Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit previziunile pentru economiile emergente în care investește, după ce măsurile de reducere a impactului coronavirusului au durat mai mult decât se anticipase anterior (şi riscă să redevină mai restrictive), scrie Norel Moise pe blogul personal. BERD prognozează acum o contracție globală în economiile analizate de 3,9% în acest an și o revenire anul viitor de 3,6%. Previziunile anterioare publicate în luna mai prevedeau o scădere în 2020 de 3,5% și o recuperare mai puternică, de 4,8% în 2021.

Sediul BERD LondraFoto: ebrd.com

Noul raport include concluziile unui sondaj efectuat în august 2020 de BERD și Institutul ifo din München, care arată că impactul economic al crizei Covid-19 asupra vieții oamenilor a fost mai pronunțat în regiunile BERD decât în ​​Europa avansată. Potrivit sondajului, pierderile de locuri de muncă și, în special, închiderea afacerilor, par a fi mai răspândite decât în ​​timpul crizei financiare globale, iar povara crizei este suportată în mod disproporționat de cei cu niveluri mai scăzute de educație și venituri.

Sondajul arată că 73% dintre respondenții din regiunile BERD afirmă că au fost afectați personal de criza Covid-19, comparativ cu doar 41% din Europa avansată, unde pachetele de stimulare erau de obicei mai mari. Lucrătorii din regiune s-au bazat până acum mai mult pe ocuparea forței de muncă suplimentară decât în ​​timpul crizei financiare mondiale. Aproximativ o cincime dintre respondenții din regiunile BERD spun că și-au mărit orele la locul de muncă existent. O pondere similară spune că au început un al doilea loc de muncă.

Citește întregul articol pe blogul lui Norel Moise.