Două lucruri care au fost anunțate săptămâna trecută se află într-un proiect de OUG ce va fi discutat, în primă lectură, în ședința de Guvern de joi, potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. Este vorba despre eșalonarea pe 12 luni la plata taxelor, fără garanții, pentru firmele afectate de COVID și de scutirea de impozit specific pentru sectorul HORECA până la finalul anului.

HotNews.roFoto: Hotnews

1. "În primul rând, știu că pentru 25 octombrie au existat îngrijorări și foarte multe companii ne-au abordat și ne-au spus că s-ar putea să aibă probleme cu plata datoriilor. Și atunci, v-am spus că joi vom avea în primă lectură o ordonanță de urgență pentru eșalonarea datoriilor care au fost acumulate de la începutul stării de urgență și până la 25 octombrie. Aceste datorii vor fi amânate pe o perioadă de 12 luni și eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic fără a mai fi necesară constituirea de garanții", a spus Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, eșalonarea se acordă în cel mult cinci zile și nu este necesară constituirea de garanții.

"În continuare venim în sprijinul companiilor din România, vrem să ne asigurăm că toate trec peste această perioadă dificilă. În același timp, iar este o informație pe care trebuie să o aveți, cererile de eșalonare vor putea să fie depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv", a afirmat el.

2. Tot în ședința de guvern de joi, spune el, în aceeași ordonanță vor avea în primă lectură și scutirea de impozit specific pentru sectorul HORECA care se va prelungi până la finalul anului.

"Aici iarăși trebuie să spun pentru că foarte mulți oameni nu știu, dar sectorul a avut deja o scutire a impozitului specific pe o perioadă de 150 de zile vom face această scutire până la finalul anului. Aceasta înseamnă că în 2020 întreg sectorul HORECA este scutit de plata impozitului specific pentru tot anul", a mai arătat Cîțu.