​Bugetul la zi: 27% din cheltuielile statului au fost susţinute, în primele opt luni din an, din împrumuturi ● Trei luni până la liberalizarea pieței de energie electrică. Ce trebuie să știți acum ● Taiwanul, stat-model în pandemie, îngheață salariile bugetarilor în 2021 ● 10 motive pentru care, în calitate de părinte, nu doresc ca alocațiile copiilor să fie majorate ● Primarii-surpriză: trec lejer testul IQ. Dar cel al caracterului? ● Completarea stagiului la pensie: Mecanismul de "cumpărare de vechime" nu te ajută să te pensionezi mai repede ●. Efectele întârzierilor justiției. Piedone, de la dosarul Colectiv la Primăria Sector 5 ● Miza pe IT&C – studiu de caz, Iași.

Business reportFoto: Colaj foto

Bugetul la zi: 27% din cheltuielile statului au fost susţinute, în primele opt luni din an, din împrumuturi. Veniturile statului, de 201 miliarde de lei în ianuarie-august 2020, au fost cu 55 de miliarde de lei (11,2 mld. euro) mai mici decât cheltuielile (256 mld. lei). Deficitul bugetar a urcat după primele opt luni ale anului la 54,77 mld. lei, reprezentând 5,18% din PIB. Veniturile buge­tului general consolidat au scăzut cu 1,4%, iar cheltuielile au crescut cu 13,3%, arată datele Ministerului de Finanţe. „Sume în valoare de 31,17 mld. lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19“, arată o notă a Ministerul Finanţelor. Dacă aşa stau lucrurile, veniturile în octombrie/noiembrie – perioada în care ar trebui să se încheie amânarea fiscală - ar trebui să crească spectaculos. Atunci va fi ora adevărului: se va vedea dacă companiile îşi pot plăti sau nu restanţele către stat şi aceasta va fi şi măsura sănătăţii lor financiare, scrie zf.ro.

Trei luni până la liberalizarea pieței de energie electrică. Ce trebuie să știți acum. Șase milioane de români plătesc acum energia electrică la prețuri reglementate de stat. Acestea vor dispărea peste trei luni, de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică. Ce trebuie să știți, dacă vă aflați încă în această situație. De la 1 ianuarie 2021 se va liberaliza complet piața de energie electrică pentru consumatorii casnici. În momentul de față, există două categorii de consumatori casnici: cei care sunt deja în piața concurențială (circa 2,6 milioane) care au schimbat furnizorul și/sau contractul și cei care primesc în continuare energie electrică la prețuri reglementate de stat (citca șase milioane) de la furnizorii de ultimă instanță (FUI) Enel, Electrica, CEZ și E.On. Pentru prima categorie nu se schimbă nimic, ei sunt deja în piața concurențială și pot oricând, ca și până acum, să schimbe furnizorul în termen de 21 de zile, gratuit, dacă li se pare că este altcineva cu o ofertă mai bună. Modificările sunt importante pentru cea de-a doua categorie, care reprezintă încă majoritatea consumatorilor casnici, scrie economica.net.

Taiwanul, stat-model în pandemie, îngheață salariile bugetarilor în 2021. Salariile profesorilor, soldaților și angajaților guvernamentali nu vor crește în anul 2021 în Taiwan, din cauza poverii financiare aduse de pandemia de coronavirus, au anunțat sâmbătă autoritățile de la Taipei, potrivit TaiwanNews.com. Decizia a fost luată pe baza unui studiu detaliat al Guvernului în privința situației sale financiare, a estimărilor privind inflația și a celor privind creșterea produsului intern brut și nivelul veniturilor în domeniul privat. Guvernul a mai luat în considerare faptul că anumite autorități regionale și locale vor avea nevoie de fonduri suplimentare, în vreme ce guvernul central ar putea fi nevoit să facă injecții în economie prin intermediul bugetelor speciale, scrie libertatea.ro

