Raport Banca Mondială: Sărăcia în România este de așteptat să crească. Deficitul va fi mare și în 2021/ Absorbția fondurilor europene este foarte importantă

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 7 octombrie 2020, 10:28 Economie | Finanţe & Bănci


Raport Banca Mondiala
Foto: Banca Mondiala
​Prelungirea pandemiei a afectat grav activitatea economică a României și veniturile gospodăriilor pe termen scurt, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, un răspuns fiscal proactiv, dar constrâns, a sprijinit firmele să păstreze angajații și a menținut veniturile gospodăriilor. Economia este de așteptat să scadă cu 5,7% în 2020, având în vedere redresarea lentă a producției și a anului agricol sărac. Sărăcia este de așteptat să crească pe măsură ce impactul COVID-19 afectează sursele de venit interne și duce la contracții ale remitențelor, în timp ce seceta îi afectează pe fermieri.

Foarte pe scurt:


• Deficit bugetar estimat la 6,3% în 2021
• Creșterea deficitului va împinge datoria publică la 45,1% din PIB în 2020 și la 47,7% în 2021
• Sărăcia este de așteptat să crească din cauza: pandemiei interne, anului agricol sărac și a veniturilor scăzute din remitențe
• Creșterea de 40% a pensiilor, dacă nu este întoar, va avea impact asupra stabilității economice, în timp ce, pe termen scurt va duce la scăderea ratingului de țară
• Un risc adițional vine din absorbția istorică slabă a fondurilor europene
• Economia este de așteptat să se contracte cu 5,7% în 2020 și să crească cu 4,9% în 2021

„Economia s-a contractat cu 4,7% în primul semestru, condusă de un declin de 10,5% în cel de-al doilea trimestru. Pe partea de cerere, exporturile de bunuri și servici au scăzut cu 15,1% în primul semestru, pe măsură ce partenerii comerciali europeni au fost afectați semnificativ de criză. Importul s-a contractat mai puțin decât exporturile (9,4%), ceea ce a dus la un deficit comercial în creștere cu 21% în S1”, se arată în document.

Potrivit acestuia, veniturile din comerț și servicii au scăzut cu 17% în S1, dar indicatorii indică spre un recul.

• Declinul brusc al productivității a dus la deteriorarea condițiilor din piața muncii, cu efect în special pentru tineri angajați și femei: locurile de muncă vacanțe au scăzut între Trimestrul 1 și al doilea în timp ce rata șomajului a crescut la 5,4% în iulie, de la 4,1% în februarie. Pierderea locurilor de muncă și a veniturilor gospodăriilor au fost cauzate de șomajul tehnic, care a acoperit 1,3 milioane de beneficiari în timpul stării de urgențp la un cost de aproximativ 370 milioane euro (0,2% din PIB).

„Evaluările asupra impactului COVID-19 arată o creștere substanțială a ponderii populației la risc de sărăcie în aprilie 2020, deoarece oportunitățile pe zona veniturilor pentru muncitorii săraci sau aproape săraci au scăzut și aproape o treime din gospodării au raportat scăderi ale veniturilor”, spune Banca Mondial[.

• Pe măsură ce muncitorii inactivi temporar s-au întors la muncă, ponderea gospodăriilor care raportează venituri mai mici față de perioada pre-COVID-19 a scăzut puțin sub 20%, impactul asupra veniturilor fiind resimțit în gospodării, atât în cele sărace, cât și în cele care o duc bine.

Economia este de așteptat să se contracte cu 5,7% în 2020. Severitatea recesiunii și magnitudinea revenirii din 2021 depinde de evoluția crizei din sănătate și de politicile de răspuns, de impactul stimulentelor economice naționale și de cele urmărite la nivel european. Instituția estimează o creștere de 4,9% în 2021.

• România este de așteptat să primească 79,9 miliarde euro de la EU până în 2027. Această sumă va fi primită prin fondurile europene 2021-2027 (49,5 miliarde euro) și prin planul de recuperare (30,4 miliarde euro).

