelei sanitare publice, în 2010, și a permis politizarea excesivă a sistemului. Proiectul are șanse reduse de implementare, fiind de așteptat o rezistență acerbă din partea primarilor și președinților de consilii județene. Pe de altă parte, toate eșecurile și erorile din spitale sunt decontate de către administrația centrală, în speță de Ministerul Sănătății – care nu poate interveni în managementul puternic politizat de interesele locale, scrie cursdeguvernare.ro

Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40%. Ieri, în jurul prânzului, având ceva treburi de rezolvat în oraș, cobor și mă opresc la ieșirea din bloc. Acolo, la fel ca în fiecare zi, își făcea siesta doamna Maria, vecina mea. Niciodată nu am știut ce vârstă are, până ieri. O salut respectuos, îmi răspunde la fel de respectuos, ne zâmbim și aflându-ne lângă cutiile poștale, burdușite cu pliante ce abundă de hilare promisiuni electorale, începem să discutăm. O întreb ce părere are despre majorarea cu 40% a pensiilor. Dă din cap descumpănită și îmi răspunde: „Povești!”. Continuă: „Și-au bătut joc de țară, iar acum toate preturile au crescut. Dacă nu era fiul meu să mă ajute, nu știu cum mă descurcam, am o pensie de 1600 de lei și trebuie să plătesc întreținere, medicamente, facturi. În ultimii 3 ani prețurile au crescut enorm și desi am primit câțiva lei la pensie, nu ne putem descurca cu banii, scrie project-e.ro.

Schema de ajutor pentru companiile mari, operaţională săptămâna viitoare. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunțat joi la începutul ședinței de guvern că schema de garantare a creditelor pentru companiile mari va deveni operaţională de săptămâna viitoare. „Astăzi am finalizat Convenţia cu EximBank, trece după aceea în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de la EximBank”, a declarat ministrul de Finanțe. „Convocaţi CIFGA şi luaţi odată decizia, pentru că este o aşteptare mare în privinţa acestei scheme de ajutor de stat. Am aplicat pentru IMM-uri, trebuie să oferim această schemă şi pentru companiile mari. Deci, săptămâna viitoare va fi operaţionalizată", a spus premierul Ludovic Orban, potrivit Europa Libera.

Kurzarbeit: Primii pași pentru aplicarea mecanismului - documente de întocmit. Până să ajungă să se pună problema solicitării unor bani de la stat, firmele care sunt în situația să aplice mecanismul Kurzarbeit din OUG nr. 132/2020 trebuie să adopte anumite chestiuni la nivel intern, să le stabilească programele pe o lună întreagă și să întocmească decizii pentru salariații afectați (adică cei cărora li se modifică timpul de lucru). Câteva chestiuni pe marginea acestor pași de început pentru Kurzarbeit, în viziunea unor specialiști: Potrivit OUG nr. 132/2020, angajatorul trebuie să se consulte mai întâi cu sindicatul, reprezentanții salariaților sau cu salariații înșiși, după caz, cu privire la adoptarea mecanismului Kurzarbeit la situația concretă. Acest pas nu trebuie omis, fiind prevăzut expres de ordonanță, așa cum sublinia recent și expertul în legislația muncii, Corneliu Bențe. Mai întâi se adoptă, practic, decizia de a aplica acest mecanism, la nivelul întregii firme sau doar într-o unitate sau alta, iar abia apoi se particularizează modificarea, prin documente, de la salariat la salariat, scrie avocatnet.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12421 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  Dezvoltatorii imobiliari au mutilat Bucurestiul (Vineri, 25 septembrie 2020, 8:09)

  Coresponedntu [utilizator]

