Cele zece mari priorităţi în agricultură, de rezolvat în următorii şapte ani/ Cea mai mare problemă anul acesta, gestionarea apei

de DP     HotNews.ro
Marţi, 6 octombrie 2020, 12:24 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Oros
Foto: facebook
Zece probleme, priorităţi mari în agricultură, care vor trebui creionate într-un program naţional strategic şi rezolvate în următorii şapte ani, au fost identificate, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul videoconferinţei „Agriculture Reloaded”, organizată de agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Plurivox.

"În primul rând, vorbesc de corectarea balanţei comerciale pentru produse agroalimentare, care în ultimii ani a luat-o la vale, anul trecut înregistrând un deficit de 1,3 miliarde euro. Acolo trebuie neapărat să facem ceva. Trebuie să sprijinim mai consistent tot ce înseamnă procesare, depozitare, în aşa fel încât dacă exportăm, să exportăm şi noi produse cu valoare adăugată”, spune Oros.

"Din nefericire, anul acesta, pe lângă efectele negative ale pandemiei, care s-au reflectat în toată economia naţională şi europeană, a fost afectată şi agricultura, chiar dacă în acest sector activitatea nu a fost oprită deloc. Totuşi, efecte negative au apărut, fie din cauza faptului că s-au închis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultura şi industria alimentară, fie pentru că s-a modificat profund comportamentul cumpărătorului şi acesta este un fapt pe care va trebui să îl analizăm separat serios, şi care va avea consecinţe multă vreme de aici înainte", a mai declarat marţi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul videoconferinţei „Agriculture Reloaded”.

Oros spune că au apărut pierderi semnificative în unele sectoare ale agriculturii şi ale industriei alimentare, care sunt greu de cuantificat acum, deoarece unele pierderi au apărut pe parcurs, chiar la începutul crizei, iar pentru alţii în lunile care au urmat, iar seceta nu a făcut decât să agraveze acest fapt.

"Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafaţă de peste 1,1 milioane hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare. Nu avem încă cifrele, dar din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea soarelui. Noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi. Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul", a precizat ministrul Agriculturii.

Oficialul spune că acum încearcă să creioneze nişte priorităţi, identificând zece priorităţi mari în agricultură, fundamentate de nevoile pe care agricultura românească le are acum.

"În primul rând, vorbesc de corectarea balanţei comerciale pentru produse agroalimentare, care în ultimii ani a luat-o la vale, anul trecut înregistrând un deficit de 1,3 miliarde euro. Acolo trebuie neapărat să facem ceva. Trebuie să sprijinim mai consistent tot ce înseamnă procesare, depozitare, în aşa fel încât dacă exportăm, să exportăm şi noi produse cu valoare adăugată. Apoi, un lucru important este asocierea. Am reuşit anul acesta să ajutăm mediul asociativ din România să fie reprezentat la Bruxelles, Ministerul Agriculturii plătind acele cotizaţii, în aşa fel încât ei să aibă drepturi depline în cadrul COPA-COGECA", a mai spus Oros.

O altă problemă este cu micul producător şi cu micul procesator, care foarte greu reuşesc să îşi vândă toată producţia sau la preţuri competitive. Pentru cei mici, cooperativele reprezintă singura soluţie realistă, afirmă ministrul, care precizează că va stimula consolidarea acestor cooperative.

A patra prioritate este consolidarea pieţelor locale.

"Producem mult prea puţin faţă de consumul intern. Dar trebuie mult mai atenţi cu această piaţă locală şi aici mă refer şi la faptul că piaţa locală trebuie să fie o oportunitate pentru producătorii locali", a mai spus el.

O altă mare problemă identificată este legată de calificarea forţei de muncă şi trebuie insistat pe învăţământul profesional, considerând că soluţia este învăţământul profesional dual, unde să pregătească personal calificat.

"Cea mai mare problemă anul acesta a părut să fie gestionarea apei. În ultima perioadă au fost ani în care regimul precipitaţiilor a fost unul foarte bun pentru agricultură şi am cam uitat să întreţinem şi să reparăm această infrastructură fie de irigaţii, fie de drenaj. Iar anul acesta, când am avut nevoie acută de apă, am constatat că deşi am dat drumul la apă pe canale din martie, apa a ajuns abia pe 500.000 hectare, foarte puţin, total insuficient. De aceea va trebui în următoarea perioadă să investim mult şi foarte repede în această infrastructură de gestionare a apei. Avem oportunitatea ca prin acest Program Naţional de Rezilienţă şi Relansare Economică, Guuvernul a acceptat ca peste 6 miliarde euro să-i direcţionăm pentru a reabilita toată infrastructura de gestinoare a apei", a mai spus ministrul Oros.

În plus, autorităţile se vor gândi cum gestionează riscurile, să lucreze la apariţia unor fonduri mutuale cu care agricultura să poată să gestioneze riscurile.

Aceste nevoi trebuie creionate într-un program naţional strategic, pentru a putea fi rezolvate în următorii şapte ani, mai spune ministrul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





698 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  daca investiti fara cap si cu furt in "irigatii" (Marţi, 6 octombrie 2020, 12:40)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  puteti topi si 6-0 mld euro si tot degeaba...deci, investiti 6 mld euro ca sa ajutati niste privati...sigur, pana la urma e vb de sectorul alimentar, strategic pt orice natiune, deci se poate justifica acest ajutor de stat mascat...problema e cum o faceti, ca si Dragnea & co s-au laudat cu sistemele de irigatii refacute si...ne uitam ca anul acesta nu au functionat, deci deja s-au investiti (degeaba) niste miliarde si pana acum...
  Apoi, si investitiile astea in irigatii....in canale, nu inseamna neaparat ca faci si irigatii, agricultura moderna se face prin irigare cu picatura, cu alte metode, nu cu aruncatul de apa (de unde, cand e seceta?!) pe canale si otova peste plante....uitati-va ls state care fac asta demult si folosesc mult mai putina apa si cu rezutalte excelente-Israel, Turcia, Spania...ce metode au acolo. In asa ceva ar trebui investiti.+sisteme tehnologice de optimizare- cu drone, de ex, care sa masoare din aer deficitele de umidtate si excesele si sa compenseze sistemele automat...e mult loc de investitii cu cap si de optimizari in agricultura, cu tehnologia IT.
  Si daca juma din contracte sunt parandarat...alta problema+eternii Dorei din institutii si chiar din privat...
 • +1 (1 vot)    
  Unde-i sistemul de irigații comunist? (Marţi, 6 octombrie 2020, 13:06)

  Tayen [utilizator]

  Ce bun ar fi fost. Dar l-au furat și vandalizat bruneciorii, cot la cot, uneori, cu majoritarii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by