​Într-o seară de august, Adriana T., analist de risc în centrala unei bănci din București și George, soțul ei, s-au așezat în livingul apartamentului lor din sectorul 1 cu o hartă detaliată a localităților din jurul Capitalei. Voiau să renunțe la apartamentul central pe care îl ocupau cu chirie și să-și caute ceva mai ieftin la 30-40 de kilometri de Capitală. Și Adriana și George lucrau deja remote iar apropierea de locul de muncă nu mai era defel o prioritate. În plus, cele două camere pe care le aveau îi încurca mult din cauza conferințelor online de serviciu care se lăsau cu tonuri ridicate care se auzeau dintr-o cameră în alta. Ca Adriana și George sunt mii de bucureșteni, brașoveni și clujeni, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de către imobiliare.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor acte adiționale la contractele de muncă, atât Adriana cât și George nu vor reveni fizic la birou mai devreme de vara viitoare. Acum ei dau circa 750 de euro pe lună, iar o ditamai casa cu curte într-un sat nu departe de București pe care o găsiseră în urmă cu două săptămâni la o chirie 300 de euro/lună deja era dată. Așa că s-au uitat spre alte oferte.

”Noi i-am și forțat puțin mâna proprietarului, recunosc. I-am cerut o reducere a chiriei profitând de pandemie, dar el nici n-a vrut să audă. Nici măcar 10 euro nu a vrut să scadă. Așa că l-am anunțat că renunțăm și îi punem cheile apartamentului în brațe, să-și caute el clienții”, spune Adriana.

Potrivit datelor furnizate de Dorel Niță, Head of Research Analizeimobiliare.ro și Andreea Popa, Sales Manager la aceaași companie, cererea de case de închiriat în zonele periurbane din Ilfov aproape că s-a dublat din februarie 2020 până în august. La apartamentele de închiriat aflate în zona periurbană cererea a crescut cu ”doar” 50%.

În cazul zonelor periurbane din Brașov, creșterea cererii de case de închiriat este de peste 100%, în vreme ce la Cluj, cererea de case pentru închiriat aflate înafara municipiilor a crescut tot cu 100%.

Singura teamă a celor doi este că nu se vor obișnui prea ușor cu viața la țară. Avem și apă curentă și internet, dar confortul este mult diferit față de ceea ce aveam în București. Pe de altă parte una e să stai la bloc între mii de decibeli de la mașinile din stradă sau de la asfaltările de campanie și cu totul altceva altceva e să-mi pun biroul sub vișinii din curte și să lucrez liniștită, mai spune Adriana. Asta ca să nu mai spun de economiile pe care le facem cu chiria și cu celelalte cheltuieli privind timpul liber. În București mai ieșeam seara la câte o terasă dar la țară nu doar că nu prea ai unde ieși, dar prefer să stau pe băncuța din curte și să privesc cerul. N-am mai stat să privesc stelele din facultate, mai spune râzând Adriana.

„Culmea e că părinții noștri stau tot la casă cu curte în județul vecin. Dar nicio secundă nu ne-a trecut prin cap să ne mutăm la ei. Sunt altă generație, n-ar înțelege de ce muncim câte 10-12 ore pe zi. Și decât să ne certăm pe tot felul de nimicuri am preferat să închiriem noi ceva al nostru. Vorba unui coleg american: acasă este acolo unde te conectezi la wi-fi și îți pui seara un pahar de vin înainte de cină. Nu contează dacă asta se întâmplă la bloc în centrul unei capitale europene sau într-un sat, la o casă cu fântâna în curte”.