Recensământul de probă al populației, care precede recensământul de anul viitor al populației și locuințelor va avea loc în primele două săptămâni ale lunii viitoare, spune președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro. Spre deosebire de recensământul anterior, de data aceasta populația va avea la dispoziție două luni pentru a se auto-recenza, iar chestionarul va include și întrebări venite din partea societății civile, mai adaugă șeful Statisticii.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

”Noi încă de la început am proiectat recensământul într-o formă mixtă, încercând să reducem cât de mult contactul cu cetățeanul. Vom folosi cât mai mult surse administrative, iar într-o a doua etapă am prevăzut culegerea datelor prin auto-recenzar”, explică Tudorel Andrei.

Ca schimbări față de anteriorul recensământ, ”Nu am mai lăsat ca data trecută pentru auto-recenzare doar 10 zile la dispoziție. La acest recensământ oamenii vor avea posibilitatea de a se auto-recenza timp de două luni. Iar în cazul celor care nu se auto-recenzează nu avem ce face, vom merge din ușă în ușă”, crede președintele INS.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care completează greșit datele la auto-recenzare, Andrei se bazează pe cheile de verificare oferite de celelalte surse utilizate. ” Sunt acele corelații statistice care sunt greu de păcălit. În plus, mai dispunem și de datele administrative, așa încât nu cred că vor fi cazuri de completare defectuoasă a chestionarului.

Despre recensământul de probă: ”În curând vom avea recensământul de probă, unde ne interesează mai mult cum interacționează persoanele cu mediul online, dacă e făcută sectorizarea corect...mai mult detalii tehnice, așadar. Acest recensământ de probă va fi în 1-15 noiembrie.”, consideră Tudorel Andrei

Recensamântul propriu-zis va începe în iunie și iulie cu colectarea datelor administrative, urmând ca în august și septembrie să aibă loc autorecenzarea iar în septembrie și octombrie se va intra în teren acolo unde nu s-a reușit auto-recenzarea.

Despre setul de întrebări utilizat: ”Recensămintele se realizează la nivel mondial în aceeași perioadă, fie în 2020 fie în 2021. Cea mai mare parte de întrebări este comună în toate țările din UE. Înafară de acestea, mai sunt și întrebări specifice. În afara celor specifice care au fost cerute în mod expres, noi am pus în lege ca diferitele organizații sau instituții pot propune până la 6 întrebări noi. Știu că Gelu Duminică a trimis un asemenea set de întrebări. Va fi, prin urmare un set de întrebări din partea societății civile.Pe mine mă interesează de pildă ce se întâmplă cu familiile din care unul din membri a plecat în străinătate. Ce se întâmplă cu copilul, cu cel în vârstă rămas acasă....Dar nu putem pune nici prea multe întrebări pentru că și așa chestionarul este stufos. Amintesc cu această ocazie că acest recensământ nu este al INS ci e al întregii societăți”, conchide președintele INS , Tudorel Andrei.