10 motive pentru care, în calitate de părinte, nu doresc ca alocațiile copiilor să fie majorate. Este cunoscută decizia recentă a CCR cu privire la dublarea alocațiilor copiilor. Dar de ce nu ar dori cineva pentru copiii săi și de ce nu aș vrea totuși, ca părinte, dublarea alocației? La prima vedere ar părea ca ies în câștig, cu un beneficiu direct, să spunem de 300 de lei pe lună. Va supun atenției 10 motive pentru care nu doresc ca alocațiile să fie majorate:

1. Atunci când înțelegi mecanismele de bază ale economiei și ale banilor, nu este nevoie să te convingă nimeni că o măsură e bună sau rea. Mai mult, nici nu te poate manipula.

2. Îmi este clar (și nu e nicidecum greu să vedem asta) că această măsură, coroborată cu altele ne poate duce pe toți la dezastru, cu efecte pe termen lung, scrie profesorul Mihai Sebea pe project-e.ro.

Primarii-surpriză: trec lejer testul IQ. Dar cel al caracterului? În cadrul procesului de schimbare a clasei politice un subiect aparte a fost cel al oportunității implicării oamenilor de afaceri în politică și în administrație. Omul de business Ion Țiriac era dat ca favorit la funcția de prim-ministru (ceea ce nu s-a întâmplat niciodată) și ne putem aminti că, la un moment dat, George Copos a fost, pentru o scurtă perioadă, viceprim-ministru al guvernului. Ceea ce nu l-a împiedicat ca, peste câțiva ani, să execute o pedeapsă cu privarea de libertate.

Una peste alta, înnoirea clasei politice a rămas doar o vorbă goală, iar implicarea în administrație a antreprenorilor și profesioniștilor a fost sporadică și fără efecte vizibile. Toate „corpurile străine” care au îndrăznit să facă pasul în politică, precum oameni de afaceri sau profesioniști, au fost neutralizate, adică, în loc să schimbe sistemul, au fost schimbate de sistem. Din acest punct de vedere, alegerile locale din 27 septembrie a.c. au adus nu doar câțiva învingători politici surprinzători, ci și CV-uri interesante, scrie rfi.ro

Completarea stagiului la pensie: Mecanismul de "cumpărare de vechime" nu te ajută să te pensionezi mai repede. Un aspect esențial din OUG 163/2020 este că vizează doar contributivitatea pentru pensia pentru limită de vârstă. Adică cei care aleg să plătească din urmă pentru perioadele în care nu figurează deloc drept contributori în sistemul de pensii nu pot să achite CAS-ul pentru a câștiga dreptul de pensionare anticipată sau pentru a-și spori pensiile deja în plată. O primă chestiune peste care dăm în ordonanță - mecanismul nu se adresează celor care sunt deja pensionați. Pentru că nu distinge în niciun fel, ci specifică doar persoane care "nu au calitatea de pensionari", înseamnă că e vorba de orice drept la pensie. Mecanismul ajută doar la completarea din urmă, nu pentru viitor, a perioadelor în care persoana nu figurează în sistem cu contribuție plătită, dar pentru pensia pentru limită de vârstă, nu pentru alt tip de pensie. Cu alte cuvinte, mecanismul nu îi ajută pe cei care vor să plătească CAS pentru a ieși mai repede la pensie, scrie avocatnet.ro.

Programele Rabla și Rabla Plus pentru persoane juridice se prelungesc până la 30 octombrie. Perioada de înscriere a persoanelor juridice în programele "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" a fost prelungită până la data de 30 octombrie 2020 inclusiv, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor sau dealerilor auto pentru a cumpăra un automobil nou, scrie romanialibera.ro.

