​România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE), conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). În ședința de Guvern de joi a fost aprobat un Memorandum în acest sens.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Caracteristicile împrumutului acordat României:

• perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);

• împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;

• valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;

• maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;

• împrumutul va fi acordat în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Conform MFP, împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Dintre aceste măsuri, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene:

  • șomajul tehnic
  • programul de muncă flexibilă
  • alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profeșioniști a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19
  • sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Din partea României, Acordul de împrumut va fi semnat de ministrul finanțelor publice. După semnarea de către ambele părți, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislației în vigoare, prin act normativ cu putere de lege.

Potrivit MFP, alături de România în cadrul acestui instrument au accesat finanțare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la cca. 87,4 mld. EUR.