  cu sprijinul primariei Bucurestistanului si primariilor de sector, serviciilor de urbanism, care au dat autorizatii de constructii pe spaga si din necunoastere. Dupa 40 de ani de comunism care au mutilat tot ce era valoros si 30 de ani de tranzitie haotica Bucurestistanul a ajuns sa arate un pic mai bine ca Damascul si mai are putin si ajunge din urma Cairo. Nu are nimic din ceea ce ar trebui sa ofere un oras european cu standard de viata ridicat : paduri urbane (nu parcuri pavelate si betonate), transport public nepoluant eficient, trafic auto lejer, piste de biciclete. Bucurestistanul nu este oras ci o aglomeratie nici macar urbana, cu o speranta de viata scazuta din cauza poluarii si stresului. Situatia se poate imbunatati doar cu masuri radicale, Vlad Tepes, asa zisii dezvoltatori imobiliari, in fapt mutilatori ai Bucurestistanului, alaturi de receptorii spagilor din administratia locala, trebuind sa plateasca, uneori cu demolarea cladiirlor ridicate pe spatii verzi, fara autorizatii , pentru distruderea cladirilor valoroase samd
  • +8 (12 voturi)    
   Dezvoltatorii imobiliari sunt turci sau tigani! (Vineri, 25 septembrie 2020, 9:00)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Turcii dau pesches, la fel si tiganii interlopi care spala milioane de euro obtinute prin prostitutie, taxe de protectie si violenta. Sunt infiltrati in PSD si PMP cel mai mult, in PNL mai putin, deloc in USR-PLUS.
   • +9 (11 voturi)    
    turciii de la Kastamonu toaca padurile Romaniei (Vineri, 25 septembrie 2020, 9:47)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    la fel ca austriecii Schweighofer. cu complicitatea hotilor de lemne si mafiei politice pe care o sponsorizeaza. Turcii construiesc in prostie fabrici de prelucrare a lemnului in Romania , au avut sprijin PSD, pe sest, sub radar, pentru ca lumea e cu ochii doar pe austrieci. aveti dreptate cu infiltrarea politicului de catre interlopi, Romania se tiganizeaza, bombardierele , cocalarii si pitipoancele doresc sa conduca aceasta tara. Este necesar un raspuns rapid si eficient al institutiilor de forta, pentru a taia radacinile clanurilor interlope , in caz contrar Romania va imbratisa soarta Bulgariei care este condusa de un bodyguard si de crima organizata. Situatia cea mai grea e in Bucurestiabad unde clanurile de interlopi, mafia imobiliara, tiganii si turcii fac legea, Viitorul primar va avea o sarcina extrem de dificila sa ofere Bucurestabadului caracteristicile unui oras in care sa se poata trai, o schimbare radicala necesita insa intrarea cu buldozerul.
   • -5 (11 voturi)    
    Deci USR-PLUS este o formațiune rasistă (Vineri, 25 septembrie 2020, 10:21)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    dacă nu are între rândurile ei cetățeni de etnie turcă sau romă.
    • -2 (4 voturi)    
     Da! (Vineri, 25 septembrie 2020, 11:29)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Ca si tine, daca nu ai in familie romi sau turci.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 septembrie 2020, 12:43)

    [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

  • +4 (6 voturi)    
   Din pacate (Vineri, 25 septembrie 2020, 10:25)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Citesc acest comentariu si nu imi pica bine, dar tocmai pt ca este adevarat! Si as mai adauga faptul ca sufera si oamenii care au luat credite pe 20 - 25 - 30 de ani, anulandu-si astfel orice flexibilitate a bugetului familiei, care sa acomodeze o problema neprevazuta sau o vacanta pe an, spre exemplu... Dar nu se opreste aici! Oamenii care traiesc in aceste blocuri nu pot fi siguri niciodata de calitatea constructiei acestora, pentru ca vedem in presa mereu tavane care pica, si pana acum am fost feriti de un cutremur mai semnificativ... dar pana cand?
 • +6 (8 voturi)    
  Politica romaneasca nu exista. (Vineri, 25 septembrie 2020, 10:16)

  palatin [utilizator]

  Exista numai Grupuri Infractionale Organizate.
 • -3 (7 voturi)    
  OARE LA CE ? (Vineri, 25 septembrie 2020, 11:34)

  jidanul [utilizator]

  Oare la ce ar fi bun Nicusor Dan ? La facut "bilute" din nas si la plimbari cu interlopii.
 • +2 (2 voturi)    
  Oare (Vineri, 25 septembrie 2020, 12:21)

  CrisJti [utilizator]

  Normal ca dezvoltatorii sunt in panica, a incercat cineva sa construiasca o casa de la zero si sa obtina autorizatie la Primarie, va spun ca exista un "price list" pentru fiecare act emis si in functie de timpul de emitere. Daca vrei sa se faca totul legal, vei astepta si 4 ani pentru o autorizatie de constructie. Toata echipa lui Firea a preluat hotiile lui Oprescu si dau totul pe spaga, mai ales dupa ce DNA-ul a fost masacrat, nu le pasa de nimeni si nimic.
 • -2 (2 voturi)    
  Nicusor Dan (Vineri, 25 septembrie 2020, 15:57)

  Ibit [utilizator]

  Este reprezentant al extremismului , procesoman psihopat . Cate procese a deschis ?
  Bine ca il place Iohannis .
  PNL-ul nu a avut alt extremist / psihopat drept candidat la primaria Bucurestiului ?
 • 0 (0 voturi)    
  Normal (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 10:50)

  Cetateanu [utilizator]

  Este evident ca aneuronatii, impotentii intelectual, (jidanul, Ibit etc) nu-l vor pe ND. Se simt frustrati si depasiti : cum sa-ti placa un intelectual performant?! Lor le plac jmecherii, hotii jecmanitorii, cei asemenea lor, care golesc finantele publice si le dau si lor un mic ceva..SILA BA!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by