De multă vreme se vorbește de restructurarea aparatului bugetar. În practică, lucrurile stagnează. Acum se întâmplă asta din cauza COVID-19. Numărul de bugetari a crescut în ultimul an, e adevărat, cu circa 5.000. E corect să te uiți la cifre și pe componente pentru a putea vedea de ce a urcat. Să ne uităm puțin la cifrele publice de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Total salariați bugetari:
August 2019 – 1.225.140
August 2020 – 1.230.083
Deci numărul a crescut.
Totuși, trebuie să aruncăm o privire la personalul bugetar din administrația centrală:
august 2019: 783.996
august 2020: 785.228
S-a majorat și aici.
Pentru a ne face o idee, trebuie să ne uităm la ce este diferit anul acesta: Covid-19.
De precizat că în zona sănătății, unde este nevoie de persoane, a crescut numărul.
La Ministerul Sănătății:
August 2019: 16.739
August 2020: 17.577
La unitățile sanitare finanțate prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate:
August 2019: 66.676
August 2020: 71.252
Unități sanitare din rețeaua sanitară a autorităților locale (aici intră cele din zona administrației publice locale finanțate parțial sau integral din venituri proprii):
August 2019: 133.642
August 2020: 136.363
În total a crescut numărul de salariați din zona sănătății cu 8.185, din care 5.414 sunt considerați ca fiind în administrația centrală.
Așadar, în alte zone/ministere/instituții a scăzut numărul de salariați bugetari (au plecat din diverse instituții, poate mulți prin pensionare), în timp ce s-a majorat cu 8.158 pe partea de sănătate.
Exemple de scăderi ale numărului de salariați:Dacă ne uităm la numărul salariaților din Ministerul Finanțelor (include și ANAF), din august 2019 până în august 2020 a scăzut cu 729 persoane, la Ministerul Agriculturii cu 79, Academia Română -68, SPP a scăzut cu 11, Ministerul Muncii -160, Ministerul Justiției -57, Curtea de Conturi -50.
Exemple de creșteri:
La Secretariatul General al Guvernului a crescut numărul cu 1.261 persoane, Ministerul Apărării +1265, la Ministerul Public s-a majorat cu 33, la STS cu 51, Ministerul Fondurilor Europene cu 11.
O administrație informatizată bine ar putea duce la scăderea numărului de bugetari. O reformă în acest sens încă întârzie, mai ales dacă ne gândim că pandemia continuă și este nevoie de resurse financiare pentru asta. Săptămâna trecută, Florin Cîțu a fost întrebat dacă va crește sau va îngheța salariile în bugetul pe anul viitor și dacă o eventuală creștere salarială la bugetari va veni la pachet cu demult promisa reforma a administrației publice, având în vedere că în multe postări a spus că PSD dorea să facă asta. Răspunsul său a fost: "Va vom prezenta bugetul pentru anul viitor la momentul oportun. Știți foarte bine că bugetul trebuie aprobat de Guvernul următor. În acest moment am început o analiză a cheltuielilor pe ordonatori de credite. O să vedem exact care este execuția. Totul va fi prezentat de Guvernul care va fi după alegerile din 6 decembrie".
Pe tema restructurării aparatului bugetar și-a exprimat opinia și Ionel Dancă, în iunie: „Având în vedere necesarul de cheltuieli bugetare, care a crescut enorm ca urmare a cheltuielilor făcute cu criza sanitară și a cheltuielilor făcute pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, veniturile, toate măsurile de sprijin pe care le-am adoptat în această perioadă, vor reclama în perioada următoare, pentru anul următor, o ajustare a deficitului bugetar care trebuie făcută inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar”.
Ce decizii se vor lua, rămâne de văzut. Vom vedea după alegeri.
.
Oricum statistica e viciata pt ca nu ia in calcul si toate plosnitele din tot felul de institutii si regii unde atatea pile toaca banii degeaba multi incarcand volumul de lucru al DNAului.
Si in contextul in care PSD inca controleaza Parlamentul nu vad cum ar fi putut schimba legile.
A fost cea mai dramatica miscare facuta prin HG adicalea prin vrerea si puterea guvernului. Totul a fost de natura politica. Punct.
Pare ca nu prea stii cum sta treaba de fapt.
este vorba despre vointa politica care lipseste de la maretul partid PNL. Pacat pentru ca ma asteptam la mai multe de la el dar are oameni slabi, putin pregatiti pe materie, fara lipsa de experienta in conducere si asta se vede repede si de la distanta.
Nu voi acum toate schimbarile dar macar ceva, pe ici, pe colo, prin partile esentiale.
Avem o nepriceputa la educatie, unul care vrea sa se imprieteneasca cu Primarul ales din MB si care este la Transporturi, o caprioara muncitoare dar inabila la MM, un nenea ca vai de mama noastra la MS si acu vrei matale sa zic ca este ghine??? Nu poci!
Nu am zis ca ma impresioneaza pozitiv guvernul; si eu cred ca puteau fi mult mai eficienti pe multe planuri si cam am impresia uneori ca se taraie pe sub o caciula prea mare pt capacitatile echipei.
Ar fi trebuit sa fie luna in care guvernul actual a fost instalat.
Sa nu uitam ca guvernul Dancila a facut angajari masive in ultimele 2 luni de guvernare si mai ales in perioada cand era clar ca vor pica sau dupa ce au picat si se astepta instalarea noului guvern.
cu atatia angajati ar trebui sa arate perfect orasul asta si cand colo el e ultimul in Europa civilizata
Ce le mai place unora sa isi puna cenusa in cap si cand nu este cazul...
Sectorul 3 arata ca orice zona europeana reusita, apoi nu comparati Romania cu Germania, Franta, Anglia, etc.
Romania nu are colonii prin Africa, nu are firme care capuseaza alte tari ( apa, banci, benzinarii, hipermarketuri, etc)
Sa vezi acolo angajari!
Ian 2018: Total bugetari = 1.217.172
Nov 2019: Total bugetari= 1.242.655
Ian 2020: Total bugetari = 1.241.072
Mai 2020: Total bugetari = 1.247.490
Aug 2020: Total bugetari = 1.230.083
din care:
Administratia locala:
Ian 2018: 261.614
Aug: 2020: 275.880
Pare ca au fost angajari in contextul crizei Covid, dar in general s-a mers pe restructurari prin multe instiutii centrale. Nu prin toate.
La primarii insa, nimic.
sa nu imi spui Zoe ca deja functioneaza ca ma dau pe spate, Zoe, Zoe..