• Deficitul fiscal este de așteptat să ajungă la circa 9% din PIB în 2020. Pentru 2021 estimează 6,3%

„O reducere substanțială a deficitului în 2021 este improbabilă având în vedere că Guvernul va trebui să susțină procesul economic de recuperare. Creșterea deficitului va împinge datoria publică la 45,1% din PIB în 2020 și la 47,7% în 2021, de la 37,6% în 2019. Totuși, procentul va rămâne unul dintre cele mai mici din UE”, spune Banca Mondială.

• Sărăcia este de așteptat să crească în urma triplului impact al veniturilor cu care se confruntă segmentele mai sărace ale populației, sub forma: pandemiei interne, anului agricol sărac și a veniturilor scăzute din remitențe.

• Pe termen scurt, provocarea cheie este de a contracara criza COVID-19 și de a limita consecințele asupra sănătății și economiei.

• Creșterea de 40% a pensiilor adoptată recent de Parlament, dacă nu este întoarsă va avea impact asupra stabilității economice, în timp ce, pe termen scurt va duce la scăderea ratingului de țară.

• Un risc adițional vine din absorbția istorică slabă a fondurilor europene, ceea ce ridică întrebări cu privire la capacitatea țării de a profita de fondurile UE de recuperare, care este unul dintre principalele sale motoare de redresare economică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3883 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  Romania gazduieste Active de 45 Miliarde euro (Miercuri, 7 octombrie 2020, 10:31)

  un domn [utilizator]

  In Patrimoniile Fruntashilor P$D ( antici si actuali ) Confiscarea Extinsa a Acestor Active ar curata Raportul Bancii Mondiale

  Nota Bene : Fruntashii P$D antici si actuali includ si traseishtii spre PNL PMP, etc
 • -1 (3 voturi)    
  Fondurile europene din nou (Miercuri, 7 octombrie 2020, 10:34)

  Lok [utilizator]