Efectele întârzierilor justiției. Piedone, de la dosarul Colectiv la Primăria Sector 5. Cristian Popescu Piedone a mai fost primar, dar la Sectorul 4, între 2008 și 2015. Avea să demisioneze după tragedia din clubul Colectiv care a dus la moartea a 65 de tineri. Inițial a negat orice responsabilitate și a afirmat: „sunt acoperit de acte", dar la cinci zile și-a dat demisia și avea să fie reținut de DNA, iar apoi arestat preventiv. Piedone şi două angajate din primărie au fost arestaţi preventiv în 7 noiembrie 2015, în urma deciziei Tribunalului București, şi puşi în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel. După patru ani, pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Tribunalul București la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. A făcut recurs și așteaptă decizia Curții de Apel. În situația în care aceasta va fi tot de condamnare, Piedone își pierde mandatul de primar, scrie europalibera.org.

Miza pe IT&C – studiu de caz, Iași: VAB produsă de tehnologie a crescut de 6 ori în 10 ani, sporindu-și de 2,5 ori aportul la dezvoltarea județului. Clujul a cunoscut în perioada 2007-2017 cea mai accelerată dezvoltare a sectorului IT&C din rândul județelor mari, ale căror indicatori au fost analizate de cursdeguvernare.ro pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat județul Iași, care a consemnat a doua cea mai bună dinamică a dezvoltării sectorului IT&C, atât ca evoluție în valoare absolută cât și din perspectiva ponderii adjudecate de acest sector în valoarea adăugată brută produsă de întreaga economie a județului, scrie cursdeguvernare.ro.

Radu Hanga, președinte BVB: Statutul de piață emergentă ne-a introdus într-un univers investițional care în termeni de bani înseamnă 250 miliarde de euro. "Două caracteristici pot rezuma bine evoluția bursei de la București în acest prim semestru: volatilitate și maturitate. În ciuda dificultăților din prima jumătate a anului, putem spune că anul 2020 se anunță un an cu multe proiecte și progrese pentru BVB. Promovarea efectivă la statutul de Piață Emergentă este, cu siguranță, cea mai semnificativă realizare și, fără îndoială, va aduce investitori instituționali străini noi care să contribuie la finanțarea economiei românești" spune Radu Hanga, președintele BVB, într-un amplu interviu pentru FinEco24News.

S&P: Deficitul fiscal al României ar putea să depășească 10% din PIB în 2021, odată cu majorarea pensiilor cu 40% . S&P Global Ratings se așteaptă ca, odată cu creșterea pensiilor cu 40% – și cu alte măsuri expansive – deficitul fiscal al României să depășească 10% din PIB în 2021 și să rămână aproape de acest nivel în următorii doi ani. Agenția continuă: “Datoria netă a României față de PIB ar crește rapid pentru a depăși 60% din PIB în 2023, comparativ cu așteptările noastre actuale de 45%. În mod similar, cheltuielile cu dobânzile raportate la veniturile totale ale guvernului ar crește în mod substanțial pe fondul creșterii nevoilor de finanțare pe termen scurt și presupunând creșterea costurilor de finanțare”, scrie financialintelligence.ro

Asigurările, al patrulea cel mai afectat sector de pandemie la nivel global, după HoReCa, bănci şi energie. Ce pierderi au avut. Asigurările au reprezentat al patrulea cel mai afectat sector la nivel global, după HoReCa, bănci şi energie, în contextul pandemiei, înregistrând o scădere de 21% a randamentului total pentru acţionarii celor mai mari asiguratori mondiali, potrivit studiului Boston Consulting Group. „Industria asigurărilor a fost al patrulea cel mai afectat sector din economie, fiind depăşit doar de hoteluri şi agrement, bănci şi energie. La jumătatea lunii iunie 2020, din cauza pandemiei, industria asigurărilor înregistra o scădere de 21%, din perspectiva randamentului total pentru acţionari, în timp ce indicele bursier S&P Global 1200 a pierdut doar 9%. Decalajele între companii cu performanţe superioare şi inferioare din industria asigurărilor este acum mai mare decât din orice altă industrie studiată”, arată studiul, citat de adevarul.ro.