  Cum pot cateva miliarde de Euro pe o perioada de peste 10 ani sa fie "principalul" motor de crestere a unei economii de cateva mii de miliarde de euro pe aceeasi perioada.
  Fondurile europene sunt doar o farama, noi romanii crestem pe munca noastra.
  • 0 (2 voturi)    
   Absolut gresit!!! (Miercuri, 7 octombrie 2020, 15:45)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Cele "cateva miliarde de euro" de la Uniunea Europeana vor fi 80 de miliarde care vor merge predominant in investitii, deci vor genera crestere economica!
   Acesti bani sunt prevazuti pe 7 ani, nu 10! Daca te referi la faptul ca mai poate fi extins termenul limita... da, dar in felul asta vom mai putea absoarbe fonduri de pe executia actuala, deci se compenseaza!
   Iar Romania nu are pib de "cateva mii de miliarde"! Romania are pib de aproximativ 200 de miliarde de euro, sau 1.000 de miliarde de lei! Deci ori una, ori alta! Eventual, daca vrei sa fortezi semantica, ai putea spune ca va avea un pib de 1.4 miliarde de euro in urmatorii 7 ani, dar tot nu poti spune "mii de miliarde de euro", pt ca e doar 1.4 nu peste 2 mii de miliarde ca sa poti sa te exprimi la plural!
   Acei 80 de miliarde de euro reprezinta 6.5% din pibul Romaniei pe urmatorii 7 ani. Dar pibul se refera la toata economia tarii, spre deosebire de bugetul tarii care este cam 27% din pib, adica vreo 378 de miliarde euro pe perioada noastra in discutie. Dar din tot bugetul statului, se platesc salariile bugetarilor (politisti, magistrati, primari, medici, pompieri, si orice functionareasa acra din orice institutie) dar si pensionari, indemnizatii pentru bolnavi, subventii diverse... si numai o fractiune mica merge in investitiile de infrastructura, autostrazi, porturi, aeroporturi, irigatii agricole, utilitati rezidentiale... Deci vedem ca cei 80 de miliarde de euro sunt mai multi bani de cat alocam noi din buget pentru investitii!
   80 de miliarde din 378 sunt 21%! Deci daca ai avea o familie care castiga doua salarii medii lunare de 3.200 lei fiecare, adica 70.400 lei/an, sau 492.800 pe 7 ani, care inseamna 101 mii de euro, am putea face analogia dintre aceasta familie si statul Roman, care ar primi un ajutor de la UE de 21% din buget (cum am socotit mai sus)... deci familia noastra ar primi in jur de 21.000 de mii de euro, bani care permit cumpararea unui autoturism SUV foarte bun si nou sau o garsoniera!
   • -1 (3 voturi)    
    Reducere la absolut, ce barbar! (Miercuri, 7 octombrie 2020, 16:30)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    Dar de cativa ani in coace (fie doar 10, de la mine) spune aici ca ar fi fost doar 30 miliarde. Asa ca nu e ok sa aduci in discutie 80, inca.
    https://mfe.gov.ro/stadiul-absorbtiei-fondurilor-ue/
    Apoi 200 de miliarde PIB anual, dar in zece ani or fi fost ~1800 de miliarde (mii in limbajul uzual).
    Absolut este ca fondurile nu sunt ceea ce ne-a crescut ca tara.
    Si nu uita ca 80 e situatie ideala, dar absorbtia la nivel european, nu doar la noi lasa mult de dorit. E pe la jumatate sau sub.
    • -1 (3 voturi)    
     Cum? (Joi, 8 octombrie 2020, 0:49)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     La tine, 200 de miliarde anual se cumuleaza in 1800 de miliarde in 10 ani? Tu nu ai habar de matematica de clasa a doua!
     Iar laso moarta cu pibul, ca relevant e bugetul de stat care e 27% din pib! Iar cea mai mare parte din acesti 27% merg pe cheltuieli curente, (salarii, pensii...)! La investitii care stimuleaza cresterea economica ajunge praful de pe toba, de la bugetul de stat! In ultimii mai bine de 13 ani (pt ca am avut fonduri UE de pre-aderare), 80% din investitiile din Romania au fost din bani europeni!
     Te chinui degeaba sa arunci cu noroi in bunavointa Uniunii Europene, ca nu pune nimeni botul! Doar arata ca duci interesul rusilor!
     Pana la urma, SUNT BANI DE POMANA pe care ii primim de la Uniunea Europeana!
     Si nu doar banii sunt importanti, de exemplu UE ne aduce niste normative si reglementari de care clasa noastra politica nu ar avea timp, competenta si chef sa le elaboreze! Spre exemplu standardele din industria alimentara, din comert, sau de mediu...!
     • 0 (2 voturi)    
      Trebuie sa scazi cresterea anuala din PIB :))))) (Joi, 8 octombrie 2020, 8:22)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      Acum zece ani nu aveam 200 de milioane. Am scos-o din burta peste calculele de clasa a doua si tot am adus pe masa cifre mai apropiate de realitate decat.
      Bugetul de stat este irelevant atata timp cat fondurile europene nu merg explicit acolo. E foarte confuz sa vorbesti de asta.
      "Bani de pomana" zici dar de fapt este o vanzare de influenta pe bani de nimic. UE isi sustine partidele comode la alegerile de care ii pasa si tu spui ca e pomana.
      • 0 (2 voturi)    
       Cum? (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 0:13)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Cum "sustine UE partidele comode"?
       Bugetul statului este foarte relevant in discutia despre fondurile UE, pt ca investitiile din fonduri proprii ale statului Roman se fac de la bugetul de stat! Eimportant sa comparam sumele de bani, pe de o parte banii care merg catre investitii publice de la un buget ingreunat de salarii si pensii, si zecile de miliarde de euro (nerambursabili=de pomana) de la Uniunea Europeana! Noi nu am fi avut nici cat avem acum daca nu era UE!
       • +1 (1 vot)    
        Zici ca daca decidem ca iesim din UE nu rambursam? (Luni, 12 octombrie 2020, 13:37)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Ar fi total. Afacerea secolului :))))
 • -2 (4 voturi)    
  Felicitari pedesereului! (Miercuri, 7 octombrie 2020, 10:44)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  "Sărăcia în România este de așteptat să crească"

  daca economia nu functioneza, iar in tara este mizerie si saracie, lumea voteza Partidul lui Ilici.

  pedesereul, care totdeauna s-a bazat pe asistaii sociali, va avea aun scor excelent la alegeri, indiferent cand se vor tine acestea!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by